#"Дайте на хората хляб и зрелища и те ще понесат всичко, което им наложите!", са казвали в Древен Рим, наричан от философите и мислителите "господарят на света". Дайте им "Идолът" на Сам Левинсън  ("Еуфория") и Абел Тесфайе a.k.a. The Weeknd  и да видим дали ще могат да го понесат, допълвам аз, след като първите два епизода накараха цял свят да дипли темата за сериала...

GQ, Guardian, Independent, VOGUE, Rolling Stone, Variety, Billboard New York Post (всички!) коментират "Идолът! 

Секс сцената във втория епизод буквално натисна спусъка, който възпламени диалог и спорове между киножурналисти, разбирачи и просто фенове на Абел Тесфайе. Социалните мрежи бранят The Weeknd. Никой не смее да пита Джони Деп и Ванеса Паради как ще коментират ролята на дъщеря си - Лили Роуз Деп, но пък Краля на dark RnB музиката е на прицел - журналистите подпалиха телефона на Абел, докато е на световно турне. Последно GQ го хванаха в  Копенхаген, където получиха (поне според мен) напълно очакван отговор: 

"Идолът" трябва да те кара да се чувстваш неудобно! 

Ако не ти допада, The Weeknd e постигнал целта си. 

Казват, че едно от основните правила на драматургията е да разкажеш убедително проста история. В "Идолът" я има -  една съвременна, зрелищна история - не като тези в Рим, а като тези в Холивуд - настоящият "господар на кино света".

Лили Роуз Деп влиза в образа на младата поп звезда, тийн идолът Джослин, която наскоро губи майка си. Всички очакват от нея нов албум и световен хит, докато тя е психически нестабилна.

Нещо повече - тя е извън норма

Има сексуални зависимости. Да, точно така. Мазохистични. Самонаранява се. Прави спонтанен секс с хора, които разпространяват в мрежата нейни пошли, отблъскаващи, порно снимки. Заобиколена е от пиявиците на шоубизнеса. Дебнена е от амбициозни, коравосърдечни журналисти, търсещи сензация. От приятелки, които се възползват от привилегиите ѝ. От мъже, които ѝ кроят шапката...

Темата за мазохизма и прихическите му и физически проявления, не само в секса, не за първи път са засегнати от Сам Левинсън.

Помните ли "Еуфория"?

А ролята на Зендая - Ру, която се самонаранява и самоунищожава с наркотици, за която взе най-престижните награди? Самонараняването е един от най-сложните психически проблеми, обикновено неоткрит, поради липса на информираност. Може да се изразява както в драскане, рязане, предозиране с медикменти, така и в сексуалните отношения.

Джослин от "Идолът" има точно този проблем. 

И ако трябва да говорим за влияние - "Първичен инстинкт" и Верховен определено не са право в целта. По-скоро в "Идолът" има пресечни точки с Триер.  Да, "Нимфоманката" на Ларс фон Триер, зависима от секс като психическо заболяване, включващ мазохизъм.

Сигурно сте имали приятелки в обкръжението си, които до такава степен да са били в клопките на използвач, обсебени и влюбени до глупост, че са бли ограбвани, малтретирани, използвани и зарязвани. И това също е извън норма, както при Джослин. С разликата, че доскоро е била неприлично богата! Но да се върнем към нейната сексуална зависимост до самонараняване -  уязвима заради Тедрос. 

Ето го и главният дразнител Тедрос  - героят на The Weeknd или както Абел Тесфайе казва - един истински лузър, събрал нещо като хора с първични, дори животински инстинкти, без каквато и да е мисъл за другия - алчни, жестоки, интересчии, пиявици, създали своя култ. Садистичните проявления на Тедрос към Джослин са с манипулативна цел. Стига с този секс, но забележете как не ѝ вдига телефона и умишлено не отговаря на съобщенията ѝ, за да я извади от равновесие. Той е пресметлив. Той цели нещо друго. Той е манипулаторът. Всички познаваме поне един такъв тип. 

Секс сцената в епизод 2  между тях двамата категорично не трябва да бъде секси, отговаря Абел Тесфайе от Копенхаген на журналиста на GQ Фрейзър Тарп. Мърлявият, отблъскващ собственик на нощен клуб с тъмно минало и финансови проблеми, а може би и лидер на култ, трябва да отблъсне зрителите. 

"Това е целта", казва Абел, който е ко-сценарист и създател на тази проста история за една съсипана от шоубинеса млада жена и подмолен нещастник, какъвто е Тедрос. 

Ако сте научили кой е The Weeknd в последните 4-5 години, и то след като стана гадже на Селена Гомез или Бела Хадид, изобщо няма да схването този филм. Повечето от посланията в него са взаимстванин от тъмната страна на шоубизнеса - "не ме карай да те накарам да се влюбиш", е една от любимите ми негови фрази в песента The Birds. Абел Тесфайе винаги е осъзнавал силата на манипулацията и стигмата на любовните чувства. А феновете му са просто обсебени от него.

The Weeknd знае добре какво е да си идол

Но да се върнем на Тедрос ... Още нищо не сме видели. История има и тя се заплита все повече, но сме твърди заети с "хляба и зрелищата", a.k.a. секс сцените, които колкото и неудобно да ни карат да се чувстваме или да определяме като "смелост" за съвременното кино, обсъждаме ги пламенно, а те не са центърът. Всичко от подхвърлените реплики в "Идолът" до прическата на Тедрос с мишата му опашка имат своя история, която тепърва ще се разплита. 

Тедрос определено е това, което Джослин иска, но и това, от което няма нужда точно в момента. Точно като в хита на Тhe Weeknd -  "What You Need". И все пак Тедрос е някак полезен за това клето момиче и въпреки това го ненавиждаме.

Истината е, че на Абел цялата тази противоречива и провокативна дискусия му допада. 

"Разтърсихме културните среди, но останахме верни на това, което искаме да покажем. Тедрос е презрян, той е психопат - няма защо да го захаросваме. Седмица след седмица ще разкрием по малко кой е той. Всичко е умишлено. В него има нещо тъмно и хипнотизиращо. Човекът е глупак, той се интересува как изглежда и е уверен, че изглежда много добре. Очевидно е колко е алчен, влизайки в дома ѝ, оглеждайки се... Той е лаком. Дори в секса е лаком", разкрива Абел Тесфайе. 

Като стана дума за дома на Джослин от "Идолът" - това е имението на The Weeknd в Бел Еър.

Важно е да отбележим, че The Weeknd е много добре запознат с тъмната страна на Холивуд. Не случайно лабилната психика на Джослин някак носи на съзнанието асоциации с моменти от биографията на Макколи Кълкин и Бритни Спиърс, на Ейми Уайнхаус и още редица идоли на поколения, които са погълнати именно от тъмнината, като тази на Тедрос. 

Да бъдеш популярен, да си мейнстрийм има своята солена цена

Но типично за Сам Левинсън, и потвърдено от ко-сценаристът The Weeknd, "Идолът" има за цел да си поиграе с емоциите ни. А това се случва с демонстрация на различни психически състояния извън нормата. Какво ще пропука стената на Тедрос? Дали въобще говорим за "перверзна любовна история"? Прекалено е повърхностно... 

Не се чувствайте прекалено комфортно да гледате "Идолът", това е слогънът!