Наречен La Clara, проектът в квартал Les Corts е в краткия списък в категорията за обновяване на къщи и стари сгради на архитектурните награди Dezeen 2023.

За да преконфигурира старата обществена пералня, намираща се на приземния етаж, в истински уютен дом, CRÜ представи двуетажно пространство в задната част. Междувременно в предната част на парцела е създадено самото студио.

Снимка: Adria Goula/ Dazeen

Тези нови пространства са разположени около два двора и остъклен коридор, който е като преходно пространство между студиото и останалата част от дома.

Дизайнът на CRÜ за La Clara има за цел да се свърже с историята и спомените

Снимка: Adria Goula/ Dazeen

Всички те са свързани с една стара градска пералня, което ще съчетава едновременно суровостта на мястото с по-меки тонове и атмосфера.

"Всички съществуващи стени и стълби са премахнати, за да се покаже всичко, което е било някога, да се възстанови дори миризмата на сапун и градската поезия на това място"

"Този естетически избор придава усещане за приемственост, подсилвайки връзката на актуалния проект с историята на сградата", продължават студиото.

Ключов аспект от намесата на CRÜ е позиционирането на дворовете.

Снимка: Adria Goula/ Dazeen

По-големият двор разделя студиото от частната къща, докато по-малкият привлича светлина към спалните.

"Централните дворове и тези свободни пространства на светлина са ключов аспект на дизайна ни", казват още от студиото.

"[Те предлагат] иновативно решение за осигуряване на естествена светлина и вентилация на всяка стая, докато визуално и пространствено разделят публичните и частните зони."

La Clara се състои от всекидневна и трапезария с отворен план и три спални.

Снимка: Adria Goula/ Dazeen

Бетонът се вижда в целия приземен етаж и е комбиниран с открити тухлени стени, бетонни греди, бели метални форми и канали.

Тухлена стълба, скрита зад кухненския шкаф, води до основната спалня на горния етаж. Стаята предлага гледка към двата двора.

CRÜ е испанско студио, основано от Joan Astallé и Clàudia Raurell през 2014 г. Също в Барселона студиото създадава апартамент, който съчетава различни теракотени текстури.

Други жилища в Барселона, представени в списанието за архитектура и дизайн Dezeen, включват например апартамент, нает от собственик на галерия за офис работа, който се намира в бивша фабрика.