#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Всички снимки разгледайте тук >>>

Тази седмица всички говорят за инфлацията, която стигна до тавана. Щатската инфлация достигна най-високите си нива от 1981 година. Цената на газта е 4,33 долара за галон миналата седмица.

В Германия индексът на потребителските цени нарасна до 7,3% на годишна база след руската инвазия в Украйна. През март 2022 г. цените на храните се повишиха с 6,2% в сравнение със същия месец на предходната година. Потребителите плащат значително повече за олио, брашно и пресни зеленчуци, сочи Destatis.

Покачването на цените в Обединеното кралство се е ускорило до 7%, надминавайки прогнозите на икономистите. Очаква се "млечна криза" заради войната в Украйна, която засяга цената на тора и дизела. Цената на британското мляко се очаква да нарасне с до 50% през следващите месеци.

Италия и Франция регистрираха най-бързото ускорение на инфлацията през февруари.

В Турция беше отчетен най-солиден инфлационен темп, надвишаващ значително този във всички останалите страни членки на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие).

Лук, хляб, картофи - цените на основните храни в Русия рязко скачат. "Плащаме за имперските амбиции на Путин", казват опозиционерите...

Годишната инфлация на храните ще засегне най-силно по-бедните домакинства...

Опустошения

Предградие на Чернигов - след оттеглянето на руската армия, вече са налице загубите

Снимка: Anastasia Vlasova/Getty Images

НОВОСЕЛИВКА, УКРАЙНА - 9 АПРИЛ: Изглед към разрушена къща в предградие на Чернигов. Руското оттегляне от украинските градове разкри десетки смъртни случаи на цивилни и пълната степен на опустошенията, вследствие на опита на Русия да доминира в страната. Снимката е на Анастасия Власова. 

Танци

Танцьори очакват началото на Състезанието след две години пандемия

Снимка: Charles McQuillan/Getty Images

БЕЛФАСТ, СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ - 10 АПРИЛ: Танцьори чакат да бъдат извикани на сцената в деня на откриването на Световното първенство по ирландски танци в Waterfront Hall. Шампионатът се провежда за първи път от две години заради пандемията, като Белфаст е домакин на 50-ото Световно първенство по ирландски танци. Повече от 3500 състезатели от цял ​​​​свят се очаква да вземат участие в едноседмичното състезание. Снимката е на Чарлз Маккуилън. 

Ракета

Ракета, забита в поле

Снимка: Anastasia Vlasova/Getty Images

ЛУКАШИВКА, УКРАЙНА - 10 АПРИЛ: Ракета се е забила в поле В близост са пасящи крави. Руското отстъпление от украинските градове разкри десетки смъртни случаи на цивилни от началото на руската инвазия. Снимката е на Анастасия Власова. 

Избори

Снимка: Kiran Ridley/Getty Images

ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ - 10 АПРИЛ: Президентът Еманюел Макрон се обръща към привържениците си в Париж, след първия тур на президенските избори. Близо 50 милиона французи ще могат да гласуват. От 12-те кандидати, основен опонент на Макрон е крайнодесеният Марин льо Пен . Снимка от Киран Ридли. 

Пряко включване

Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images

СЕУЛ, ЮЖНА КОРЕЯ - 11 АПРИЛ: Украинският президент Владимир Зеленски в обръщение към южнокорейския парламент чрез видеовръзка. Зеленски направи редица виртуални изяви през последните седмици, като лобираше чуждестранните правителства да помогнат на Украйна да се защити от руската инвазия. Снимката е на Чунг Сун Джун. 

Марш

Протест пред Природонаучния музей в Лондон

Снимка: Hollie Adams/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 11 АПРИЛ: Членове на Червената бунтовническа бригада по време на протест пред Природонаучния музей  Привържениците на протестната група са в кампания, която ще продължи и през следващата седмица. Снимката е на Холи Адамс. 

Втората вълна

Майка и бебе във временен подслон във Лвов

Снимка: Joe Raedle/Getty Images

ЛВОВ, УКРАЙНА - 11 АПРИЛ: Ирина Шиманска с бебето си във временен подслон на централната жп гара за разселени хора, които се отправят към Полша. Шиманска избягала от родния си град Павлоград със семейството си преди опасността от подновяване н военните действия в Източна Украйна. Лвов все още е спирка и подслон за милионите украинци, бягащи от руската инвазия, както и гарант безопасността на близките страни и относителната сигурност на Западна Украйна. Снимката е на Джо Рийдъл.

Деп vs. Хърд

Джони Деп пред съда във Вирджиния

Снимка: Paul Morigi/Getty Images

ФЕЪРФАКС, ВИРДЖИНИЯ - 11 АПРИЛ: Джони Деп пред съда преди началото на делото му. Деп претерндира за 50 милиона долара за нанесени щети на кариерата му, нанесени от статия, която Амбър Хърд е инициирала във Washington Post през 2018 г. Снимката е на Пол Мориджи. 

Първият магазин

Първият магазин на Apple ще отвори врати в Ухан

Снимка: Getty Images

УХАН, КИТАЙ - 11 АПРИЛ: Хората носят маски в Ухан, вижда се от снимката. Човек минава покрай борда на новия магазин на Apple в Wuhan International Plaza. Според съобщения на местните медии това е първият магазин на Apple, който ще бъде отворен в Ухан и 44-ият в континенталната част. 

Предизборно

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

УОТФОРД, АНГЛИЯ - 12 АПРИЛ: Лидерът на либералдемократите Ед Дейви се опитва да погали котката Майки, пред погледа на собственчката ѝ Кейт Алдън, докато агитира преди местните избори. Вотът ще се проведат на 5 май 2022 г. Снимката е на Дан Китууд. 

Стрелба

Стрелба в метрото в Бруклин

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

НЮ ЙОРК - 12 АПРИЛ: Полицията и службите за спешна помощ на мястото, където бе докладвана стрелба. Множество хора бях изведени от метростанция 36 St в  Бруклин в Ню Йорк. Освен ранените, открити са и няколко невзривени устройства на станцията 36th Street и Fourth Avenue в квартал Сънсет Парк. Снимката е на Спенсър Плат. 

Инфлация 

Коли втора употреба - инфлацията поглъща пазарите

Снимка: Chip Somodevilla/Getty Images

ГЕЙТЪРСБЪРГ, МЕРИЛЕНД - 12 АПРИЛ: От птичи поглед - парцел на CarMax със стотици употребявани автомобили и камиони. Цените нараснаха с 8,5% за първото тримесечие на годината, достигайки най-бързия темп на инфлация от 1981 г. насам със САЩ. Цената на газта достигна до 4,33 долара за галон на 11 март. Снимката е на Чип Самодевиля. 

Посрещачи

Посрещане на летището в Нова Зеландия

Снимка: Fiona Goodall / Getty Images

ОКЛАНД, НОВА ЗЕЛАНДИЯ - 13 АПРИЛ: Бет-Мей Уейн посреща своята внучка Макензи Уейн и семейството от Австралия за почивка на международното летище Окланд. Границите на Нова Зеландия бяха отворени отново за австралийски туристи от 23:59 ч. във вторник, 12 април. Ваксинираните австралийски граждани и постоянните жители имат право на пътуване без карантина с отрицателен тест за COVID-19 преди заминаване, като тестовете също се правят при пристигане и отново на шестия ден в Нова Зеландия. Пътуващите от страни с договорености за премахване на визите, като Обединеното кралство, ще имат право да идват в Нова Зеландия от 1 май. Снимка е на Фиона Гуудуол.

Цената на млякото

Кравеферма в Англия - цената на млякото ще нарасне с 50% в следващите седмици

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

АШФОРД, КЕНТ - 13 АПРИЛ: Стадо фризийски дойни крави във фермите PHR. Инфлацията върху експлоатационните разходи на фермата нараства стабилно от началото на 2021 г., покрай войната в Украйна, като засяга цената на тора и дизела. Цената на британското мляко се очаква да нарасне с до 50% през следващите месеци. Снимката е на Дан Китууд. 

Наплив

Над 82 000 пътуващи по великденските празници очаква австралийското летище

Снимка: Снимка от Lisa Maree Williams / Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 14 АПРИЛ: Хора на опашка за пристигащи на вътрешното летище в Сидни, преди дългия великденски уикенд. Четвъртък бе най-натовареният ден за вътрешни пътувания от две години насам с над 82 000 пътници. Снимката е на Лиса Мари Уилямс.  

Покаяние 

Покаяние по време на пост в Сан Мигел

Снимка: Jes Aznar / Getty Images

САН МИГЕЛ, ФИЛИПИНИ - 14 АПРИЛ: Филипински католически поклонник се моли на хълм с гигантски статуи на Христос по време на постите. Филипинците са преобладаващо католическата нация. Те следват вековна традиция на спазване на пост от колонизирането им от испанците през 1521 г. Снимката е на Джез Азнар. 

Нова офанзива

Пожарникат гаси огъня от ракета в Харков

Снимка: Chris McGrath/Getty Images

ХАРКОВ, УКРАЙНА - 14 АПРИЛ: Пожарникар се бори с огъня в склад, запален от руския обстрел на града. След като руските сили се оттеглиха от районите около Киев, последните доклади сочат нова офанзива. Руските сили се прегрупираха в източната част на страната, което предизвиква опасения за ескалация на насилието. Снимката е на Крис Макграт. 

Глобусът 

Глобусът е направен с камъни от най-високите върхове в Обединеното Кралство

Снимка: John Phillips/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 14 АПРИЛ: Глобусът на Обединението бе показан в Лондонската кула. Той е украсен с камъни от най-високите върхове на Обединеното кралство. Снимката е на Джон Филипс. 

Пищно тържество

Мексико се стяга за традиционните си веикденски събития

Снимка: Hector Vivas/Getty Images

МЕКСИКО СИТИ, МЕКСИКО - 15 АПРИЛ: Местен носи дървен кръст за празненствата в квартал Изтапалапа. Всяка година там, на Разпети петък, се провежда традиционно събитие, което включва близо 5000 души. След две години ограничения, дължащи се на пандемията Covid-19, хората отново имат право да участват в събитието, спазвайки общоприетите здравни мерки. Снимката е на Хектор Вивас. 

Отломки

Унищожителните атаки продължават в Харков

Снимка: Chris McGrath/Getty Images

 ХАРКОВ, УКРАЙНА - 16 АПРИЛ: Членове на украинската армия се разхождат сред отломките на търговски център и околните сгради, които бяха засегнати от руски ракетен удар на 16 април 2022 г. В действие е новия план на руските военни, които се изтеглиха от Киев за солидна атака на изток. Снимката е на Крис Макграт. 

Омир в Бръмбар

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ЛОС АНДЖЕЛЕС, КАЛИФОРНИЯ - 16 АПРИЛ: Омир се вози на мини Volkswagen Beetle по време на годишната церемония за благославяне  на животните, ръководена от архиепископ Хосе Х. Гомес.  На събитието присъстват кучета, котки, птици, кози, змии и други животни. То обикновено се провежда в деня преди Великден. Традицията датира от 1930 г. в Лос Анджелис, но бе възпрепятствана през последните две години заради COVID-19. Снимката е на Марио Тама.