#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Няма как да пропуснем темата за Свети Валентин, особено когато е муза за британския графити художник Banksy. Той потвърди в Instagram, че той стои зад изображение за празника на влюбените в град Маргейт, югоизточна Англия, с което засяга темата за домашното насилие над жени.

Картината е озаглавена "Спирала за очи за Свети Валентин". На нея се вижда типична домакиня от 50-те години на миналия век с подуто насинено око и с липсващ зъб, която изглежда така сякаш затваря съпруга си в реален фризер, изхвърлен до стената с изображението.  Композицията включва и още изхвърлени предмети, сред които градински стол и бирена бутилка.

Няколко часа след като художникът потвърди, че творбата е негова, служители на общината са отишли на място и са премахнали фризера. Това е първата творба на Банкси от миналата година, когато седем негови графита се появиха в Украйна като подкрепа за страната, нападната от Русия. През 2020 г. за Свети Валентин графитът на Banksy изобразяваше малко момиченце, което стреля с прашка по букет червени цветя. Той се намираше в Бартън Хил в Бристол и бързо беше надраскан от местни вандали. Тогава художникът каза, че се радва за това, защото първоначалният му замисъл за картината бил по-добър.

Вижте още от Снимки на Седмицата тук >>>

Дивото зове

Свирещи патици се движат през влажните зони Wakodahatchee на 12 февруари 2023 г. в Делрей Бийч, Флорида,

Снимка: Bruce Bennett/Getty Images

ДЕЛРЕЙ БИЙЧ, ФЛОРИДА - 12 ФЕВРУАРИ: Свирещи патици се движат през влажните зони Wakodahatchee на 12 февруари 2023 г. в Делрей Бийч, Флорида, Съединени щати. Южна Флорида е популярно място за дивата природа поради растителността и горещите влажни дни. Снимката е на Брус Бенет.

На гребена на вълната 

Сърфистите се отправят към големи вълни и бурно море, причинени от циклона Габриел в морския резерват Goat Island на 13 февруари 2023 г. в Окланд, Нова Зеландия.

Снимка: Fiona Goodall/Getty Images

ОКЛАНД, НОВА ЗЕЛАНДИЯ - 13 ФЕВРУАРИ: Сърфистите се отправят към големи вълни и бурно море, причинени от циклона Габриел в морския резерват Goat Island на 13 февруари 2023 г. в Окланд, Нова Зеландия. Синоптиците казват, че жителите на Окланд са на половината път от последиците след циклона, като прогнозата за времето е по-добра. Снимката е на Фиона Гудол.

Без дом

Мъж спи на диван близо до срутена сграда на 13 февруари 2023 г. в Хатай, Турция.

Снимка: Burak Kara/Getty Images

ХАТАЙ, ТУРЦИЯ - 13 ФЕВРУАРИ: Мъж спи на диван близо до срутена сграда на 13 февруари 2023 г. в Хатай, Турция. Земетресение с магнитуд 7,8 удари близо до Газиантеп, Турция, в ранните часове на понеделник, последвано от друг трус с магнитуд 7,5 малко след обяд. Земетресенията причиниха обширни разрушения в Южна Турция и Северна Сирия и бяха усетени в близките страни. Снимката е от Бурак Кара.

Зимна офанзива 

Украински войници гледат към руските позиции, докато са на върха на противовъздушно оръдие на 14 февруари 2023 г. близо до Бахмут, Украйна.

Снимка: John Moore/Getty Images

БАХМУТ, УКРАЙНА - 14 ФЕВРУАРИ: Украински войници гледат към руските позиции, докато са на върха на противовъздушно оръдие на 14 февруари 2023 г. близо до Бахмут, Украйна. Украинските сили държат града, докато руските паравоенни сили на Вагнер провеждат зимна офанзива, с висока цена и за двете страни. Снимката е на Джон Мур.

Плаващите къщи

В изглед от въздуха се виждат плаващите къщи, които стоят закотвени на езерото Оровил в яхтеното пристанище Bidwell Canyon на 14 февруари 2023 г. в Оровил, Калифорния.

Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

ОРОВИЛ, КАЛИФОРНИЯ - 14 ФЕВРУАРИ: В изглед от въздуха се виждат плаващите къщи, които стоят закотвени на езерото Оровил в яхтеното пристанище Bidwell Canyon на 14 февруари 2023 г. в Оровил, Калифорния. На фона на проливни дъждове в началото на годината, нивото на водата в езерото Оровил, вторият по големина резервоар в щата, се повиши от исторически ниски нива до средно морско ниво от 821,15 фута или 69 процента от пълното ниво на 900 фута. Снимката е на  Джъстин Съливан.

Пазарът

Разтоварат свинско месо на легендарен пазар в Лондон

Снимка: Carl Court/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 14 ФЕВРУАРИ: Свинското месо, което разтоварват от камион на Smithfield Market на 14 февруари 2023 г. в Лондон, Англия. Пазарът за месо Смитфийлд в централен Лондон, който е създаден около X в., ще се премести в специално построено място в Дагенхам, като част от проект за 1 милиард паунда за комбиниране на пазарите на едро в града под един покрив. В освободената зона ще се помещава преместеният Музей на Лондон. Преместването от Смитфийлд срещна съпротивата на търговците на месо, които заплашиха да се позоват на кралската харта, за да останат на мястото си. Въпреки това се очаква новият пазар да отвори 2700 нови работни места в района на Баркинг и Дагенхам. Снимката е на Карл Корт.

Бански и "Свети Валентин"

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

МАРГЕЙТ, АНГЛИЯ - 15 ФЕВРУАРИ: Семейство прави конга oколо ново произведение на изкуството, наречено "Спирала за Свети Валентин" , за което се твърди, че е дело на прочутия Банкси, на 15 февруари 2023 г. в Маргейт, Англия. Изображението, което се съсредоточава върху темата за насилието срещу жени и момичета, се появи вчера заедно с хладилник, който е част от произведението. Хладилникът беше незабавно преместен от областния съвет на Танет, който каза, че ще го върне, "след като бъде обезопасен". Оттогава се появи кошче за боклук като заместител и пластмасов лист, покриващ изображението със знак, който гласи "не пипай". Сега изглежда, че произведението има двама частни охранители, въпреки че е на стената на частна къща, построена върху общински имот. Местните жители очакват, че творбата вероятно ще бъде премахната. Снимката е на Дан Китууд.

Презареждане 

Станция за презареждне на електрически автомобили

Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

КОРТЕ МАДЕРА, КАЛИФОРНИЯ - 15 ФЕВРУАРИ: В изглед от въздуха автомобилите на Tesla се презареждат в зарядна станция на Tesla на 15 февруари 2023 г. в Корте Мадера, Калифорния. Компанията за електрически автомобили Tesla си партнира с федералното правителство на САЩ за разширяване на инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили в Съединените щати. Tesla обяви планове да отвори около 7500 от своите Tesla Superchargers в страната за всички марки електрически превозни средства до края на 2024 г. Снимката е на Джъстин Съливан.

Отворени граници

Снимка: Chris McGrath/Getty Images

РЕЙХАНЛИ, ТУРЦИЯ - 16 ФЕВРУАРИ: Сирийците, пострадали от земетресението, чакат да преминат на турския граничен пункт Cilvegozu до граничния пункт Bab al-Hawa в Сирия на 16 февруари 2023 г. в Рейханли, Турция. Сирийската администрация на граничните пунктове наскоро обяви, че Турция ще отвори границите си, за да позволи на сирийците, живеещи в зоната на земетресението, временно да се върнат у дома и след това да се върнат в Турция за между 3 и 6 месеца. Очаква се повече от 3000 сирийци да преминават границата всеки ден. Земетресение с магнитуд 7,8 удари близо до Газиантеп, Турция, в ранните часове на 6 февруари, последвано от друг трус с магнитуд 7,5 малко след обяд. Земетресенията причиниха мащабни разрушения в Южна Турция и Северна Сирия и убиха повече от 41 000 души. Снимката е на Крис МакГрат. 

Екокатастрофа

Екокатастрофа в Охайо

Снимка: Michael Swensen/Getty Images

ИЗТОЧНА ПАЛЕСТИНА, ОХАЙ - 16 ФЕВРУАРИ: Балони са поставени до табела, показваща информация за жителите от тестове за качеството на въздуха край Южната железопътна линия на Норфолк на 16 февруари 2023 г. в Източна Палестина, Охайо. На 3 февруари влак на южните железници на Норфолк, превозващ токсични химикали, дерайлира, причинявайки екологична катастрофа. Снимката е на Майкъл Свенсън.

Световен Прайд в Сидни

Знамето на Прайда бе прожектирано върху Операта в Сидни на 17 февруари 2023 г. С него се отбелязва началото на Sydney WorldPride, който се провежда от 17 февруари до 5 март 2023 г.

Снимка: Brendon Thorne/Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 17 ФЕВРУАРИ: БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРИТЕ: Множество експозиции бяха комбинирани, за да се получи това съставно изображение.) Знамето на Прайда бе прожектирано върху Операта в Сидни на 17 февруари 2023 г. С него се отбелязва началото на Sydney WorldPride, който се провежда от 17 февруари до 5 март 2023 г. Снимката от Брендън Торн. 

Стрийт парада в Рио де Жанейро

Уличното парти Carmelitas в първия ден на карнавала в Рио де Жанейро на 17 февруари 2023 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.

Снимка: Buda Mendes/Getty Images

РИО ДЕ ЖАНЕЙРО, БРАЗИЛИЯ - 17 ФЕВРУАРИ: Уличното парти Carmelitas в първия ден на карнавала в Рио де Жанейро на 17 февруари 2023 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Снимката е на Буда Мендес.

Подземна музика 

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

ТОКИО, ЯПОНИЯ - 18 ФЕВРУАРИ: Членове на Tokyo Kosei Wind Orchestra по време на концерт в съоръжението за подземен регулиращ резервоар на река Канда/Околовръстен път № 7 на 18 февруари 2023 г. в Токио, Япония. Концертът за класическа музика, планиран от Tobu Top Tours, се проведе като част от събитията за представяне на резервоарното съоръжение, поддържано от Токийската асоциация на столичните паркове. Целта е да се привлече вниманието към съоръжението, построено от столичното правителство на Токио, за да контролира наводненията, причинени от тайфуни и проливни дъждове причиниха мащабни щети от наводнения в цяла Япония през последните години. Вътрешността на тунела е с диаметър 12,5 метра с капацитет за съхранение от 540 000 кубически метра, според официалния му уебсайт. Снимката е на Томохиро Осуми.

Разделената маслинова горичка

Снимка: Burak Kara/Getty Images

ТЕПЕХАН, ТУРЦИЯ - 18 ФЕВРУАРИ: Гледка към маслинова горичка, която остана от две страни на цепната след смъртоносно земетресение на 18 февруари 2023 г. в Тепехан, Турция. Снимката е от Бурак Кара.

Връзка с викингите

Фестивал на викингите в Йорк

Снимка: Ian Forsyth/Getty Images

 

ЙОРК, АНГЛИЯ - 18 ФЕВРУАРИ: Съперничещите групи на викингите се сбиват близо до кулата на Клифърд- възстановката е част от  фестивала на викингите Jorvik на 18 февруари 2023 г. в Йорк, Англия. Походът през града и престрелките са част от седмицата, през която тече фестивала на викингите в Йорвик. Дейностите включват викингски лагери, археологически открития, занаяти, бойни сесии с мечове, състезание за най-добра брада, схватки и състезание между четири враждуващи фракции на викингите, които всички имат за цел да покажат скандинавското наследство на региона и връзката с Йорк. Снимката е на Иън Форсайт.

Гол фестивал

Участници пречистват телата си във фонтан, преди да влязат в храма за Голия фестивал, или Хадака Мацури в храма Сайдаджи на 18 февруари 2023 г. в Окаяма, Япония.

Снимка: Buddhika Weerasinghe/Getty Images

ОКАЯМА, ЯПОНИЯ - 18 ФЕВРУАРИ: Участници пречистват телата си във фонтан, преди да влязат в храма за Голия фестивал, или Хадака Мацури в храма Сайдаджи на 18 февруари 2023 г. в Окаяма, Япония. Хиляди мъже, покрити само с препаски бедрата си, при минусови температури се събраха за годишния хадака мацури в Япония, известен още като "Голият фестивал". Фестивалът продължава без прекъсване повече от 500 години, но поради пандемията и ерата на социалното дистанциране зрители не бяха допускани през последните три години. Снимката е на Будика Вееразингхе.