#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Всички снимки разгледайте тук >>>

Тази седмица всички говорят за невероятните жеги! Суша и ограничения на водата тормози хората от Калифорния до Тексас. Най-големите голф игрища ще останат без зеленината си. В Ню Йорк хората забравиха да работят и се струпаха на плажа. 

Деца се разхлаждат в обществените фонтани  в Европа. Опасни температури над 34 градуса донесе полъхът от Северна Африка през Испания.

На фона на адските горещини, хлябът поскъпва глобално заради войната между Русия и Украйна, а рецесията се приближава все повече, сочат данните на фондовите борси! 

Любов по време на война

Военни сватби в Украйна

Снимка: Scott Olson/Getty Images

ДРУЖКOВКА, УКРАЙНА - 12 ЮНИ: Войниците Виталий Орлич и неговата булка Кристина (вляво) и Владимир Михайлюк и булката му Христина се целуват, след като са се оженили по време на съвместна сватбена церемония. И четиримата са войници от украинската армия, които служат в 14-та отделна механизирана бригада в Източна Украйна. И двете двойки се запознават, докато служат в армията след началото на войната с Русия. Украинските сили участват в биткi за ключови градове по западния край на Донецк и Луганск, където Москва фокусира огневата си мощ. Снимката е на Скот Олсън.

115 градуса по Фаренхайт

Адски жеги в Калифорния

Снимка: Sandy Huffaker / Getty Images

ИМПЕРИАЛ, КАЛИФОРНИЯ-12 ЮНИ: Деца играят във воден парк. Температурата достига до 115 графуса по Фаренхайт около 46 градуса по Целзий). Голяма част от югозападната част на Калифорния до Тексас е обхваната от гореща вълна в трицифрения диапазон. Снимката е на Санди Хъфейкър.

Спокойствие край Днепър

Спокойствие край Днепър в Киев

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 12 ЮНИ: Млади жени стоят на брега на река Днепър в Киев. Регионът около украинската столица продължава да се възстановява от неуспешната атака на Русия срещу Киев, която превърна много обществени места в бойни полета. Снимката е на Алексей Фурман. 

Национален балетон

Украински балетон в Швеция

Снимка: Zuzana Gogova/Getty Images

КОШИЦЕ, СЛОВАКИЯ - 12 ЮНИ: Балетистката Александра Панченко по време на репетицията в Държавния театър Кошице преди вечерния гала концерт на украинския национален балет. Поради продължаващата война, балетистите от Националния академичен театър за опера и балет на Украйна "Тарас Шевченко" започнаха официално благотворително турне в Европейския съюз с репертоар, съставен от фрагменти от украински и международни балетни пиеси. Снимката e на Зузана Гогова.

Борис Джонсън и Броколи

Борис Джонсън подбира броколи за пакетиране

Снимка: Justin Tallis-WPA Pool/Getty Images

ХЕЙЛ, АНГЛИЯ - 13 ЮНИ: Британският премиер Борис Джонсън помага при подбора на броколи за опаковане по време на посещение в Southern England Farms Ltd. Визитата идва преди публикуването на бялата книга за хранителната стратегия на правителството на Обединеното кралство. Снимката е на Джъстин Талис.

Коронавирус в нощен клуб

Коронавирус плъзна из Пекин от нощен клуб

Снимка: Kevin Frayer/Getty Image

ПЕКИН, КИТАЙ - 13 ЮНИ: Пазач в защитно облекло край бариерна ограда пред карантинирани апартаменти след скорошното избухване на COVID-19. Столицата на Китай работи за контролиране на нов клъстер, след като десетки хора, свързани с местен нощен клуб, дадоха положителна проба за вируса. След облекчаване на ограниченията по-рано през седмицата, местните власти започнаха местни масови тестове и целеви блокирания в допълнение към задължителното доказателство за отрицателен PCR тест в рамките на 72 часа за влизане в повечето обществени места, а развлекателните заведения и баровете в някои райони бяха заставени да затворят. Снимката е на Кевин Фрайър.

Под фонтана 

Деца се разхлаждат в Ирпин, Украйна

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

ИРПИН, УКРАЙНА - 13 ЮНИ: Деца се къпят на обществен фонтан. Регионът около украинската столица продължава да се възстановява от неуспешната атака на Русия. Снимката е на Алексей Фурман.

Данък за газовете на крави и овце

Нова Зеландия облага газовеет на добитъка

Снимка: Fiona Goodall / Getty Images

ОКЛАНД, НОВА ЗЕЛАНДИЯ - 14 ЮНИ: Теленце от Херефорд в стадо на фермата Копър в хълмовете Кайпара. Фермерът от пето поколение Стив Дил управлява 510 хектара северно от града. При него зимуват 2000 овце и 400 говеда. Стив Дил наскоро регистрира фермата като част от новия екоплан на Нова Зеландия. Дейността му включва засаждане на над 2000 дървета всяка година по потоци и речни брегове (известни като крайречно засаждане). Целта е да се подпомогне за защитата и подобряването на водните пътища. Нова Зеландия планира облагане с данък на газовете, отделяни от овцете и едрия рогат добитък в опит да се справи с един от най-големите източници на парникови газове в страната. Това ще я направи първата страна, която таксува фермерите за емисиите на метан, отделяни от животните, които отглеждат. Селскостопанските емисии обаче преди това не са били включени в схемата за търговия с емисии на Нова Зеландия, която е критикувана от активисти, които призовават правителството да направи повече, за да спре глобалното затопляне. Съгласно предложението фермерите ще трябва да плащат за своите газови емисии от 2025 година. Планът също така включва стимули за фермери, които намаляват емисиите чрез фуражни добавки, докато засаждането на дървета във фермите може да се използва за компенсиране на отделените газове. Снимката е на Фиона Гуудал.

Кралският Аскот

Състезателка от Кралския Аскот в цветовете на Украйна

Снимка: Chris Jackson/Getty Images

АСКОТ, АНГЛИЯ - 14 ЮНИ: Състезателка в цветовете на знамето на Украйна, на хиподрума по време на Кралския Аскот. Тази седмица британското кралско семейство ще се отдаде на пет дни забавление. Това е един от любимите социални поводи на  Елизабет II. Снимката е на Крис Джаксън. 

През Ламанша 

Граничар пренася дете, пресякло нелегално Ламанша

Снимка: Chris Eades/Getty Images)

ДУВЪР, АНГЛИЯ - 14 ЮНИ: Войник от Кралския артилерийски полк пренася малко дете на брега от лодка на граничните сили Valiant след опит за пресичане на Ламанша от Франция. Апелативният съд потвърди решението, че Министерството на вътрешните работи може да пристъпи към преместване на лица, търсещи убежище, които влизат незаконно в Обединеното кралство в Руанда. Първият полет излетя същата вечер.  Снимката е на Крис Ийдъс. 

Аларма за рецесия

Черен понеделикна борсите в Ню Йорк

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 14 ЮНИ: Търговците работят на пода на Нюйоркската фондова борса (NYSE). Основните индекси отвъд океана отбелязаха рязък спад, след като внимателно следените данни за инфлацията показаха, че тя се е ускорила по-бързо от очакваното, а нагласите на потребителите са достигнали рекордно дъно. Миналият понеделник бе отчетена най-лошата седмица за търговията от януари насам, след като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 880 пункта от стойността си и приключи седмицата на ниво от 31 392,79 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 2,91% до ниво от 3900,86 пункта. Технологичният показател Nasdaq Compоsite потъна с 3,52% до 11 340,02 пункта. Индексът на потребителските цени през май достигна най-високото си ниво от 1981 г., като подложи на натиск фондовия пазар. Данните показаха, че цените са нараснали с 8,6% на годишна база и с 6% след изключването на цените на храните и енергията. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха годишно повишение на основния индекс от 8,3% и с 5,9% след изключването на волатилните компоненти. Снимката е на от Спенсър Плат. 

Памет

В памет на загиналите при пожара от 2017 г.

Снимка: Chris J Ratcliffe/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 14 ЮНИ: Хората отдават почит на жертвите на пожара в Grenfell Tower в Grenfell Tower през 2017 г. Тогава, малко преди 01:00 часа, в 24-етажния жилищен блок става електрическа повреда в хладилник и лумва огън, който обхванал всички етажи за над 60 часа. 72 души загинаха, повече от 70 бяха ранени, а 223 души успяга да избягат. Това беше най-смъртоносният структурен пожар в Обединеното кралство от 1988 г. и най-големият жилищен пожарслед Втората световна война. Първото разследване на пожара установи, че екстериорът на сградата не отговаря на разпоредбите и е основната причина за разпространението на огъня и че противопожарната служба твърде късно е посъветвала жителите да се евакуират. Второто разследване започна през 2020 г. и продължава към момента, като до ден днешен никой не носи отговорност за пожара и загиналите. Снимката е на Крис Джей Ратклиф. 

Скъп хляб

Все по-скъп става хлябът в Уганда

Снимка: Luke Dray/Getty Images

КАМПАЛА, УГАНДА - 14 ЮНИ: Пекар прави хляб от пшенично брашно. Тази фабрика е една от най-големите в страната и пече около 300 000 хляба на месец. Наложи ѝ се да вдигне цените в отговор на поскъпването на пшеницата. Компанията също така произвежда брашно, което в момента продава на 168 000 UGX/50 кг, спрямо 138 000 UGX преди две седмици. Очаква се още едно повишаване на цените  след няколко седмици до 190 000 UGX. Около половината от вноса на пшеница в Уганда идва от Русия и Украйна, където производството и износът са намалени заради войната. Снимката е на Люк Дрей.

Сушени голф игрища

Голф игрища са пресушени от суша

Снимка: Mario Tama/Getty Images

 

ЛОС АНДЖЕЛИС, КАЛИФОРНИЯ - 14 ЮНИ: Изглед от въздуха на Националния голф клуб Анджелис, обществено съоръжение в квартал Сънланд. Налагат се ограничения за засушаване на голф игрищата в части от Южна Калифорния, като някои мениджъри казват, че очакват някои зони със зелена трева да станат кафяви. Голф игрищата в Лос Анджелис, които използват рециклирана вода, не са обект на същите ограничения като тези, които използват питейна вода. В Южна Калифорния беше обявена извънредна ситуация при недостиг на вода, които започнаха на 1 юни за 6 милиона жители на фона на сушата. Снимката е на Марио Тама. 

Отбрана и сигурност

Ден на отбраната и сигурността

Снимка: Kiran Ridley/Getty Images

 ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ - 14 ЮНИ: Посетителите боравят с пушки на щанда на Heckler & Koch на международното изложение за отбрана и сигурност Eurosatory. Според организаторите на Eurosatory, тазгодишното издание се радва на 73% от присъстващите от европейски държави. Снимката е на Киран Ридли. 

Интоксикация 

Опасна индустрия

Снимка: Marcelo Hernandez/Getty Images

ПУЧУНКАВИ, ЧИЛИ - 14 ЮНИ: Индустриална зона на AES Gener в близост до район със семейни резиденции и до плажа в Пучункави, Чили. AES Gener притежава трите топлоелектрически централи, работещи на въглища. След над 100 случая на интоксикация (включително 50 деца), местните власти в района на Валпараисо решиха да преустановят учебните занятия за пет дни и да обявят извънредна екологична ситуация. Около 50 000 жители на градовете Кинтеро и Пучункави вдишват около 100 токсични газове, произведени от въглищни топлоелектрически централи и рафинерии на мед и петрол. На осем от тези фирми беше наредено да спрат работа, след като на 6 юни беше регистрирано рекордно ниво на замърсяване. Управляваната от правителството Национална медна корпорация на Чили (Codelco), която произвежда 8% от този минерал в света, намали дейността си в топилницата на Вентана за поддръжка след като случаите на интоксикация станаха публични. Заваляха  изисквания за намаляване на емисиите на серен диоксид и азотни оксиди и програма за наблюдение на замърсяването, за да се спре промишлената дейност, когато емисиите са по-високи от допустимите. Работниците на топилната фабрика протестират с искане за инвестиции в екосъобразни методи за работа. Снимката е на Марсело Ернандес.

През стъклото 

Берлин през лятото

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ - 15 ЮНИ: Снимка, заснета през стъклен панел - две жени стоят на балкона на офис сградата 3XN Cube, докато колоездач минава по тротоар на 15 юни 2022 г. в Берлин, Германия. Снимката е на Шон Галъп.

Адска жега 

Лукси на 7г се разхлажда във водопада

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 15 ЮНИ: Лукси, която е на 7 години, играе във водопада под Five Arches Bridge. Горещият въздух, носещ се от Северна Африка и пътуващ през Испания, вдигна температурите до 32 градуса в Обединеното кралство в следващите дни. Снимката е на Дан Китууд. 

Кевин Спейси в съда

Кевин Спейси в съда

Снимка: Carl Court/Getty Images

 

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 16 ЮНИ: Актьорът Кевин Спейси (C) пристига в Уестминстърския магистратски съд на 16 юни 2022 г. в Лондон, Англия. Холивудският актьор е изправен пред четири обвинения за сексуално посегателство срещу трима мъже. Снимката е на Карл Корт.

Ден 3

Мода по време на Кралския Аскот

Снимка: Ryan Pierse/Getty Images

АСКОТ, АНГЛИЯ - 16 ЮНИ: Състезателите пристигат за третия ден на Royal Ascot 2022 на хиподрума. Снимката е на Райън Пиърс.

Кучешки трик

Кучешко изложение

Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 16 ЮНИ: Кучето Синг изпълнява трик пред пресата за 146-та изложба за кучета на Westminster Kennel Club в Hudson Yards, Ню Йорк. Шоуто ще се провежда от 18 до 22 юни. Ще има над 3500 кучета с над 200 породи, които ще се състезават в три различни кръга. Снимката е на Майкъл М. Сантяго. 

На плажа

Снимка: Finnbarr Webster/Getty Images

БОРНМЪТ, АНГЛИЯ - 17 ЮНИ: Тълпи на плажа в Борнмут, Англия. Мъж с чадър Union Jack на плажа. Адка жега - над 34 градуса обгръща Англия в следващите дни. Снимката е на Финбар Уебстър. 

Под слънцето на Ню Йорк

Плажът в Ню Йорк

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 17 ЮНИ: Нюйоркчаните се наслаждават на плажа на Кони Айлънд в един от най-горещите дни на летния сезон досега на 17 юни 2022 г. в Ню Йорк. Очаква се температурите в североизточната част да се понижат през празничния уикенд. Снимката е на Спенсър Плат.

Послание на Даунинг стрийт

Британско недоволство на Даунинг Стрийт

Снимка: Hollie Adams/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 18 ЮНИ: Британците израззяват недоволството си с популярни емоджи пред  Даунинг стрийт, след митинга на британския синдикален конгрес (TUC) "Ние изискваме повече", който се проведе на 18 юни 2022 г. в Лондон, Англия. Синдикатите призовават за повишаване на заплатите на работниците, за да се справят с кризата с разходите за живот. Снимката е на Холи Адамс.