#Ако това да си верен в любовта е важно за вас - не сте сами. Но е важно и да осъзнавате как да повлияете така на отношенията си, че лоялността да не се превръща в нещо, дадено насила. За повечето от нас верността е приоритет, а изневярата - раздяла. Затова през 2018 година експерти успяха да отсеят няколко неочаквани разговори, с които твърдят, че могат да запазят любовта, хармонията и уюта в дома ви. 

Представяме ви поредица от съвети за това как да скрепим семейството си и да пазим любовта си. След като ви разказахме за разговорите, които непрекъснато отлагаме, а не бива, сега ще ви разкрием и изненадващите такива, с които да запазите уюта в дома си и ласките в леглото и извън него! 

Разбира се, че всеки човек носи отговорност за действията си! Дори да не сте имали уговорка за моногамна връзка или да не сте изказвали гласно очакванията си за това да сте един с друг, а не и с други - то трябва да признаете, че няма думи, с които да извините изневярата. И макар тези разговори да са труден завой, въоръжени с откритост, честност и спокойствие, няма как да объркате пътя. Обикновено такива разговори се водят на маса, в интимна атмосфера, за да може да усещате както силата на чувствата, така и тази на думите! 

"Най-безопасното и уютно място за подобни разговори е домът", казва Хайди Макбейн, която е семеен терапевт. "Само там може да се чувстват достатъчно спокойни, за да общуват ясно и ефективно помежду си!". 

Подходяща атмосфера за такива разговори със сигурност е вечеря на свещи у дома! 

Разговорът "Как мина денят ти?"

Може би не осъзнавате колко е важно да знаете как минават дните ви! Ето един неочакван разговор, който помага за стабилността на връзката. Интересувайте се какво се случва с вашата половинка всеки ден, за акцентите, проблемите на работа, в семейството и с приятелите. Съсредоточете се да слушате, а не да давате непоискани съвети!

Разговори за семейни традиции

Говорейки за семейните традиции един на друг, както и за всички ваши роднини, спомени, забавни истории у дома - това е моментът, когато с човека до вас ставате истински близки. Тогава вече сте по-тясно свързани, казва д-р Алиша Пауъл, социален работник, учител и терапевт.

"Чувството, че споделяте емоционална връзка, както и вижданията на семейството, в което сте израснали, със сигурност укрепват връзката и предпазват човека до вас от това, да кривне и да не ви бъде верен. Както и от изоставяне", категорична е тя.

Експертите са на мнение, че парнтьорите не споделят семейни истории на ранен етап от връзката си, освен ако нямат сериозни намерения.

Разговорите отстрани

Много семейства стават неволни свидетелите на разпада на други. Понякога това са техни близки или хора от обкръжението им... Тази съпричастност ви кара да се притеснявате от подобен развой на събитията за вас. 

"Полезно е да говорите в семейството за случващото се просто като наблюдатели. И гледайки отстрани, много по-лесно бихте могли да обсъдите на интимна вечеря как бихте постъпили в такава ситуация и защо не искате да си го причинявате", казва МакБейн. 

"Говорете за това, което наблюдавате и как то ви кара да се чувствате. Не се правете на железни, защото колкото повече разкривате емоционалността си, толкова по-предпазена е тя от човека до вас. Дори семейните двойки често са изненадани да открият, че страховете на партньора им често са доста подобни на техните собствени", казва психотерапевтът. 

Защо споделих с други, а не казах на теб ...

Понякога се случва да научите, че партньорът ви е споделил на приятел или член на семейството за нещо, което не е казал първо на вас поради своя причина. Това не означава, че се е случило умишлено. Понякога това усещане може да се почувства като предателство, но трябва да повдигнете темата!

"Отговорът може да ви изненада", казва Тони Колман, който е медиатор в съдебни спорове.  "Понякога близките ви просто мислят, че не сте столкова заинтересовани, че сте прекалено заети или че няма нужда да ви притесняват. Всяка от тези причини е повод за дълбок разговор за вашето общуване - работещо ли е или не и какво може да създава разстоянието между вас!"

Елиминирането на това разстояние може да ви задържи заедно! Не го забравяйте!  

Разговори за това как дефинирате връзката си

Какво за вас е връзката и често ли заменяте тази дума с "отношения"? Тривиален разговор, който изненадващо повечето двойки така и не провеждат по една или друга причина - не искат да споменават думата "връзка", защото е "оковаваща", стараят се да запазят интереса с дистанция или се страхуват да не научат истина от миналото...

Психотерапевтът и автор на бестселъра: "Ние сме на първо място: Наръчник за трайна любов сред заетите двойки" -  Анита А. Хлипала казва:

"Винаги първо ги питам: Някога говорили ли сте по тази тема? Досега не съм попадала на двойка, която да има точна дефиниция. Едва ли не хората смятат, че разговорите могат да помогнат да преглътнем по-спойкойно думата "връзка", когато я изговаряме. Честност в един такъв разговор може ясно да постави граници, които вашият партньор не би пресякъл, ако държи на вас", смята тя.  

Разговори за Езиците на любовта

"Гарантирането, че партньорът ви се чувства обичан, е от съществено значение за създаването на трайна връзка", казва Лора Лий Ууд, експерт по запознанства. "Рискът да не отговориш на нуждата на партньора си да се чувства обичан може да доведе до това човекът да се опита сам да отговори на нуждите си. Нужно е да си правите комплименти, да си повтаряте колко означавате един за друг, да чувате за любовта. Хората се притесняват да говорят за чувствата си, може би защото трудно ги признават пред себе си на първо време. Но няма нищо по-хубаво от това любовта да се изразява, за да получи своя отговор от другата страна". 

Разговори за сексуално удовлетворение

"Обсъждането на начини, по които вие и партньорът ви може да сте още по-щастливи в леглото, може да е неловко или трудно, но помага за лоялността един към друг", казва Джонатан Бенет, семеен терапевт. "Ако единият от двамата остава неудовлетворен, това може да доведе до търсене на удоволствие на друго място, с друг човек".

Познаването на това какво харесва човека до вас, може да ви сближи и да повиши интереса ви един към друг. 

Нека хората край вас споделят, нека се доверят. Това ще помогне за повишаване на емоционалната ви връзка, което е изключително важно, ако искате вярност и лоялност! Но не забравяйте - водете тези разговори в безопасна атмосфера - у дома, на маса, където езиците се развързват...

*Maтериалът е подготвен по инициатива на "Пещерска гроздова", като посочените по-горе съвети не са обвързани с употребата на спиртни напитки, които се консумират отговорно, а представлява принципни разбирания за живота".