#Въоръжени банди произвеждат улично насилие с индустриален размах, млади президенти обявяват война на картелите с микрофон и бронирани жилетка, митични босове бягат без много зор от строго охранявани затвори, които всъщност са били като комфортни приюти за тях, а световните новини включват "екзотични латиноамерикански кризи" между тежките заглавия за Газа, Червено море и Украйна.

Годината определено започна екстремно за Еквадор - страната, която вече редовно се споменава в едно изречение със Салвадор в разказа за все по-типичния за Централна и Южна Америка де факто военен конфликт между наркокартели и държави. Преди дни въоръжени бандити нахлуха в студиото на еквадорска телевизия и излъчиха на живо своя терор над журналистите. Най-младият президент на страната, 36-годишният наследник на мултимилионерска фамилия Даниел Нобоа обяви извънредно положение и се зарече да използва армията за смазване на над 20 групировки, които той официално определи като терористични организации.

Новоизбраният президент Даниел Нобоа си тръгва със съпругата си Лавиния Валбонези (вляво) след встъпването в длъжност на президента в Националното събрание на Еквадор на 23 ноември 2023 г. в Кито, Еквадор.

Снимка: Getty Images

Нобоа тръгва по стъпките на 42-годишния президент на Салвадор (официално Република Ел Салвадор) Наиб Букеле, който стана един от най-популярните и рейтингови политици на планетата след като свали драстично броя на убийствата в малката централноамериканска страна като арестува десетки хиляди бандити и ги показа съблечени, по гащи и престъпнически татуировки, на път за нов мега затвор със зверски мерки за сигурност. Видеото беше посрещнато с еуфория от милиони хора, особено от онези, имали вземане-даване с бруталната машина на картелите, но предизвика ужас в средите на западните либерални журналисти и активистите за човешки права. Успехът на Букеле беше възхваляван, но и критикуван поне частично като резултат от тайна договорка с важни фигури в средите на едрите наркотрафиканти за временна и взаимноизгодна деескалация.

Полицейски служител се разхожда, охранявайки занаятчийски пазар на 10 януари 2024 г. в Кито, Еквадор. Президентът Нобоа обяви "вътрешен въоръжен конфликт", след като въоръжени мъже с качулки нахлуха в предаването на живо на TC Television, наред с други насилствени инциденти в цялата страна във вторник. Еквадор беше засегнат от експлозии, полицейски отвличания и безредици в затворите, откакто Нобоа в понеделник обяви извънредно положение в цялата страна, след като лидерът на бандата Адолфо "Фито" Масиас избяга от затвор в Гуаякил.

Снимка: Getty Images

А за Еквадор годината започна с екстремна ескалация

Верижната реакция от насилие, достигнала кулминация със споменатото нахлуване в телевизионно студио, е привидно в резултат на бягството от затвора на наркобос с прякор "Фито". Стигна се до масови нападения над цивилни, отвличане на полицаи, щурмуване на затвори и въоръжени засади на превозни средства. Усещане за безнаказаност и хаос се настанява не само в световните заглавия от Еквадор. Някои местни и дългогодишни жители на страната говорят за преувеличение и сензационализъм, а други за де факто настъпила гражданска война. В мъглата от информация и дезинформация ориентацията е трудна, а крайните заключения не представляват най-прецизната стратегия за навигация във винаги противоречивия пейзаж на красивите, но нестабилни латиноамерикански държави. Сега младият и пресен еквадорски президент Нобоа обещава тежка разправа с наркобандите, но в "рамките на хуманитарното право".

Военни и в парка

Снимка: Getty Images

Някои анализатори се опасяват, че огънят може да лумне навсякъде в региона и да засегне голямата геополитическа геометрия. Изплуват въпроси - има ли ангажираният в Украйна и Близкия изток хегемон САЩ капацитета и енергията да се включи и на този потенциален фронт. Ами Китай и инфраструктурните интереси на поднебесната империя там? Огромната Бразилия има собствена война с мащабната мрежа от организирани банди и тяхното брутално насилие.. Дори няма да отваряме сега дума за Венецуела и драмата с онази пълна с петрол територия от съседна Гвинея.

Пакети, съдържащи конфискуван кокаин, заловен на кораб идващ от Еквадор. Снимката е илюстративна.

Снимка: Getty Images

А европейските потребители се оказват все по-гладни за основния криминален износ на Латинска Америка - "ла кокаина".

Парти животът на Стария континент не пита за престрелките в заобиколените от джунгла латино столици. Еквадор е географски пласиран между Колумбия и Перу, и тяхното огромно производство на кокаин, а има и внушителна брегова линия. Рецепта за тежки проблеми и главоболия за новия президент.

Полицейски служители стоят на стража, докато пътуващите минават покрай метростанция на 10 януари 2024 г. в Кито, Еквадор.

Снимка: Getty Images

Популярната култура няма как да стои изолирана от тези процеси. Коза ностра отдавна е ретро тръпка на киното, руските мафиоти са евъргрийн, но картелите са на върха на вълната. "Сикарио", "Няма място за старите кучета", "Съветникът", сериалите и филмите за Ел Чапо, Пабло Ескобар и Гризелда Бланко... производителите на развлекателен продукт знаят, че публиката има интерес към тези разкази и фигури. Тук някой беше забелязал иронията, че Холивуд първо купува и консумира основния продукт на картелите за вдъхновение и забавление, а после превръща самите картели в свой продукт за кино, телевизия и стрийминг.

Военни офицери претърсват двама мъже на улица на 10 януари 2024 г. в Гуаякил, Еквадор.

Снимка: Getty Images

Процесите по дестабилизация в Южна Америка директно се отразяват и на идващите през ноември президентски избори в САЩ, които пък засягат целия свят. По южната граница на Америка с Мексико има колосални проблеми с нелегалната миграция и операциите на картелите. Милиони мигранти от размирни латино държави влизат всяка година в "страната на свободата и белоглавите орли". Това вече е основна тема на предизборните дебати. Администрацията на Джо Байдън е критикувана за миграционната си политика, а Доналд Тръмп обещава масови депортации и отново говори за своята "красива стена" по границата с Мексико.

Скуката и спокойствието са запратени през прозореца с всичка сила

Но на първа линия са младите латиноамерикански президенти, с бронираните жилетки, обявили война на могъщите картели. Някой в Ел Ей вече пише сценариите и се търсят актьори за ролите на Нобоа и Букеле.