#Легендарният британски тв водещ и виртуоз на острия хумор Джереми Кларксън започна месец март с интересно "писъмце" в профила си в Twitter: "Получих толкова мили съобщения относно днешните публикации. Но спокойно. Не съм се разделил с Лиса и не съм бил уволнен като водещ на предаването "Кой иска да стане милионер".

Краткото обръщение на 62-годишния, 196-сантиметров колос на заредените до горе с хумор автомобилни предавания събра над 6,5 милиона преглеждания и повече от 70 хиляди харесвания.

А за какви публикации говори Джереми?

Дузина медии докладваха, че той ще бъде свален от ефир, а явно има и проблеми и в личен план. Тези заглавия са кулминация на медийната кампания срещу Кларксън след онази негова вече легендарна - и премахната - колонка в британския таблоид "Сън" срещу Меган Маркъл.

В епохата на вечно възмутените и обиждащи се от всичко публични фигури, образи като Кларксън са застрашена порода. Той не просто може с лекота да мине границата на това, което днешната култура допуска за приемлива реч, той може да се пошегува така безкомпромисно, че да бъде обявен за обществен враг и омразна заплаха. Нещо такова се случи след споменатия вече печално известен текст за Маркъл, свален дори от иначе палавите редактори и шефове в "Сън" и то с одобрението на самия автор Кларксън.

Снимка: Getty Images

Джереми от доста време критикува медийното турне на Меган и Хари и начинът, по който те "пазят" личния си живот с постоянни интервюта, поредици, книги и атаки срещу страната и семейството на принц Хари. Кларксън беше написал в редовната си колонка в "Сън", че мрази Меган Маркъл на "клетъчно ниво".

Ала това, което провокира стихийната медийна реакция, призивите да го "канселират" и дори официално разследване от комуникационен регулатор на Острова, беше едно брутално, но очевидно комично сравнение със сцена от сериала "Игра на тронове". Във вече сваления текст той описа как си представя Меган като в онзи епизод, в който злата и дълбоко аморална кралица Церсей е принудена да мине гола по улиците и площадите на града, а хората крещят към нея думата "Срам" и я замерят с екскременти. Един ритуал на унижението, в който въображението на Кларксън "кастна" иначе тази второкласна и според него актриса Меган Маркъл. Ясно беше, че бившият водещ на топ предаването Top Gear не говори буквално и не призовава за някакво извън законно задържане на Маркъл и принудителното развеждане на американката гола по "Оксфорд стрийт" в Лондон, да речем.

Снимка: Getty Images

Шегата беше в типичния грубоват, но напълно приемлив допреди културните метаморфози на епохата, стил на Джереми. Неслучайно той използва паралел с измислена история за масово развлечение, а не с образи и събития от документираното минало.

Но пастата на цензурата явно вече е извън тубата на здравия обществен разум и разговор, и май не може да се върне обратно. Текстът на Кларксън "вдъхнови" десетки хиляди официални оплаквания, както и заплахи от британски депутати за уволнение и тежки санкции срещу словесния грешник. Против водещия се изказаха британския премиер Риши Сунак, лондонския кмет Садик Кан и вече бившата шотландска лидерка Никола Стърджан. Дори собствената дъщеря на Кларксън Емили го разкритикува публично. Това специално напомни на антиутопичните предупреждения в книги като "1984", в които се описва как властващата тоталитарна идеология обръща деца срещу родители като трансформира младите, по-лесно поддаващи се на индоктринация и фанатизъм, в доносници срещу собствените си семейства.

Снимка: Getty Images

Но Кларксън оцеля.

Десетилетия той е градил кариера на противоречив, но обичан от публиката шегаджия, способен на самоирония. Сега шефовете на различните медии, с които той работи мислят начини за по-меко "канселиране". От телевизията зад "Кой иска да стане милионер" обявиха, че няма да спират предаването и да махат Кларксън като водещ. В същото време договорът му изтича след следващия сезон и е почти сигурно, че няма да бъде подновен. Под въпрос е и поредицата "Фермата на Кларксън" на "Амазон". Но засега той не е махнат и затова реши да успокои феновете си с краткото съобщение от първи март.

Снимка: Getty Images

Ожесточението срещу него ескалира, когато се разбра, че Меган и Хари наистина са се обидили, a техен говорител официално го обвини, че "разпространява реторика на омразата". И това след като Кларксън публично се извини, което пък изобщо не беше в негов стил. А след оплакванията на Меган, през февруари започна и разследване на печатния регулатор на Острова. Обвиненията срещу Кларксън са за "тормоз".

Кларксън има богат опит в скандалите.

Преди осем години беше уволнен от легендарното си шоу Top Gear, защото скочил на бой на собствения си продуцент. Нека не забравяме и няколко от легендарните му остри автомобилни шеги в предаването:

"Предпочитам да съм в Aston Martin V8, отколкото в Кийра Найтли."

"Смятах, че създанията от "Мъже в черно" са измислени, докато не видях стюардесите на "American airlines".

"Да караш този пикап е толкова приятно, колкото да ти правят клизма с уасаби."

"Електрическите тротинетки са за дебели американци да ходят до хладилника, без да се изморяват много."

"Кабрио с 4 седалки?! Единственият човек, който някога е изглеждал добре в такава кола, е Адолф Хитлер."

"Добър ван не е нещо, с което автомобилните марки трябва да се хвалят. Все едно да викаш с цяло гърло: "Ехей, аз имам СИФИЛИС, най-добрата от венерическите болести!"

Снимка: Getty Images

Мдааа, наистина става въпрос за един див образ от друга епоха. Медиен динозавър, който може би е обречен в културния климат на възбудените възмущения. А може би не.