Детска дебитна карта – кога да въведем електронните пари

Не прекалявайте с намесата и корекциите обаче, използвайте грешките и неподходящите според вас решения повече за обсъждане, отколкото за мъмрене.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На авторите известно ли им е, че за разпореждане със средства от детска сметка е необходимо разрешение на районния съд по местожителство на детето? Всичките подобни "детски" карти са нарушение на Семейния кодекс. Непълнолетните могат да се разпореждат със собствени средства, след съгласие на законните си представители. Но дори тогава, разпореждането със сметка е необходимо разрешение от съда. Каквато и реклама на банка да правите, тази банка е в нарушение на законодателството.

закона, който цитирате и процеса? Любопитно ми е тъй като планирам да предоставя на детео си карта, която официално е одобрена от банкта и от мен. В семейния кодекс не срещам забрана за изпозлване на карта и съответно нужда от разрешение на съдилища.

Авторкат не споменава една характерна особеност на банковите карти и сметки с титуляр деца над 14 години. Въпреки, че детето е непълнолетно, т.е няма право на самостоятелни решения, родителят няма право да се разпорежда със средствата в сметката, както и със самата сметка без одобрението на детето и евентуално съдия. Банките си мълчат за тази “особеност”, но я имайте предвид. Моето решение на въпроса беше допълнителна карта за детето ми към сметка, на която аз съм титуляр, и която контролирам.

Предпочитам да създам допълнителна сметка, на която аз съм титуляр и да вкарвам там пари на седмична база. Иначе идеята за финансово ограмотяване на децата не е лоша, но е много трудно изпълнима. Не познавам родител, който ще остави детето си без пари в случай, че детето е похарчило всичко от сметката си

може ли да посочите къде е дефинирана. Както и на долния пост, любопитно ми е и обмислям да предостаявя карта. За мен е да разбера дали примерно сметка и карта в Револют попада под тази регулация. Да, отново е някаква банка, но за да предоставя тази карта заплащам допълнителна такса. И тук въпросът е кой регулира подобни взаимоотношения и как са дефинирани.Ще съм благодарна за насока!

Точно НИКОГА. Кеш, в брой, на ръка - това са реалните плащания. Всичко останало просто прави банката ортак на парите ти - това е истината, която всяко дете трябва да проумее. И да прецени нужно ли му е.

Детска кредитна кога????

да научите още от малки, че истинските пари ШУМЯТ! Не учете децата на робски простотии с виртуални глупосту! Още повече че на деца пари наготово не се дават! На мен са ми давали само колкото за закуска и сок и не съм умрял! Това е най-правилнито, само реални пари и пари за най-основното. Иначе ще отгледате едни пъпчиви олигофренчета, които не ценят нищо, дори вас!

чл. 3 от Закона за лицата и семейството: Лицата, които не са навършили 14-годишна възраст, са малолетни. Вместо тях и от тяхно име правни действия извършват техните законни представители - родители или настойници. Т.е. малолетните нямат право да се разпореждат със собствени средства чл. 4 от същия закон: Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни. Те извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители, но те могат сами да сключват обикновени дребни сделки за задоволяване на текущите им нужди и да разполагат с това, което са придобили със своя труд. Тук е малко предмет на доказване как средствата са придобити от трудова дейност на детето За това, банката, ако е читава, би следвала при разпореждане да иска съгласие от съда. Прочетете и чл. 130 от Семейния кодекс. Има банки, които издават карта на непълнолетни, но тя е допънителна карта към основна на родител и той задава какъв да е лимитът и той (родителят) подписва всички документи в банката. Но статията е за друго.

Индоктринирайте децата си да ползват само дигитални пари. След това ще ги научим да плащат данък за въглеродните емисии ( директно ще си го взимаме от дигиталните им сметки) След това ще ги обработим, така че да имат единен електронен паспорт (сертификат), чрез който ще можем да контролираме правото им за движение ( разбира се ,само ако слушат).

Никога! Алчните банки само това и чакат. Да лапат от всяка покупка. Смотаните картоползвачи изобщо не се замислят, че няма безплатна транзакция!

Има и банки, които не си премълчават и за това не предлагат подобни безумия. В най-лошият случай, иам допълнителна карта към сметка на родител. Но пък тогава какво шоу става. Детето си сваля някаква игра на телефона и започват безкрайните тегления на допълнителни пари.

Детските дебитни карти за лица под 14 г. се предоставят с договор на името на родителя, а картата е свързана ограничено към сметка на родителя в същата банка. Това, за което пишете - разпореждане с имущество на дете - е факт (тук съм писала по темата:https://financialliteracy.thelittlechef.bg/mammi-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5/) , но в случая говорим за друго. Детската дебитна карта има за цел управление на джобните пари, които са малки регулярни суми, а не се ползва с цел дългосрочен спестовен инструмент за детето и натрупване на активи в големи размери.

При дете над 14 години със съгласие на родителя договорът за дебитна карта може да бъде подписан от детето и то да е титуляр. Имайте предвид, че ограниченията, за които говорите, за целите на използване на въпросната дебитна карта не са толкова съществени - все пак тази сметка ще бъде използвана, за да може родителят да захранва с малки регулярни суми - така, както предоставя джобни в кеш.

Имах усещането, че има някакво нарезбиране на темата и ми липсаваше точно тази част от информацията! Едно е банкова карта, която има налична дребна сума.. друго е портфолио с инвестиционни сделки! Продължавайте да пишете по темата! Прави впечатление, че много хора интерпетират написаното през някакви техни представи, а е редно да се задават и критични въпроси! Успех на автора на статията!

Ние направихме карта на детето ни, за да си получава стипендията. Не виждам никакъв минус. За децата няма такса откриване, няма такса при плащане на ПОС терминал, няма такса при теглене от банкомат на банката. Не се притеснявам, че ще си загуби парите или ще някой ще ги открадне. Вероятно нямате деца, затова и нямате представа, че всичко е безплатно.

В този случай няма как да си получава стипендията. Превежда се само, ако детето е титуляр.

130 не говори за банкови карти :) (3) Извършването на действия на разпореждане с недвижими имоти, с движими вещи чрез формална сделка и с влогове, както и с ценни книги, принадлежащи на детето, се допуска с разрешение на районния съд по настоящия му адрес, ако разпореждането не противоречи на интереса на детето. Има разлиока между дебитна карта и банков влог :)

без карта в днешно време? Със сигурност имаш карта и я ползваш всеки ден :) Има неща, които се случват и ще се случват и винаги е имало някакви индивиди, които врещят срещу новото. Част от играта е!

Кога е подходящо да въведем електронните пари? Никога! Единствените истински пари са физическите, с всичко дигитално банката и държавата могат във всеки един момент да решат да ги блокират и е напълно неправилно да се учат децата да свикват с неща, които единствено могат да им навредят!

светаът се движи в някаква посока, но ние да държим децата си далеч от тази посока? И колко време ще изкараш с физиески пари когато ги спрат от обращение? Защото със сигурност всички знаят, че това ще се случи.

Детето получава карта, която е с неговото име. Може да се постигне и за деца под 14 години. Така беше оганизирано при мои реднини имено заради стипендия.

Ще се случи, защото всички сте се заблудили, че е много удобно да работите с несъществуващи пари и никой няма да се противопостави, докато не стане прекалено късно. Китайците вече са почти изцяло на тази система и са изключително "доволни" от нея, особено като им блокират всичко. И не - такива неща няма да се случват само там, има ли възможност - няма начин властите да не се изкушат да се възползват от нея без значение от държавата. За това и не трябва никога да позволим кеша да изчезва, колкото и старомоден да изглежда.

Безплатно е само до 18 години. После вси плащаш за всичко "безплатно".

готови ли сте за електронните пари а? от 01.01.2024 година как ви се струва а? А умници, края на операция ковид.

................,за да не може никой да купува или продава ,освен оня който носи белега на името на звяра ,..............(Откровение 13:16-17)

Дигитално и финансово неграмотни хора решават, че с подобна карта децата им ще изглеждат много умни и вървежни. После що младото поколение били пълни идиоти. Ми налседство от родители им.

Ама никога на деца ме трябва да се дава дебитна карта. Ако бъде скимирана или открадната парите изчесват и не могат да се възстановят. За деца само кредитна с малък лимит, защото кредитните карти имат гаранции за възстановяване на сумите при скимиране или кражба.

Между дебитна карта и влог. Дебитната карта взима пари от влогова сметка.

Само дебиЛна карта им трябва та да цъфнем съвсем...