#Година по-късно темата с копонавирусната пандемия продължава да е смущващо актуална. Как да различим симптомите на Covid-19 и тези на пролетната алергия, преди да изпаднем в паника? Имат ли общо ваксините с алергичните състояния и как да се ориентираме в разпопосочните сигнали, които получаваме на тема ваксини? Тези въпроси днес #Матине отправя към проф. Георги Христов - един от водещите специалисти по алергология и клинична имунология.

И тъй като началато на пролетта носи със себе си и обичайните алергии, сенна хрема и други "сезонни екстри", водещата Рени бърза да го попита по какво си приличат и по какво се различават симптомите на пролетните алергии и коронавирусната инфекция.

По думите на проф. Христов в тази година няма нищо обичайно. Точно както и миналата. "Нещата са необичайни - времето, климата, които определят как растенията отделят полени. По това време на годината продължаваме да сме засегнати от една вирусна инфекция, което е необичайно за пролетните месеци. Проявите на сенната хрема, на пролетните алергии, много наподобяват вирусните инфекции и това не е нищо чудно, но ние, лекарите, лесно можем да различим тези състояния.

Най-добрият съвет

към вашите зретели е да не изпадат в паника и да потърсят лекар. Нека не се опитват сами да намерят тези разлики, но все пак да ги кажем:

Както при вирусните инфекции, така и при сенната хрема, носът сърби, тече, има запушване; очите могат да се зачервят, да сълзят. За разлика от вирусните инфекции обаче, при пролетните алергии нямаме повишена температура, нямаме главоболие, болки по мускулите и ставите, няма отпадналост".

При всеки конкретен пациент нещата са индивидуални и по-сложни, затова професорът апелира да се обръщаме към специалисти, а не да се занимаваме със самолечение, "една съседка каза" и "Интернет-диагностика".

"Важно е дали оплакванията на пациента са необичайни за него или са се проявявали и друг път. Всички тези фактори се вземат предвид, преценяват се. За това ни помагат и едно бързо изследване с антигенен тест, PCR или серология, които много бързо ни подксазват за какво става дума.

Не бива да забравяме обаче, че е възможно и съчетание - да имаме проява и на алергия, и на ковид. Тези неща са възможни и тогава става по-сложно. Но такива са нещата в медицината", казва професор Христов и пак подчертава, че е от особена важност човек да се обърне към специалист, за да не взима грешни решения.

Ваксините - има ли правилни и грешни решения

Неминуемо минаваме и на темата за ваксините, която вълнува всички ни. Коя да изберем, защо, имат ли те връзка с предизвикването на алергични състояния и безопасни ли са за хора с алергии?

"Всички ваксини принасят повече полза, отколкото вреда, и, въпреки това, като приложението на всяко лекарство, могат да се получат нежелани резултати. Въпросът е да се прецени какво е съответствието между очакваните ползи и нежеланите резултати. А при ваксините то е много по-голямо откъм очаквани ползи.

Дали ваксините могат да предизвикат алергични състояния? - От целия опит на човечеството с ваксините - не, но е възможно да доведат до определени алергични реакции в различна степен на тежест. И именно те се обсъждат спрямо РНК и векторните ваксини. Алергичните реакции са много редки и при тях няма крайната и тежка степен на проява, която завършва фатално за пациентите. Всички те много лесно се овлядяват.

Затова ние не спираме от ваксинация и пациентите, които очакват алергични реакции - препоръчваме им да вземат определени мерки, да бъдат по-внимателни, да не правят ваксините във фургон на улицата или при джипитата, а в болнични ваксинационни центрове, за да им се окаже помощ, ако се наложи; да изчакат там не 15, а 30 минути след поставянето.

Но по никакъв начин не казваме: Не не се ваксинирайте, защото имате астма, сенна хрема, медекаментозна или хранителна алергия", казва проф. Христов.

Каква ваксина да изберем? Опасна ли е наистина "АстраЗенеката"? Рисковано ли е след първа векторна да си поставим "втора игла" с РНК-ваксина? Как да се ориентирме в морето информация, за да направим своя информиран избор? Защо нито една ваксина все още няма пълна регистрация и разрешение за търговска употреба, а в документацията им пише с плътен черен шрифт "за временна или спешна употреба"? Какво мисли водещият специалист за мерките срещу пандемията по света и у нас? И дали политически и икономически решения "объркват анамнезата" на чисто медицинските? - Разберете отговорите на тези и много други важни въпроси, които всички си задаваме, от видеото с проф. Георги Христов в #Матине.