#Още през 2009 година по време на връчването на ежегодните награди за смели жени на щасткия департамент във Вашингтон, Мишел Обама казва: Разликата между изостаналите и процъфтяващите общества се крие в това колко са ценени жените в тях. И когато една жена се противопостави на дългогодишни предразсъдъци и се превърне в лидер, тя е способна да промени мирогледа на останалите. Думите ѝ са все толкова актуални и днес, но все пак - има ли невъзможни територии за съвременната, активна жена в 21-ви век? По тази тема си говорим с Цветанка Минчева - председател на Съвета на жените в бизнеса в България и изпълнителен директор на UniCredit Bulbank. 

"Обществото, в което живеем днес и изключителната свързаност на света помага на дамите да навлизат във все повече територии, дори такива, считани във времената за предимно мъжки. Няма невъзможни неща за една дама", казва Цветанка Минчева. 

Историите на точно такива жени ще чуем в ежегодия Форум на Съвета на жените в бизнеса у нас, който ще се проведе в началото на ноември. 

"Тази година Съвета на жените в бизнеса става на 10 години. По този повод работим по организацията и провеждането на глобален международен форум "Идеи 2023". Идеята е да чуем и защо за бизнеса е важно дамите да бъдат включени на масата, на която се взимат решения. Ще се обърнем и към политическата сфера, за да обсъдим промени и регулации, които трябва да бъдат направени, за да се осъществят тези идеи. Ще има невероятни гости, сред които актрисата Ели Скорчева, Анджела Родела, превела "Времеубежище". Ще се включи и Бояна Ачовски - генерален секретар на международната организация Gas Infrastructure Europe (GIE) - дама от една доста мъжка сфера. Ще се включи Татяна Иванова - българската студентка в НАСА, както и лейтенант Данева - военен пилот отличник", разкрива Цветанка Минчева. 

Когато една жена получи равен шанс за бизнес реализация, тя би се справила с до 60% по-добре от мъжете. Кои са качествата, които превръщат жената в добър лидер, пита Рени Веселинова. 

"Компаниите са по-устойчиви и печеливши, ако успяват да взимат предвид различията. Така се взимат балансирани решения - поглеждайки от различни гледни точки. Една жена в кариерата се сблъсква с много стереотипи и емоционалността е един от тях. Както има емоционални дами, има и много емоционални господа. Това трябва да се преодолее в кариерата, за да може да стоим наравно с колегите си. Практиката в бизнеса показва, че е въпрос на професионални умения, добра подготовка, балансирано вземане на решения и възможност да се погледне ситуацията от различни ъгли. Когато жените са на масата, на която се взимат решенията, доказано е, че компаниите се справят по-добре с предизвикателствата", казва Цветанка Минчева.

Живеем в динамична среда, а шоковите ситуации за бизнеса не липсват, покрай международната обстановка, инфлацията и постпандемичния период. Преди няколко години Световната банка обръща внимание на проучване, което посочва, че световната икономика е със 160 трилиона по-бедна заради неравностйното включване на жените в управлението на бизнеса. 

Според друг доклад - на Европейската комисия от миналата година, едва 5% от инвеститорите в рисков капитал са жени и едва 15% от стартъпите са с дами начело. 

"Задавала съм си въпроса каква е причината. Според мен в света на venture капитала се промотират качества, свързани с това да си по-агресивен, представяйки компанията си или да си по-експресивен. Много често дамите са по-деликатни и по-балансирани. Нашата работа със Съвета на жените в бизнеса в България цели да насърчим дамите да тръгнат по този път, като даваме за пример успешни жени. След това да им дадем набор от умения, за да се справят успешно". 

Пример за това е Академия за лидери на Съвета на жените в бизнеса в България, която помага на жените да изградят своята кариера. 

"Когато има обща мисия, цел и визия, нещата се случват. Много пъти помощта е много малка - да се докоснат до ментор, да чуят вдъхновяваща история. Виждаме много мотивирни момичета, за които няма невъзможни неща". 

Въпреки световните и европейски статистики, България е от страните с все повече жени на ръководни постове в бизнеса.

Към момента членовете на Съвета на жените в бизнеса представляват 15% от БВП на страната. 

"Дори и в България съществува така нареченият "стъклен таван". Помислете колко жени имаме в политиката? Колко от изпълнителните директори са дами? Така че, има още път накъде да вървим. Нашата цел е от една страна да се създават равни възможности, но от друга страна да има подготвени дами, които да ги грабнат. В бизнеса е важно накрая кой какви умения има", казва Цветанка Минчева. 

Въпросът с равнопоставеността има и чисто битов аспект. Оказва се, че средно на седмица жената прекарва около 20 часа в домакински задължения, а мъжът - 9. Готови ли са мъжете да се посветят на такава равнопоставеност? 

"За съжаление, обществото ни е такова, че то никога няма да прости на една жена, ако тя не се справя с ежедневните си задължения като жена, както и самата жена трудно би приела, ако не се справя. Това е тежест за дамите, която обществото им поставя като допълнителна отговорност. Но фактите, например, в моето семейство показват, че има достатъчно партньори, които се подкрепят". 

Колко е важно менторството в изграждането на успешната жена? 

"Изключително важно. Виждайки пример за това, че може да се успее, имайки достъп до хора, е определящо за професионалното развитие. В корпорациите това е изключително важно. При колегите мъже това се случва естествено - създават се кръгове на подкрепа. Затова и Съвета на жените в бизнеса в България е насочен именно към създаването на такава система на менторство за момичетата". 

Съветът, който Цветанка Минчева би дала на младите дами, които мечтаят да са лидери, е нейното лично верую: 

Няма невъзможни неща. Просто трябва да се огледаш наоколо, да се престрашиш да пристъпиш към непознати сфери, да излезеш от зоната си на комфорт. Да опиташ! Грешките в бизнеса са полезни, защото водят до развитие.