#Светът е оцелял, защото се е смял, но на какво? Несъмнено COVID-19 промени почти всичко в живота ни и няма сфера, в която да не дава отражение. Промени дори и смешките, на които се смеем.

Един от най-добрите стенд-ъп комици в България - Георги Кючуков, разказва в online предаването на Dir.bg "Матине" как ерата 2020 се отрази на хумора ни и какви забавни специфики роди иначе смутната година. А атаката на проблема със солидна доза черен хумор се оказва един от пътищата към по-безболезненото му разрешаване.

"Хуморът стана само черен. Като кажеш нещо, което не е свързано с болест, фалит, преждевременно раждане или някакъв друг сериозен проблем - просто го подминават, твърде леко е за хората. Трябва винаги да удряме проблемите, което е хубаво нещо. Забелязал съм, че колкото повече се шегуваш с един проблем, толкова по-лесно се приема. И искам да поздравя хората. Браво на Вас, супер добре приемате тези неща. Аз се учудих, мислех, че ще се сте по-зле и ще има повече депресия. Всеки ден чета в социалните мрежи от брутални по-брутални неща дори от възрастни хора."

Промяната в лайфстайла ни заради изолацията породи куп забавни случки от дома, свързани с онлайн битуването ни. За Георги любима тема е хоумофисът, който се превърна във фундамент на нашия живот.

"Аз просто без хоум офис не мога, то и хуморът стана хоум офис. Проведоха се много събития пред компютъра вкъщи. И аз също съм редовно в хола или в кухнята, където зад мен се виждат захарта, прясното мляко, престилките ми. И винаги съм забелязвал, че хората, които гледат или трябва да участват в събития, си избират винаги най-чистия ъгъл на къщата. Отзад има подредени картини на Рембранд, боядисано е кристално, прозорецът е измит, захарници, сребърни съдове. Отстрани може да има итонг, цимент, децата да викат и да се бият, но твоят ъгъл е перфектен. Там просто е малък рай за дома ти. Там не се диша и не се минава, а в другата стая може да се бият, крещят, да загаря боба, но в този ъгъл всичко е перфектно."

Как обаче се правят смешки в свят, в който много теми се превръщат табу? Според Георги шегите, свързани с пола и расата стават все по-деликатни, макар и хуморът по принцип да не познава дискриминация.

"Аз мисля, че ние все пак все още имаме някакъв мехур. Защото хората, които отиват на стенд-ъп, знаят какво ще се случи. Тези, които не знаят - извинявам се, съжалявам, но то си пише - събитието е 18+, което значи, че няма да говоря приказки от 1001 нощ. За жалост усещам, че все повече цензура ще се налага. Хората станаха много деликатни, твърде деликатни - дори в интернет вече не може да изразиш мнение. Това не е хубаво, хора. Съвземете се и малко се стегнете! Никой не е умрял от това, че някой се е пошегувал с него. Хуморът е уважение!"

Цялото интервю с Георги Кючуков гледайте в предаването "Матине".