#Според календара, пролетта вече е тук, макар, че никак не се усеща с тези ниски температури. Затова нека си стоплим душите с един куриоз от градската сцена – световноизвестният танцьор Коста Каракашян. За тези, които следят dir.bg, сигурно знаете, че Коста Каракашян посвети последния си танц на събитието She`s The ONE 2023: Утравиолетови, в което наградихме 6 от вдъхновяващите дами на Съвремието. Защо последен танц и какво се крие зад него? Какво се случи в новия градски имърсив спектакъл "Приказки от Космоса: Неземни тайнства" - научете сега.

"Докато не срещнеш първата публика, не знаеш какво още трябва да пипнеш по спектакъла", казва Коста Каракашиян, който потапя присъстващите в един модерен тип преживяване - имърсив спектакъл. 

Много често публиката е на крак и имат контрола какво иска да види. Тоест сами обикалят пространството и избират колко близко да са до изпълнителите.

"Разтърсващо е! Два от спектаклите вкарват и кулинарен елемент - миналогодишният спектакъл "Кухня" показва психологическите преживявания на професионалните готвачи и накрая всички хапват десерт. В новия спектакъл "Приказки от Космоса", който се провежда в ресторант, хората опитват петстепенно меню, а около тях са герои от различни приказки. Всеки гост ще бъде отведен на различно място и ще види различна сцена. След това се връща на масата си и се превръща в разказвач", разкрива Коста Каракашян. 

Той е впечатлен от имърсив спектаклите още като студент в Ню Йорк. Разказва за първите си срещи с жанра във видеото. 

"У нас лека-полека развиваме жанра в България и се радваме на естествените, неподправени реакции", споделя Коста. 

В спектакъла "Приказки от Космоса" участва и артистичният сладкар Александър Цеков. 

"При него има много дисциплина и методология. В творческия процес се уча от него на прецизност", споделя Коста Каракашян. 

Поредицата от представления, продуцирани от Studio Karakashyan, отвеждат публиката в алтернативно кулинарно и сценично изживяване, разкривайки физическото и психологическото напрежение на професионалната кухня - реалност, която обикновено остава скрита за гостите.

В новия спектакъл "Приказки от Космоса: Неземни тайнства” творческият екип трансформира традиционните български приказки във вечеря-преживяване, в което ще оживеят и най-неочакваните герои от познатите ни български фолклорни приказки, съпроведени от петстепенно дегустационно меню създадено от главния готвач на ресторант “Космос” шеф Владислав Пенов и екипа на ресторанта.

"Винаги се стремя към разнообразието в спектаклите. Някак си да бъда извън танца и да подпомагам този процес е много по-вълнуващо от самото танцуване. В моята практика като танцьор усетих, докато репетирам, че повече си мисля за костюма, музиката и осветлението, а не толкова за танца. Съответно лека-полека се насочих натам. Когато получих поканата за "She`s The ONE 2023", се развълнувах, защото ме върнахте там където всичко за мен започна - в танца". 

Какво е усетил на сцената - чуйте в интервюто! 

"Това, което публиката помни, е усещането и контактът с тях. Обичам да има свобода и плавно и абстрактно движение. Първият ми опит бе със спортние танци, там всичко е конкретно. Когато открих съвременният танц - няма ограничения. За мен е важно да има тази свобода на импресия и щипка импровизация на сцена. Тогава излиза нещо истинско. От спортните танци идва и тази прелъстителност на движениятаа". 

Не случайно публиката възкликва: "О, той е като пантера!"