#Миналата седмица в #Maтине потопихме водещата Рени Веселинова в дълбоките води на Астрологията, а тази седмица ще се занимаваме малко с космически теми. Поводът е, че София си има нов Планетариум! По Коледа стават чудеса, а в студиото на #Maтине е Апостол Спасов – мениджър на Планетариум „Андромеда“, който ще ни разкаже повече за това, което предстои на най-новото място в София!

"На 26 ноември отворихме врати след дълги битки - над 2 години разработки, събиране на финансиране... Радваме се, че вече си имаме доста съвременно съоръжение за столицата, което представя най-модерната технология в областта на плантариумите. Приема се доста добре от обществото. Вече втори уикенд нямаме непродаден билет, залата е пълна на 100%", споделя Апостол Спасов. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

На вечерните прожекции на филми за Космоса и бъдещето можете да видите от влюбени двойки, до семейства с деца и възрастни. В момента се излъчват три филма. 

"Те са в три различни области - "Астрономия", "От Земята до Вселената" и "Обратно на Луната завинаги. Първите два са типичните филми за Планетаирум и разказват за съзведия и планети. "Обратно на Луната завинаги" е изненадващ, тип холивудски филм, нестандартен - с любопитен сюжет!", разкрива мениджърът на "Андромеда". 

Обръщайки поглед назад във времето, Апостол споделя, че е в проекта от самото му начало. Тогава е бил 16-годишен. Идеята за реализация идва от инж. Недислав Веселинов. Заедно с екипа решават да направят Планетариума "Андромеда" и се срещат с редица чуждестранни експерти. Първоначално куполът трябвало да е хоризонтален, но австралийски професор ги насочва, че за да се постигне максималното от преживяването - трябва куполът да е наклонен на 22,5 градуса. Това променя цялостно концепцията. 

"Изживяването в Планетариума в момента е уникално. Последвала проблеми и с намирането на сграда - нямаше подходяща. Проектът беше завършен като интериор и среда, но не и като локация. Тогава срещнахме подкрепа от Стоичната община, предложиха ни "Топлоцентрала", но конепцията отново не отговаряше. Така стигнахме до момента да бъде създадено външно съоръжение", споделя за дълия път към "Андромеда" Апостол Спасов. 

Планетариум под звездите!

 Вече е напълно завършен и очаква посетителите, всеки ден след 12 наобяд в Южния парк. Планетариумът е дело на екип от експерименталното конструкторско бюро "Фотоника", в който влизат инж. Недислав Веселинов, Апостол Спасов, Крум Каишев и Янислав Мирков. Обектът разполага с обсерватория, в която могат да се наблюдават небесни тела чрез телескопи. В програмата на планетариума са включени няколко прожекции на филми, озвучени на български език, по теми за Космоса, биологията, физиката и дори историята и икономиката. Съоръжението е с височина 4,6 м, а куполът му е с даметър 5 м, като може да побере до 15 души на всеки час. Всеки, който иска да посети планетариума може да го направи, като закупи билет за прожекциите, като те са безплатни за деца до 7 години.

"Андромеда" е нещо различно за градската среда. Ефектът, който търсим е да засилим интереса към Космоса. Всяко дете гледа към звездите и мечтае да бъде космонавт. Искаме да накараме всички да мечтаят!", казва Апостол. 

На церемонията присъства и космонавта Георги Иванов - един символ на Космоса у нас. 

"Хареса му! Няма какво да се лъжем!", споделя Апостол Спасов. 

"Андромеда" е свързан с нещо мистично и далечно. Хората в планетариума се чувстват в космически кораб. Отделят се от познатата среда и политат. Близко и далеч - такова е усещането, споделя идеологът на името Апостол, чиито баща е пилот. 

"Аз също съм от онези деца, мечтаещи за Космоса и звездите. Никога не съм си казвал, че идеята за Планетариум е безсмислена. Виждам го в очите на децата, на които в момента сме гидове самите ние - още нямаме персонал", споделя Апостол Спасов. "Чух едно детенце на излизане, чиято майка го попита:

"Хареса ли ти?", а то отговори: "Прекалено много ми хареса".

Жал ми е и за онези деца, които плакаха, защото няма билети..., но трябва да се върнат!"

За да няма разочаровани - посетете Планетариума и през седмицата! Тогава е по-спокойно, казва 19-годишният му мениджър Апостол Спасов. А кога ще колонизираме планетите от Слънчевата система - чуйте във видеото!

Можете и да гледате #Матине на екран - всяка събота и неделя от 10:00 ч. в ефира на WNESS TV!