#Докато феновете на 007 се чудят кой ще поеме ролята на Джеймс Бонд след Даниел Крейг, вече спрягат коя ще бъде следващата М след Джуди Денч. Едно име бе споменавано неколкократно - това на Дейзи Мей Купър от сериала на HBO "Самотна майка". Ако това се случи, комедийната актриса ще бъде втората жена в историята, поела ролята. Убедени сме, обаче, че не сучайно я спрягат за ролята на шефа. 

Ако сте гледали сериала "Самотна майка" в стрйиминг платформата HBO Max, вече знаете, че Дейзи Мей Купър е фаворит като Дженифър Кулидж. Освен актриса и писателка, тя е носител на BAFTA 2018 и главна героиня в черната комедия, която ви препоръчваме да прегледате, ако има още малко останало време до лятната ви почивка. Як саундтрак, откачен сюжет, социални теми и много черен хумор! 

Още снимки вижте ТУК>>>

Читра Рамасвани от Guardian я нарече "майстор на това да каже всичко онова, което не може да бъде облечено в думи, само стискайки устните си". Такава е героинята ѝ Костело Джоунс - самотна майка с невероятен талант за писане и забъркване в супер проблеми. "Бивша" алкохоличка, която виждаме трезва от десетки дни. Жена на ръба на нервна криза без достойна работа, но с достойнство. Гениална. Стриптийзьорка. Циник. 

Снимка: HBO Max Bulgaria

Но да започнем от заглавието. "Rain Dogs"

Знаете ли какво е "rain dog"? От английски това означава куче, напуснало дома си, което не може да се върне, защото дъжда е отмил следите, които водят обратно. Множественото число вече ни подсказва, че мрачната Костело не е сама в тази игра. Има още едно куче, изгубило следите - нейният богат, откачен, нарцистичен приятел Джак Фартинг. Има нещо, дали английския акцент или цялата осанка, което напомня Хю Грант в разхайтен период.  В есента на своите тридесет, той е бляскавия диамант от Globe Theater, дръзнал да напусна актьорската академията заради ролята на Шекспировия Бенволио. 

Снимка: HBO Max Bulgaria

Осем половинчасови епизода, които гледаш на един дъх за класовите и половите нервенства, за извратения дух на интелигентността и трагикомедийната реалност!  Комедията "Самотна майка" е толкова черна в началото, че закрива всеки процеп, през който може да се промъкне светлина или топлина. Пълната противоположност на смешното. Всъщност предизвиква отчаяние. И въпреки това - призовавам ви да прочетете докрай. 

Снимка: HBO Max Bulgaria

Както вече казахме, Костело е трезвена  99 дни,  изгонена от общинския си апартамент с дъщеря си Айрис. Тръгва на отчаян лов из Лондон, за да им намери легло за през нощта. Опитва се да нощува в обществена перлня с детето си. Разбива колата на приятел, за да може Айрис да напише домашното си. Накрая избира неизбежно най-опасната и перверзна опция - да спи в килера на перверзник (перверзник е дума, за която ще се сещате често в сериала Rain Dogs. Също така и думата "курва"). Той кара Костело да облече розова сатенена нощница и ѝ казва да не се тревожи, защото не е дебела, а "просто има тяло като хранителна банка".

Снимка: HBO Max Bulgaria

Тогава се появява Флориан Селби - неприлично богат, самоунищожаващ се "класически хомосексуалист", току-що освободен от затвора. Половинчасовите кавги завършват с нахлуването им в стария апартамент на Костело, точно там, откъдето сме тръгнали.  

Снимка: HBO Max Bulgaria

Продължавам да гледам, усещайки вайба на Буковски, през гласа на Keш Карауей. 

Той се извисява над шока, насилието и неприличния език, за да прониже гротескните реалности на класовото и половото неравенство. Писането на Костело - това, което я тласка към ръба и същевременно държи главата ѝ над водата. 

До края на втория епизод се аклиматизираш

Бласъкът на Костел се прокрадва настойчиво като слънчево зайче, а остроумието на Селби е там, за да развери обстановката. Ннадеждната на пръв поглед най-добра приятелка  Глория (Ронке Адеколуехо), която работи в погребалното бюро на баща си, където си прави селфи"горещ мъртъв човек" е глътка въздух.

Снимка: HBO Max Bulgaria

Дейзи Мей Купър едва ли ще се учуди, ако чуе, че е велиоклепна в "Самотна майка" - предизвикателна, сломена и автентична. Майстор да каже онова, което не може да бъде казано, само стискайки устни. Нищо чудно, че е спрягат за следващата М в Джеймс Бонд. Напълно го виждам. Има сцена, в която тя отива да почисти къщата на неизлечимо болен (перверзен) художник перверзник, на който му е забранено до припарва до стриптийз клуба, където Костело работи по обясними причини. И докато тя лъска стъклената маса, той прави същото - но под одеалото. Костело поставя отново кислородната маска на похотливото старче, а то ѝ отвръща с явен сарказъм:

"Животът, който живеем, е ужасен, но го правим с такова достойнство."

Снимка: HBO Max Bulgaria

Снимка: HBO Max Bulgaria

Оттук нататък сeриалът започва да тече бързо - Кастело е подлъгана от журналист да разкаже историята на самотна майка, принудена да прави стриптийз. Отново е прецакана, после още няколко пъти - точно преди да издадат романа ѝ и да го превърнат в бестселър. В бягство от реалността, Селби, Костело и Айрис бягат в провинцията, където се преструват на функциониращо, богато семейство, сякаш такова съществува. 

Този сън завършва с удар и чистилище за всички! 

Рехабилитационен център за Селби, убежище за жени за Костело и Айрис.

"Защо бих искал този живот?" - казва Костело с безрадостен смях.

"Самотна майка" изобщо не е комедия. Това е мрачна и красива драма, в която редкият смях е въпрос на оцеляване и идва под формата на малки дупчици, пробити в мрака.

Снимка: HBO Max Bulgaria

"Когато се опитвам да бъда секси, изглеждам като психопат", казва за себе си Дейзи Мей Купър. И когато не се появи на церемония да получи наградата си, продължи в същия дух: "Единственото М, което ми идва на ум е за думата "ментално". 

Всъщност самата Дейзи прекарва много време в интернет форума Mumsnet, когато бракът ѝ се разпада. Сайтът е нещо "като Reddit, но за майки", казва Купър в скорошно интервю, докато пуши малък, син вейп. Споделя, че е била особено привлечена от темата за жени, които пренебрегват себе си във връзките си. Това се превръща и в муза за следващия ѝ ангажимент, който пише в колаборация. 

"Мисля, че мога да се занимавам с актьорство само още няколко години", казва Купър, добавяйки, че предпочита да пише и да е зад кулисите. Въпреки че няколко британски вестника наскоро разпространиха, че тя е избрана да играе М в следващия филм за Джеймс Бонд, тя продължава да твърди, че "не са се водили никакви разговори".

"Всъщност никога не съм гледала филм за Бонд, така че не знам", кикотейки се.

Снимка: HBO Max Bulgaria