#Какво е по-добро от една британска мистерия? Логичният отговор би бил - две британски мистерии.

Но в случая не следваме логиката, а чистото и просто удоволствие и затова отговорът е - мистерия с елементи на бохемски живот, красота и стил.

Представете си, че попаднете на най-невероятното място на света. Мястото с най-синьото синьо, с най-зелените дървета, с най-безкрайната шир. И някъде там в далечината, на фона на цялата тази красота и привидно спокойствие, някой убива жена си. Или коли съседа си. Или застрелва опонента си. И всичко това, докато останалите хора пият коктейли с ром.

Добре дошли на Сен Мари - остров до Гваделупа, част от Карибите, на който се случват най-загадъчните убийства, които човешката глава може да роди.

Измисленото място е декор на абсолютното доволно удоволствие "Убийства в Рая", което дава надежда на върлите почитатели на мистерията, че жанрът още го бива.

. Британски инспектор, който мрази топлото време, слънцето и безкрайните дни на плажа, е изпратен на остров Сен Мари, за да разследва мистериозното убийство на друг инспектор. Мистерията е заплетена и подобно на бащицата на жанра, Едгар Алън По - убийството е извършено в заключена стая. Главен инспектор Ричард Пул разрешава загадката с размаха на детектив, излязъл от най-добрия роман на жанра, и с това е дадено началото на сериала "Убийства в Рая".

Девет сезона по-късно нещата не са се променили особено. С тази разлика, че инспектор Ричард Пул отдавна не е част от екипа на шоуто. За девет сезона сериала подменя основния си каст няколко пъти, но запазва духа, бохемското в себе си и изобретателните си убийства.

Нивото от "застрелян мъж в заключена стая" не пада и ако сте почитатели на мистериите, то "Убийства в Рая" е нещо като задължителен за гледане. Хубавата страна на това сега за първи път да чувате за шоуто е, че може да наваксате с цели осем сезона, а девети вече тече по Fox Crime, като стартира на 7 май и се излъчва всеки четвъртък от 22:00 часа.

Снимки: FOX

Девети сезон е преломен за "Убийства в Рая". Екипът за пореден път ще смени своя основен персонаж. След оттеглянето на Бен Милър, който влиза в ролята на глътналия бастуна, но гениален и наблюдателен инспектор Ричард Пул, неговото място е заето от Крис Маршал. Маршал е до момента актьорът задържал се най-дълго в сериала. Той влиза в ролята на инспектор Хъмфри Гудман - романтичен, разсеян и странен мъж с ум като бръснач и глава пълна с кръстословици, като онези, които бабите ви обичат да решават в следобедите на село. Три сезона по-късно неговото място е дадено на ирландецът Ардал О`Ханлън - в ролята на инспектор Джак Муни - също толкова колоритен, странен и наблюдателен, като своите предшественици.

Снимки: FOX

Девети сезон е финален за инспектор Муни и неговото място ще бъде заето от друг детектив, не по-малко странен и любопитен. Детективът в една история е точно толкова важен, колкото и сюжетът.

Харизматичните детективи са карали хората да поглъщат мистерия след мистерия, дори не чак толкова добре измислена и разказана, само заради собственото си присъствие вътре. Хората, почитатели на този жанр, често четат или гледат нещо, именно заради детектива вътре. В това отношение "Убийства в Рая" са оцелили в десетката. Техните основни детективи са ярки и различни. Водачи на кораб, пълен с точно толкова колоритни персонажи, каквито една мистерия заслужава. Всеки епизод е разглежда различен заплетен пъзел, който се случва на фона на карибското море и красивите гледки, докато някой пие ром, а друг убива съседа си.

Мистерията е богат жанр, който понякога остава неоценен. Но той е сложен и събирателен пунк на любопитни образи в най-слабите им моменти. Моментите на гняв и мъст, моменти на злоба и низост. Лошотията никога не е била толкова привлекателна, като млада самодива, която пленява сърцата на хората, както в "Убийства в Рая".

Шоуто има специфичен подход към мистерията. От една страна във всеки епизод, напомнящ на най-доброто от Агата Кристи, се показва най-лошото у хората - събрани на случаен принцип, всеки един от тях може да е извършил убийство. От друга, мистерията е облечена в цветни дрехи, с питие в ръка и се случва на най-светлия и весел фон на света.

"Убийства в Рая" е трагикомедия с елементи на фарс, в който на най-лошото у човека се гледа по най-забележително ироничен начин. Затова и част от персонажите са екстремни, а историите заплетени. И на финала, подобно на подхода на кралицата на жанра, убиецът е разкрит пред всички заподозрени, в затворено помещение, от което не може да избяга. "Убийства в Рая" са група майстори, които девет сезона не омръзват на верните си почитатели и подобно на най-добрите в жанра, успяват да поддържат високо ниво и да изненадват всеки път. А това е ужасно трудно в наши дни.

Доволно удоволствие на фона на истинска красота, ето това са "Убийства в Рая". А след като завършите и с последния им засега сезон, съставен от точно 8 епизода и с нов инспектор на борда, сме сигурни, че ще знаете поне един начин за перфектно убийство. И това никак не е малко.