#Прочутият американски икономист Томас Соуел бе казал, че "във всяка катастрофа в американската история изглежда е замесен човек от Харвард". А легендарният автор Уилям Ф. Бъкли още преди десетилетия изрича следното: "Предпочитам да бъда управляван от първите хиляда човека в телефонния указател, отколкото от елита на Харвард".

Тази седмица ни предложи потресаващ повод да се припомнят критичните цитати за престижния университет от щата Масачузетс. Дни след кървавите кадри с невъобразимо насилие от терористичното нападение на Хамас над хиляди цивилни граждани в Израел, над 30 студентски организации от Харвардския университет се подписаха под отворено писмо, в което цялата вина за клането се хвърля върху Израел. "Израелският режим е изцяло виновен за насилието", пише в съобщението на харвардските студенти. Те настояват и Харвард да вземе мерки в защита на палестинците. Цялото студентско писмо се чете като едностранна и доста странна защита на радикалната групировка Хамас, която от десетилетия съвсем официално е определена като терористична организация от властите в САЩ - родината на престижния Харвардски университет с вековна история.

В скандалното вече студентско съобщение няма никакви нюанси и детайли, липсва контекст и дори плах опит за идеологически центризъм, да не говорим за осъждане на варварското и добре документирано от самите бойци на Хамас чудовищно насилие срещу напълно невинни цивилни жени, деца и възрастни в Израел преди дни.

Първата реакция в академичните среди бе коктейл от тежък шок и суров срам от писмото на студентите. "Това е финалната пукнатина в разбитото ми сърце. Можех да бъда в една стая с тези студенти и заедно да гледаме брутално убитите, изнасилени и отвлечени цивилни - и после да чуя от тези студенти защо това е оправдано", написа бивша преподавателка в Харвард.

Включи се и бившият президент на Харвардския университет Лорънс Съмърс: "Откритите и шумни призиви на студентски групи да се обвини само и единствено Израел бяха посрещнати с мълчание от началството на Харвард.

Последвалият и закъснял отговор не съответстваше на момента

Толкова ли е трудно за университета да застане твърдо срещу терора на Хамас и да подкрепи изплашените студенти, които видяха как техни колеги от 35 организации обвиниха само и единствено Израел?"

Така този толкова престижен и популярен университет от елитната "бръшлянова лига" се превърна в позор на седмицата. Първо заради радикалното писмо на студентите и после заради плахия отговор на ръководството. "Ако беше казана дори една дума за който и да е чернокож, трансджендър или гей студент цялата администрация щеше да излезе с мегафоните", коментира известния адвокат Алън Дършовиц.

Но в края на седмицата се оформи нещо като реакция

Известни изпълнителни директори в топ американски компании заявиха, че искат да знаят имената на студентите, подкрепили Хамас, за да не ги наемат никога. Камион с имената на подписалите писмото започна да обикаля територията на Харвард. Уплашени за бъдещата си реализация, много студенти се отрекоха от написаното, а някои дори се представиха за жертви, които не знаели какво точно ще съдържа съобщението.

Милиардерът Бил Акман не се трогна и потвърди позицията си, че такива студенти не трябва да бъдат вземани на работа. "Бих искал да знам кои са тези хора, за да не ги наемам никога", написа друг бизнесмен - Джонатан Нюман. "Аз също", добави Дейвид Дуел, шеф на здравна компания.

Харвард непохватно се опита да овладее кризата. Близо 500 преподаватели подписаха контра-писмо, в което осъждат позицията на онези над 30 студентски организации, хвърлили отговорността за клането единствено и само върху Израел. Друго писмо на други 160 преподаватели включи и изречението, че студентската позиция "може да бъде разглеждана като оправдание на масовото убийство на цивилни".

Но вече беше късно

Тези опити за съпротива срещу радикализацията на толкова много студенти бяха заглушени от кадрите на протести в подкрепа на Хамас, организирани в кампусите на множество престижни американски университети. Критици на прогресивния модел на висше образование в САЩ коментираха, че от години са предупреждавали за индоктринацията на студентите в "политиките на идентичността" и екстремизма на групировки, открито заявили смъртоносните си намерения към своите врагове.

Кадър: YouTube

Припомни се как точно студентите в Харвард, подкрепени от преподаватели, от години създават среда на цензура, бойкотират гостуващи лектори и налагат тирания в пълно противоречие с Първата поправка на Американската конституция, гарантираща свободата на словото. Преди време младият активист с консервативни възгледи Кайл Кашув влезе в Харвард с отлични оценки от изпити, но след клеветническа кампания не бе допуснат да следва там, защото го обвиниха, че когато е бил на 15 години бил повтарял "расистки" термини в личен чат.

Студенти в Харвард постоянно налагат нови кодове за правилна реч и се оплакват без повод и доказателства от "системен расизъм" и "микроагресии". И точно тези студенти сега имаха най-грозната реакция на документирано клане на невинни жени, деца и старци. Разложението в Харвард е достигнало смъртоносни нива бе реплика, споделена от хиляди хора в социалните мрежи.

Някъде там, назад в годините, нещо жестоко се е объркало с целия модел на висше образование в най-могъщата страна в света. И сега отровната почва започва да дава своите токсични плодове.