Здравословен начин на хранене, забавление, време за семейството - всички знаят, че барбекюто отговаря на тези описания. Но освен това, барбекюто е и своеобразна антистресова програма.

Няма нищо по-отпускащо от барбекю на терасата или в градината в топлите летни вечери. Но когато човек е изморен, понякога не му се яде месо, с което неизменно свързваме печенето на грил, а иска нещо по-леко, но също толкова ароматно и вкусно.

Вегетарианското барбекю има две големи предимства - малко калории и изключително разнообразие от продукти. Почти всички зеленчуци могат да се приготвят на скара, но най-подходящи са тиквички, лук, моркови, чушки, патладжан, домати, картофи, гъби, зелен фасул и царевица. За разкош към тях може да добавите бяло саламурено сирене, халуми или тофу.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

При зеленчуците е важно всичко да е нарязано на кубчета, шайби или ленти. Оттам нататък изборът и творчеството са ваши.

Със сигурност имате своите зеленчукови любимци, които най-често потеглят към барбекюто, а Hellmann's ви приканва да се включите в седмичното грил предизвикателство, като ги изброите и може да спечелите супер награди.

Ако пък за първи път се престрашавате да заложите изцяло на постно барбекю меню, трябва да знаете, че маринатата придава плътност на вкуса на зеленчуците, а с различна марината може да предадете различен вкус на грилованите зеленчуци и по този начин да внесете разнообразите на трапезата.

За по-добър вкус при приготвянето на маринатата препоръчваме да се използва висококачествен зехтин. Към него може да добавите подправки по желание - розмарин, босилек, риган, мащерка, чесън и соев сос, а ако ще печете и сирене, негови първи приятели са ментата, черният и бял пипер на зърна и дори горчица Hellmann's и мед. Картофите пък може да опечете, като ги увиете в алуминиево фолио, но първо ги поръсите с морска сол и щипка розмарин.

Ако сте почитатели на френската кухня, а мечтата ви е да живеете в Прованс, но още не сте я осъществили - няма проблем! Пренесете идиличната провансалска атмосфера вкъщи, като си приготвите вариация на рататуй на шиш. Нарежете патладжаните, лукът и тиквичките на шайби, чушките на ленти и ги овкусете с марината от зехтин, захар, мащерка, пресен босилек, дафинови листа, чесън и сол. След това ги нанижете на шиша, като редувате зеленчуците и палете барбекюто.

В случай, че сте забравили опаковка тофу в хладилника, а в отделението за зеленчуци се търкалят няколко гъби и червена чушка - ето идеалният начин да ги оползотворите. Разбъркайте малко соев сос със зехтин, коняк, джинджифил, чили и чесън на прах. Нарежете тофуто на малки кубчета, които "удавете" в маринатата за час-два. През това време нарежете гъбите и чушката, така че да може да ги нанижете на шиш, като ги редувате с овкусеното тофу. Накрая намажете с останалата марината.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Със сигурност ще изненадате членовете на семейството, ако им поднесете барбекю от плодове. Ако във фруктиерата сте забравили няколко ябълки, круши, банани, а в хладилника ягодите са напът да се развалят - грабвайте още шишове.

Тайната за перфектните плодове на скара е да не ги печете на директен огън. Можете да сложите плодовите шишчета в края на скарата или да ги поставите върху нея, когато огънят е изгаснал. За да превърнете десерта в сензацията на вечерта, докато шишчетата са на скарата, разбъркайте лек дресинг от кисело мляко, мед и капки лимонов сок.

Бананите обаче може да изпечете и с кората, като ги сервирате с мед. Друг вариант е да ползвате алуминиево фолио, в което да загънете ягоди, малини, парченца диня, грозде без семки или кайсии, а след това да ги превърнете в експлозия от аромати в чаша с маскарпоне.

А грилованите праскови са най-добрият приятел на ваниловия сладолед.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И ако чувството от всичко описано вече ви е познато, но ви е липсвало през дългата и скучна зима, или пък не ви е познато, но ви звучи съблазнително, значи е време да си направите барбекю.