#Няма съмнение, че северноафриканската държава Мароко е истинска мека за любителите на уличното изкуство. Мароко е изпълнен с архитектурни скъпоценни камъни, вариращи от великолепни джамии, орнаментарни дворци до изискани фонтани, крепости и множество други структури с поразителни дизайни. Но освен изобилието от мавърска архитектура, сравнително нова и обикновено не толкова свързана с историята на Мароко, невероятна е сцената на тамошното улично изкуство.

Графити са били наоколо, още от времето на древните гърци. Днес тази форма на стрийт арт се използва за социална еманципация, постигане на политически цели или просто като форма на себеизразяване. За властите в някои държави графитите се считат за "колоритно престъпление". Въпреки това, на някои места, младежите са били наемани от управляващите, за да вървят ръка за ръка с местната власт, като начин за борба с обществените проблеми. 

Снимка: Best Graffiti Artist in Marocco

В Мароко графитите се превърнаха от нещо неприемливо за консервативното правителство в инструмент, използван за украса на стените на столицата Рабат, като повечето от тях засягат и са вдъхновени от национални ценности и въпроси.  В Рабат е проведен първия фестивал Джидар през май 2015 г., който отразява нарастващия интерес към съвременното изкуство, особено в уличните му форми. Този фестивал събра над 12 международни художници, за да украсят стените на Рабат по свой вкус и според собствената си муза.

Снимка: Фейсбук на Best artist of Marocco

Един от участниците в този фестивал бе известния френски художник Zepha/Vincent Abadie Hafez, който сътвори стенопис с кръгове, попълнени с трите езика на страната: арабска калиграфия, френски и берберски скрипт на Тифана (африкански). Този изящен стенопис разказва за борбата в страната и необходимостта от обединяването на трите езика 

Фестивалът Джидар не е единствен по рода си. 

Подкрепата за графити изкуството в Мароко е очевидна още през лятото на 2013 година, когато общинският съвет на Ал-Душейра и организации като Al-Dusheirah Associations Forum си сътрудничиха, за да отпразнуват Световния ден на околната среда. Те насърчиха младежите в града да използват артистичните си таланти, за да помогнат за повишаване на осведомеността по екологичните въпроси, засягащи градовете им.

Снимка: Фейсбук на Best artist of Marocco

Уличното изкуство в Мароко не беше толкова на фокус до преди няколко години, но днес цветни и еклектични произведения на изкуството вдъхват живот на стени и сгради из страната.

През 2011 г. независима Агенция за изкуства, първата по рода си в Мароко, наречена "Пласебо Студио, отвори врати в Казабалнка, за да заеме сигурна позиция на улична арт сцена, като успя да првилече градски художници в комерсиално фокусирани проекти.

За последните 10 години Мароко се превръна в туристическа дестинация за артисти от цял свят - при това една от най-бленуваните и мечтани. 

Снимка: Best Graffiti Artist in Marocco

Всичко, до което се докосне Окуда Сан Мигел се превръща в ярко и цветно. Може би си спомняте църквата, построена преди век в Астурия и от години изоставена, превърната година в преди повече от 5 години в скейт парк. Е, Сан Мигел е отново тук. Този път с проекта "11 миража за Свободата" в друга изоставена църква в Юсуфиа (Youssoufia), Мароко. 

"Изкуството не се интересува от граници. Мюсюлмани идват да се снимат с мароканската църква и с мен.", казва тогава художникът. Това е едно от най-емблематичните събития за Мароко, което постепенно отваря вратите си за редица европейски и американски графити артисти. 

Снимка: Фейсбук на Best artist of Marocco

За по-голямата част от младите марокански художници графитите се превърнаха във форма на освобождаване. Талант в изобилие избухва чрез стенописи по улиците, сякаш да покаже на света, че те са тук, а изкуството живее в тях. 

Графитите в Мароко са определяни като едни от най-красивите в уличното изкуство. 

Снимка: Фейсбук на Best artist of Marocco

Мароканската улична сцена е своеобразна освежаваща вълна от съвременна и модерна култура в страна, която вече има изобилие от богата традиция и разкошна архитектура.

Разгледайте графити изкуството по улиците на Мароко в галерията >>>