#Той е на 42 години, арестува над 70 хиляди членове на банди, свали броя на убийствата с повече от 70%, получи близо 90% одобрение, а преди броени дни бе преизбран за президент на Република Ел Салвадор с 84,62% от гласовете. Той е Наиб Букеле и вече сам намигва към все по-разтревожените западните публикации за неговия "авторитарен" режим като иронично се нарича "Най-готиният диктатор", "Император" и "Философът крал".

А дали е иронично?

Според някои международни анализатори най-популярният държавен глава на демократична страна на планетата осъзнава своя вече фолклорен образ на абсолютен властник, който изглежда се радва на особена популярност в страни с критични и хронични проблеми с престъпността и беззаконието. Неговите почитатели черпят от историческите извори и го наричат "Цезар от Централна Америка". От години в някои авенюта на по-реакционния политически дискурс се обсъжда неизбежната поява на силна фигура, вдъхновена от древноримския владетел. Някои от най-популярните мемета в тази сфера са именно около въпроса "Кой ще е новият Цезар?" Разбира се, коментиращите мислят в огромни мащаби и си представят диктаторът по римски модел да дойде в това, което те виждат като модерната световна империя - САЩ. Но дотогава - ако някога има "тогава" - ще трябва да се задоволят със стремителния възход на Наиб Букеле в шестмилионния Ел Салвадор. А и стартът му определено е зрелищен. Все пак той вкара над един процент от населението на страната си зад решетките и превърна арестите на татуирани членове на банди в екшън клипове по холивудски.

Снимка: Getty Images

С идването си на власт преди няколко години Наиб Букеле започна война с организираните банди, превърнали Ел Салвадор в страната с най-висок брой убийства на глава от населението в света. Той обяви извънредно положение, съсредоточи в себе си почти тотална власт и изпрати армията срещу бандите. Започна изграждането на един от най-големите затвори в света. Милиони хора масово споделяха първите кадри от тоталната разправа с арестуваните. Той ги съблече по гащи и татуировки, окова ги, просна ги на пода, строи ги в редици, лиши ги от достойнство и престъпен мачизъм, организира най-масовия ритуал по унижение и демитологизация в съвременната история. Заваляха обвинения в нарушения на човешки права, а и теории за тайно разбирателство с някои от картелните босове. Появиха се информации за напълно невинни граждани и чужденци, хванати в безпрецедентните рейдове.

Но нищо не попречи на Букеле да стане най-одобряваният лидер в историята на страната и държавникът с най-висок рейтинг на планетата.

А фактите на терен действително поставиха идеята за "човешки права преди всичко" в известна опасност - безскрупулните акции на младия президент съвсем реално намалиха убийствата няколко пъти и в зората на втория му мандат Ел Салвадор е една от най-сигурните държави в региона. А беше на абсолютното дъно. Затова той запечата своята победа на последните избори с типичния си вече кинематографичен размах. Букеле се появи от балкона на президентския дворец, придружен от своята сияеща съпруга, и поздрави с великодушно махане на ръка десетките хиляди празнуващи преизбирането му. Естетика като за модерен Цезар, но не и типичен латино диктатор. Букеле не носи бутафорни униформи с десетки медали и орнаменти, няма смешна шапка и не гледа страшно. От балкона той се появи в семпла блуза в светло и с широка усмивка. А публикуваните карди в профила си в Х придружи с надписа - "Истинска демокрация..." Кадри от цялата страна показваха тълпи от купонясващи на изборния резултат хора. Море от млади салвадорци в еуфория. Поне засега. В най-пълния смисъл на думата Букеле е маестро на модерната пропаганда. Той буквално продаде на света своята война с картелите като елитен холивудски криминален екшън-трилър, а преизбирането му дойде като задължителен хепиенд. Или пък като очакваното продължение, както прецените.

След масовите арести предстоят масови съдебни дела. Първата реколта от над 500 членове на познатата по целия свят с бруталността си международна криминална банда Mara Salvatrucha (MS-13) се изправят пред Темида по обвинения в над 34 хиляди престъпления. А през това време Букеле се радва на репутацията си на рок звезда сред твърдите с престъпността лидери. Той не се страхува да се заяжда с либерални политици от могъщата Америка, които го обвиняват в потъпкване на човешките права. Написа, че е горд с точно техните критики. В същото време консервативните сили в САЩ го обожават. Той бе поканен да изнесе реч на ключова конференция на американското дясно и доказа, че се е превърнал в международно явление.

Снимка: Getty Images

Със сигурност срещу него ще има натиск. Както от останалите неарестувани и неосъдени банди, събрали огромни ресурси, така и от многобройните организации за човешки права. На хоризонта даже може да се появи и сянката на санкциите. Но засега Букеле държи юздата на властта здраво и усмихнат се настанява в полуироничната си роля на "най-готиния диктатор". Холивуд сякаш не бърза да прави филм или сериал за него, защото системата е такава, че ще трябва да го представи като злодей. А към момента публиката определено не го възприема като такъв. Има и нещо друго - самият той показа, че владее холивудските номера за визуален разказ и емоция в кадър по-добре от съвременните автори на масово развлечение. Към своето описание "Философът крал", може би ще трябва да добави и едно - "на филмовата магия".