Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Тази седмиа основната тема на снимките в международните медии са климатичите катаклизми! И докато у нас първия сняг дойде през февруари след месеци очакване, в Нова Зеландия буквално ги удари от най-сериозните в историята дъждове на дневна база! Свлачища, жертви, наводнени пътища и огромни щети изправиха на нокти управата в Окланд. 

Междувременно активистите от Грийн Пийс окупираха кораб, за да насочат вниманието към липсата на компенсации към околната среда, от която зависи живота ни! 

Исторически дъжд

Окланд е наводнен след пороите

Снимка: Hannah Peters/Getty Images

ОКЛАНД, НОВА ЗЕЛАНДИЯ - 29 ЯНУАРИ: Имот в Ремуера, където мъж е открит мъртъв, след като свлачище се стоваи върху къщата му. Най-големият град в Нова Зеландия - Оукланд бе наводенен след  проливни валежи, има и жертви. Жителите и службите за спешна помощ все още установяват щетите. Снимката е на Хана Питърс.

Свиване

Киев година след началото на руската инвазия

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 29 ЯНУАРИ: Жена разглежда унищожени руски военни превозни средства, изложени в центъра на Киев в снежен следобед. Докато руската инвазия наближава своята една година, украинската икономика продължава да страда, като се очаква да се свие с около 40 процента тази година, тъй като страната става все по-зависима от западната помощ. Снимката е на Спенсър Плат. 

Последствията

Спадът от 10% в производството на автомобили миналата година продължава откакто Обединеното кралство гласува да напусне Европейския съюз през 2016 г.

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

ТИЛБЪРИ, АНГЛИЯ - 30 ЯНУАРИ: Нови автомобили стоят в доковете на Тилбъри. Спадът от 10% в производството на автомобили миналата година продължава откакто Обединеното кралство гласува да напусне Европейския съюз през 2016 г. Недостигът на части заради пандемията от COVID също допринесе за най-лошото представяне в сектора от 1956 г. насам. Снимката е на Дан Китууд. 

Годишнината

Панорама на историческия район Хедланд по залез слънце.

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

ХАРТЪЛПУЛ, ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО - 30 ЯНУАРИ: Панорама на историческия район Хедланд по залез слънце. На 31 януари 2023 г. се навършват 3 години от Brexit, когато Обединеното кралство напусна Европейския съюз след гласуване на референдум на британския народ. Резултатът, който доведе до напускането бе 52% срещу 48%. Близо 70% от жителите на Хартълпул гласуваха за излизането на страната от ЕС.  Снимката е на Кристофър Фърлонг.

Зелена окупация 

Активистът на Грийнпийс Йеб Саньо от Филипините развява знаме, след опит да се качи на петролна платформа на Shell, транспортирана от кораба White Marlin на 31 януари 2023 г. в Атлантическия океан северно от Гран Канария , Испания.

Снимка: Handout/Getty Images

ГРАН КАНАРИЯ, ИСПАНИЯ - 31 ЯНУАРИ: Активистът на Грийнпийс Йеб Саньо от Филипините развява знаме, след опит да се качи на петролна платформа на Shell, транспортирана от кораба White Marlin на 31 януари 2023 г. в Атлантическия океан северно от Гран Канария , Испания. Активисти на Грийнпийс от Аржентина, Турция, САЩ и Обединеното кралство окупираха петролната платформа на път за голямо нефтено находище в Северно море със съобщението: СПРЕТЕ СОНДАЖИТЕ. ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ. Само два дни преди обявяването на печалбите на Shells, четирима активисти на Greenpeace International се качиха на кораба White Marlin в морето на север от Канарските острови в мирен протест срещу зловредното влияние върху климата по света, причинено от Shell и по-широката индустрия за изкопаеми горива, като от тяхна страна няма нито стотинка компенсация за околната среда.

Опасност

Свлачище в Окланд

Снимка: Fiona Goodall/Getty Images

ОКЛАНД, НОВА ЗЕЛАНДИЯ - 01 ФЕВРУАРИ: Огромно свлачище в Окланд, най-големият град в Нова Зеландия от исторически порой. Усилията на управата са застрашени поради прогнозираните проливни дъждове и предупрежденията и в следващите дни. Снимката е на Фиона Гудол.

Стачки

Стачките на синдикатите в Лондон

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 01 ФЕВРУАРИ: Членове и поддръжници на профсъюза маршируват по Уайтхол по време на Националната стачка на 01 февруари 2023 г. в Лондон, Англия. Членовете на синдикатите в публичния сектор в образованието, държавните служители и железниците участват в стачни действия в Обединеното кралство днес. Учителите излизат за първи път заради заплащането и условията, присъединявайки се към 100 000 държавни служители, които също искат увеличение на заплатите. Машинистите на ASLEF и RMT продължават дългогодишната си стачка и също ще напуснат в петък. Снимката е на Леон Нийл. 

Принцеса и спасена костенурка

Принцеса Амалия от Нидерландия освобождава излекувана костенурка с мис Кастро от Защитата на морските костенурки Кюрасао по време на обиколката на холандското кралско семейство на холандските карибски острови на 3 февруари 2023 г. в Кас Абоа, Кюрасао.

Снимка: Patrick van Katwijk/Getty Images

КАС АБОА, КЮРАСАО - 03 ФЕВРУАРИ: Принцеса Амалия от Нидерландия освобождава излекувана костенурка с мис Кастро от Защитата на морските костенурки Кюрасао по време на обиколката на холандското кралско семейство на холандските карибски острови на 3 февруари 2023 г. в Кас Абоа, Кюрасао. Снимката е на Патрик ван Катуийк.

Училище за плажове

Снимка: Jenny Evans/Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 03 ФЕВРУАРИ: Момче се търкаля по пясъчни хълмове на плажа North Narrabeen след урок по гмуркане с шнорхел с Мис Свят Австралия Кристен Райт на 3 февруари 2023 г. в Сидни, Австралия. Инициативата е част от програмата Bush to Beach, която вече е в своята 18-та година и дава уникална възможност на децата от местното население да научат и изследват плажната култура на Сидни. Усилията се осъществяват изцяло от доброволци, дарения и спонсорство. Bush to Beach е благотворителна организация, посветена на вдъхването на надежда, увереност, самочувствие и насърчаване на образованието за децата. Снимката е на Джени Евънс. 

Огън и желания 

Южнокорейците носят факли по време на "Jwibulnoli", южнокорейска народна игра, на 4 февруари 2023 г. в Сеул, Южна Корея.

Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images

СЕУЛ, ЮЖНА КОРЕЯ - 04 ФЕВРУАРИ: Южнокорейците носят факли по време на "Jwibulnoli", южнокорейска народна игра, на 4 февруари 2023 г. в Сеул, Южна Корея. Събитието е част от фестивала на народното изкуство "Daeboreum" за деня на пълнолунието. Първото пълнолуние на лунната нова година се нарича "Daeboreum" и се празнува в първият му ден. Хората вярват, че каквото си пожелаят, ще бъде изпълнено. Снимката е на Чунг Сунг-Джун.