Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Тази седмица снимките от цял свят са красива палитра от цветове!

 На фона на мегасушата, обхванала както части на Европа, така и югозападните Съединени щати, индиански племена танцуват свещените си танци, хората изпращат последната Супер Луна за годината, а Англия жъне историческа реколта пшеница. 

Една от снимките в международната селекция в последните 7 дни е от България!

Освен мегажегата, темата тази седмица е смущаваща! Помните ли филма "101 далматинци", където спасяваха кученцата от злата Круела де Вил, която иска да си направи палто с кожите им?

Близо 4000 гончета и бийгъли бяха спасени от подобна жестокост, само че в реалността.  Доброволци от Homeward Trails Animal Rescue се погрижиха за животинките от развъдника на изследователския център Envigо, който бе затворен поради множество нарушения и сигнали за жестокост към животните. Сега тези животинки търсят нов дом...

На фона на всичко, казано дотук, някъде в Афганистан на жените вече година им е забранено да работят, а на момичетата след 12 години -  да ходят на училище...

Още от седмицата вижте тук>>>

След въздушните удари

Опечалени на погребението на палестинския младеж Халил Абу Хамада (19), убит от израелски въздушен удар на 07 август 2022 г. в Газа.

Снимка: Mohammed Dahman/Getty Images

ГАЗА - 07 АВГУСТ: Опечалени на погребението на палестинския младеж Халил Абу Хамада (19), убит от израелски въздушен удар на 07 август 2022 г. в Газа. Повече от десет души изгубха живота си при въздушното нападение, след като израелският министър-председател отвърна на "непосредствена заплаха" от Палестинския ислямски джихад (PIJ). Въздушните удари убиха висш лидер на Ислямския джихад, както и 5-годишно момиче и раниха повече от 75 души според палестинското министерство на здравеопазването. Снимката е на Мохамед Дахман.

Карнавал след избори

Артистката Дайра Бенавидес по време на Carnaval de Negros y Blancos, по време на номера си на Plaza de los Periodistas в центъра на Богота, Колумбия.

Снимка: Diego Cuevas/Getty Images

БОГОТА, КОЛУМБИЯ - 07 АВГУСТ: Артистката Дайра Бенавидес по време на Carnaval de Negros y Blancos, по време на номера си на Plaza de los Periodistas в центъра на Богота, Колумбия. Карнавалът се провежа на фона на встъпването в длъжност на новия президент Густаво Петро. Левият лидер бе избран след балотаж срещу Родолфо Ернандес на 19 юни. Густаво Петро встъпва в длъжност като първият ляв президент на Колумбия. Снимката е на Диего Кевас.

Модно шоу

Модел по време на дефилето Гаруда, част от големия карнавал Jember Fashion

Снимка: Robertus Pudyanto/Getty Images)

ДЖЕМБЕР, ИНДОНЕЗИЯ - 07 АВГУСТ: Модел по време на дефилето Гаруда, част от големия карнавал Jember Fashion. Карнавалът е изцяло в бразилски стил с акцент върху традиционните индонезийски мотиви. Уличният карнавал претендира да бъде един от най-големите в света и се състои от повече от хиляда изпълнители, а моделите дефилират по 3,6 км дълъг път - подиум. Снимката е на Робертус Пудянто. 

Спасени от лаборатория 

Доброволци от Homeward Trails Animal Rescue играят с гончета от развъдника на изследователския център Envigо.

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

ФЕЪРФАКС, ВИРДЖИНИЯ - 07 АВГУСТ: Доброволци от Homeward Trails Animal Rescue играят с гончета от развъдника на изследователския център Envigо. Homeward Trails търси домове за 500 от 4000 гончета, наскоро спасени от лабораторните опити. Envigo бе затворен поради множество нарушения и сигнали за жестокост към животните. Персоналът и доброволците са от Hoemwar Trails са се включили активно, за да помогнат в стерилизирането и кастрирането на гончетата, както и да съдействат за адаптацията кучетата към хората, преди да бъдат изпратени в приемни домове или осиновени. Снимката е на Анна Мънимейкър. 

Големият кораб минава

Плавателният съд е реплика на кораб, потънал близо до Гьотеборг през 1745 г. "Гцотеборг" последно посети Лондон през 2007 г.

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 08 АВГУСТ: Ветроходният кораб "Гьотеборг" на Швеция минава под Тауър Бридж на 8 август 2022 г. в Лондон, Англия. Плавателният съд е реплика на кораб, потънал близо до Гьотеборг през 1745 г. "Гцотеборг" последно посети Лондон през 2007 г. Той отплава на двугодишно пътуване, което има за цел да насърчи търговските отношения в Европа и Азия. Тази година той ще бъде във водите на Стария континент, оставайки в Средиземно море през зимата и продължавайки към Азия през март 2023 г. През септември следващата година корабът ще достигне дестинацията от експедицията - Шанхай. Снимката е на Леон Нийл.

Темза спада

Камък, маркиращ една от началните точки на река Темза при Thames Head - група извори, които произтичат от варовиковите водоносни скали на Котсуолдс.

Снимка: Carl Court/Getty Images

СИРЪНСЪСТЪР, АНГЛИЯ - 8 АВГУСТ: Камък, маркиращ една от началните точки на река Темза при Thames Head -  група извори, които произтичат от варовиковите водоносни скали на Котсуолдс. По време на мегасушата в региона, изворите, които се вливат в коритото на река Темза, са пресъхнали напълно. Снимката е на Карл Корт. 

Пред кабинета

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

УАЛДОРФ, МЕРИЛЕНД - 8 АВГУСТ: Бийгъли, спасени от развъдника и изследователския център на Envigo чакат медицинските си процедури в болницата за животни Paw Prints. Oрганизацията Homeward Trails Animal Rescue си партнира с клиниката Paw Prints, за да осигури стерилизация и кастрация на спасените от лабораторията домашни любимци, както и стоматологична работа и лечение на дирофилариоза. След това спасените бийгъли ще бъдат изпратени в приемни домове или осиновени. Homeward Trails работи, за да намери домове за 500 от 4000 кучета, наскоро спасени от Envigo в Къмбърланд, Вирджиния. Изследователският център бе затворе поради множество сигнали за нарушения и жестокост към животни. Снимката е на Анна Мънимейкър. 

Ден за размисъл 

Мъже гледат новини на живо, излъчени на публичен проектор в навечерието на президентските избори в центъра на Кибера покрай графити и плакати на Азимио Ла Умоха (Коалиционната партия на Единна Кения), чиито кандидат за президент е Райла Одинга.

Снимка: Ed Ram/Getty Images

НАЙРОБИ, КЕНИЯ - 8 АВГУСТ: Мъже гледат новини на живо, излъчени на публичен проектор в навечерието на президентските избори в центъра на Кибера покрай графити и плакати на Азимио Ла Умоха (Коалиционната партия на Единна Кения), чиито кандидат за президент е Райла Одинга. Кенийците се отправиха към урните на 9 август, за да гласуват за нов президент на фона на суша и скок на цените на храните в икономика заради пандемията. С четирима кандидати, които се борят за президент, основните съперници бяха 77-годишният бивш премиер и четирикратен кандидат за президент Райла Одинга и 55-годишният заместник-президент Уилям Руто. Снимката е на Ед Рам.

Копнеж за хлад

Плажуващи на Кони Айлънд

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 08 АВГУСТ: Хора се разхлажат на плажа в Кони Айлънд в Бруклин. Ню Йорк и голяма част от източното крайбрежие преживяват гореща вълна с температури над 100 градуса по Фаренхайт. Очаква се температурите да паднат най-рано в средата на седмицата. Снимката е на Спенсър Плат.

Историческа реколта

Комбайн жъне пшеница в ниви. Със затоплянето на климата фермерите в Обединеното кралство виждат годишната реколта да е готова до един месец по-рано в сравнение с последните 60 години, като тази през 2022 г. е най-ранната в историята.

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

ЛАЙМИНДЖ, АНГЛИЯ - 08 АВГУСТ: Комбайн жъне пшеница в ниви. Със затоплянето на климата фермерите в Обединеното кралство виждат годишната реколта да е готова до един месец по-рано в сравнение с последните 60 години, като тази през 2022 г. е най-ранната в историята. Климатичните промени, последиците от войната в Украйна, Брекзит и светът, който все още излиза от пандемията на Covid, също усложняват ситуацията. Нарастващите разходи за гориво, торове и напояване са тежък удар за фермерите, като недостигът на работна ръка в сектора, липсата на резервни части за машините и колебанията в цените на реколтата също се причисляват към трудностите и препятствията пред сектора. Снимката е на Дан Китууд.

Свлачище в квартала

Свлачище в квартал в Нова Зеландия

Снимка: Hagen Hopkins/Getty Images

УЕЛИНГТЪН, НОВА ЗЕЛАНДИЯ - 09 АВГУСТ: Свлачище затвори южната част на жилищия комплекс The Terrace в Уелингтън, Нова Зеландия. Жители на центъра на Уелингтън бяха евакуирани в понеделник след инцидента на пътя, между улица Buller и улица Ghuznee. Снимката е на Хаген Хопкинс.

Мега жега 

Хора се разхлаждат в реката в Англия

Снимка: Carl Court/Getty Images

БЪРТЪН-ОН-ДЪ-УОТЪР, АНГЛИЯ - 09 АВГУСТ: Хората се плацикат в река Уиндръш, за да се разхлаят в горещото време на 9 август 2022 г. Метеорологичната служба на Обединеното кралство издаде предупреждение Код: Кехлибар за горещини в следващите четири дни, като се очаква температурите да достигнат 40 градуса  в някои части на страната. Снимката е на Карл Корт.

Новата цел на стеларатора Wendelstein 7-X 

Работник под стеларатора Wendelstein 7-X в деня на тържеството, с което се отбеляза готовността му за нова фаза от експерименти, които се провеждат под егидата на Института за физика на плазмата Макс Планк (IPP).

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

ГРАЙФСВАЛД, ГЕРМАНИЯ - 09 АВГУСТ: Работник под стеларатора Wendelstein 7-X в деня на тържеството, с което се отбеляза готовността му за нова фаза от експерименти, които се провеждат под егидата на  Института за физика на плазмата Макс Планк (IPP). Предвижда се Wendelstein 7-X да премине към основната си цел тази есен - задържане на водородната плазма в стабилно състояние в продължение на 30 минути при температура 100 градуса по Целзий. Устройството е най-голямото в света по рода си и проправя пътя за нова технология за ядрен синтез, която, ако бъде успешна, ще доведе до революция в производството на електроенергия. Ядреният синтез слива водородните ядра, за да образува хелий, който генерира енергия от почти безкраен запас от водород на Земята. Снимката е на Шон Галъп. 

Отговор 

Церемонията по спускане на знамето на Площада на свободата в Тайпе, Тайван.

Снимка: Annabelle Chih/Getty Images

ТАЙПЕ, ТАЙВАН - 09 АВГУСТ: Церемонията по спускане на знамето на Площада на свободата в Тайпе, Тайван. Тайванските военни проведоха учения с бойни стрелби в отговор на неотдавнашните учения на Китай, близо до водите на Тайван. Снимката е на Анабел Чи. 

Код: Кехлибар 

Метеорологичната служба издаде предупреждение за екстремни горещини за Южна и Централна Англия и части от Уелс от полунощ в четвъртък до неделя.

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

НЮ БРАЙТЪН, ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО - 09 АВГУСТ: Хората се радват на топлото време и слънцето на плажа и крайбрежната алея в Ню Брайтън. Метеорологичната служба издаде предупреждение за екстремни горещини за Южна и Централна Англия и части от Уелс от полунощ в четвъртък до неделя. На места в страната се очакват температури до 35 градуса. Снимката е на Кристофър Фърлонг. 

Новият дом на Бети

Спасеният бийгъл Бети с новата си стопанка

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

ФЕЪРФАКС, ВИРДЖИНИЯ - 09 АВГУСТ: Четиригодишата Моли Лавин гали Бети - бийгълче, спасено от развъдника и изследователски център Envigo. Нейните родители Мат и Кристи попълват документи за осиновяването на Бети в седалището на организацията Homeward Trails Animal Rescue. Изследователският център Envigo в Къмбърланд, Вирджиния бе затворен поради множество нарушения и жестокост към животните. Персоналът и доброволците  на организацията търсятя дом за близо 4000 бийгъла. Снимката е на Анна Мънимейкър. 

Лодки на брега 

Къщи за лодки на брега на река Ваал на 10 август 2022 г. в Ниймеген, Холандия.

Снимка: Pierre Crom/Getty Images

НИЙМЕГЕН, ХОЛАНДИЯ - 10 АВГУСТ: Къщи за лодки на брега на река Ваал на 10 август 2022 г. в Ниймеген, Холандия. Продължаващата суша и ударните горещи вълни намалиха наполовина работния капацитет по долното течение на Рейн от Ротердам до Германия, важен маршрут за транспортиране на въглища, предназначен за производители на стомана и производители на енергия. Снимката е на Пиер Кром. 

Слонът Аунг-Бо

Слонът Аунг-Бо

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images
 

ЧЕСТЪР, ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО - 11 АВГУСТ: Аунг-Бо, 21-годишен азиатски слон, се охлажда с помощта на пазач в зоологическата градина на Честър по време на горещата вълна на 11 август 2022 г. в Обединеното кралство. Снимката е на Кристофър Фърлонг. 

Горяща гора

Снимката на Христо Русев от горящата гора в Брягово е след най-забележителните снимки на седмицата

Снимка: Hristo Rusev/Getty Images

БРЯГОВО, БЪЛГАРИЯ - 11 АВГУСТ: Поглед отгоре - над дима, издигащ се от горящата гора на 11 август 2022 г. в Брягово, България. Над 30 пожара са регистрирани през последните два дни на територията на сраната, като са мобилизирани 281 пожарникари със 100 противопожарни автомобила, 40 полицаи, 41 доброволци и над 85 служители от горските стопанства. България беше изправена пред гореща вълна миналата седмица, като метеорологичните служби издадоха Код Червено - предупреждение за горещи вълни в по-голямата част от страната. Снимката е на Христо Русев. 

Последната  Супер Луна 

Луната изплува на фона на града. Това е четвъртата и последна супер луна за 2022 г.

Снимка: Mario Tama/Getty Images

АЛБУКЕРКИ, НЮ МЕКСИКО - 11 АВГУСТ: Луната изплува на фона на града. Това е четвъртата и последна супер луна за 2022 г. Снимката е на Марио Тама.

Година под талибанско владичество

Taлибани гребат в лодка, докато заедно с афганистански семейства се наслаждават на разходка в едно от езерата на националния парк.

Снимка: Nava Jamshid/Getty Images

БАНД-Е-АМИР, АФГАНИСТАН - 12 АВГУСТ: Taлибани гребат в лодка, докато заедно с афганистански семейства се наслаждават на разходка в едно от езерата на националния парк. Мястото е популярна дестинация за уикенда, намиращо се в провинция Бамян в Афганистан. Сривът на икономиката и замразяването на афганистански и донорски средства след превземането на страната от талибаните през август 2021 г. създаде хуманитарна криза. Повечето изкуство, култура и забавления са забранени. Жените трябваше да напуснат работа, а младите момичета, навършили 12 години, вече не могат да ходят на училище или да завършват допълнително образование. Снимката е на Нава Джамшид. 

Гайдарче

Световно първенство по свирене на гайди в Шотландия

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

ГЛАЗГОУ, ШОТЛАНДИЯ - 13 АВГУСТ: Гайдарски оркестри участват в Световното първенство на 13 август 2022 г. в Глазгоу, Шотландия. Над сто гайдарски групи се състезават. За първи път звучното събитие се е провело през 1948 г. Градът е домакин всяка година от 1986 г. насам. Снимката е на Джеф Джей Мичъл. 

Древен танц

Танцьори се подготвят да участват в конкурса powwow на 100-ия междуплеменен индиански церемониал в Red Rock Park.

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ГАЛЪП, НЮ МЕКСИКО - 13 АВГУСТ:  Танцьори се подготвят да участват в конкурса powwow на 100-ия междуплеменен индиански церемониал в Red Rock Park. Церемонията започва през 1922 г. и е едно от най-старите годишни събития в щата, почитащо наследството и културата на индианските и местните племена, като същевременно събира членове на племена от целия Югозапад на Америка и извън страната. Много от участващите племена са от региони, които понастоящем са в условия на суша на фона на мегасушата в югозапаадните съединени щати, причина за която са климатичните промени. 

На сърф! 

Състезателите тичат по Уилям Стрийт по време на 2022 City to Surf на 14 август 2022 г. в Сидни, Австралия.

Снимка: Jenny Evans/Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 14 АВГУСТ: Състезателите тичат по Уилям Стрийт по време на 2022 City to Surf на 14 август 2022 г. в Сидни, Австралия. Снимката е на Джени Еванс.