#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Раяна Барнави в Космоса 

Ракета Falcon 9 на SpaceX с космически кораб Crew Dragon е подготвена за изстрелване от площадка 39A в космическия център Кенеди

Снимка: Joe Raedle / Getty Images

КЕЙП КАНАВЕРАЛ, ФЛОРИДА - 21 МАЙ: Ракета Falcon 9 на SpaceX с космически кораб Crew Dragon е подготвена за изстрелване от площадка 39A в космическия център Кенеди на 21 май 2023 г. в Кейп Канаверал, Флорида. До космическата станция ще летят астронавтите на Саудитска Арабия, сред които е и Раяна Барнави. Полетът е осъществен по частната програма на компанията "Аксиом Спейс" за 10-днена мисия на Международната космическа станция(МКС). За първи път в историята мюсюлманка от арабска страна работи в Космоса. С нея са още Али АлКарни, Пеги Уитсън и Джон Шофнър. Снимката е на Джо Рийдъл. 

Евакуиция за хората и крави в Швейцария 

Селската църква и околните къщи стоят празни под нестабилен планински склон на 21 май 2023 г. в Бриенц, Швейцария.

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

БРИНЦ-БРИНЦАУЛС, ШВЕЙЦАРИЯ - 21 МАЙ: Селската църква и околните къщи стоят празни под нестабилен планински склон на 21 май 2023 г. в Бриенц, Швейцария. Властите евакуираха около 100 жители, плюс кравите, на Бриенц до 12 май, опасявайки се oт неизбежно опустошително свлачище от планината. Става въпрос за два милиона кубически метра скални образуваня, които се определят като  нестабилни. Жителите едва ли ще могат да се върнат в домовете си скоро. Снимката е на Шон Галъп.

Под земята

Жена излиза от канализационен колектор по време на обиколка, изследваща под земята главната столична улица Хрещатик и други улици в центъра на 21 май 2023 г. в Киев, Украйна.

Снимка: Roman Pilipey/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА – 21 МАЙ: Жена излиза от канализационен колектор по време на обиколка, изследваща под земята главната столична улица Хрещатик и други улици в центъра на 21 май 2023 г. в Киев, Украйна. Снимката е на Роман Филипи.

3,2,1... Излитаме 

Ракетата Falcon 9 на SpaceX с космическия кораб Crew Dragon излита от площадка 39A в космическия център Кенеди на 21 май 2023 г. в Кейп Канаверал, Флорида. Първият

Снимка: Joe Raedle / Getty Images

КЕЙП КАНАВЕРАЛ, ФЛОРИДА - 21 МАЙ: Ракетата Falcon 9 на SpaceX с космическия кораб Crew Dragon излита от площадка 39A в космическия център Кенеди на 21 май 2023 г. в Кейп Канаверал, Флорида. Първият клас астронавти на Саудитска Арабия, Раяна Барнави, Али АлКарни и бившият астронавт на НАСА Пеги Уитсън и Джон Шофнър летят до Международната космическа станция. Снимката е на Джо Рийдъл. 

"Спрете климатичната блокада!" 

Активист, облечен като германския министър на финансите и лидер на Германските свободни демократи (FDP) Кристиан Линднер, върти глобус върху симулативен огън, докато други активисти държат банер, който гласи: "FDP изгаря бъдещето - спрете климатичната блокада!" близо до Райхстага на 23 май 2023 г. в Берлин, Германия.

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ - 23 МАЙ: Активист, облечен като германския министър на финансите и лидер на Германските свободни демократи (FDP) Кристиан Линднер, върти глобус върху симулативен огън, докато други активисти държат банер, който гласи: "FDP изгаря бъдещето - спрете климатичната блокада!" близо до Райхстага на 23 май 2023 г. в Берлин, Германия. Германската правителствена коалиция на социалдемократите (SPD), Зелените и Германските свободни демократи (FDP) е във вътрешен конфликт относно нов предложен закон, който изисква новите системи за отопление на дома да работят с поне 65% възобновяема енергия от 2024 г. FDP блокира закона, твърдейки, че формулировката му е неадекватна. Снимката е на Шон Галъп. 

Попокатепетъл е активен

Вулканът Попокатепетъл изхвърля горещ материал и пепел, както се вижда от Пасо де Кортес на 23 май 2023 г. в Амекамека, Мексико. Вторият по височина вулкан в страната увеличи активността си, а мексиканските власти повишиха тревогата до жълта фаза 3.

Снимка: Cristopher Rogel Blanquet/Getty Images

АМЕКАМЕКА, МЕКСИКО - 23 МАЙ: Вулканът Попокатепетъл изхвърля горещ материал и пепел, както се вижда от Пасо де Кортес на 23 май 2023 г. в Амекамека, Мексико. Вторият по височина вулкан в страната увеличи активността си, а мексиканските власти повишиха тревогата до жълта фаза 3. Пепел от вулкана Попокатепетъл падна в различни общини в Пуебла, Естадо де Мексико и Мексико Сити. Мексиканската армия разпръсна силите си в областта като превантивна мярка, за да наблюдават активността на вулкана и ситуацията за местните жителите. Снимката е на Кристофър Рогел Бланкет.

Спасяване на балтийската есетра 

Лутц Кренкел, рибар от Регионалната рибарска служба на Мекленбург- Померания, се готви да пусне тригодишна балтийска есетра (Acipenser oxyrinchus) в река Одер, с помощта на колегата Стефани Фелсинг.

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

ЛЕБУС, ГЕРМАНИЯ – 24 МАЙ: Лутц Кренкел, рибар от Регионалната рибарска служба на Мекленбург- Померания, се готви да пусне тригодишна балтийска есетра (Acipenser oxyrinchus) в река Одер, с помощта на колегата Стефани Фелсинг. Служителите на Института по сладководна екология и рибарство във вътрешните води Лайбниц (IGB) и Регионалната рибарска служба на Мекленбург-Западна Померания пуснаха на свобода приблизително 700 малки балтийска есетра, както и 20 тригодишни риби, всички отгледани в регулирана среда. Това е опита на рибарите в Одер заза повторно заселване на вида. Балтийската есетра някога е била обичайна за целия регион на Балтийско море, но прекомерният риболов и развитието на водните пътища са довели до нейното практическо изчезване през 50-те години на миналия век. Настоящият проект за възстановяване на река Одер започна през 2007 г. с генетично идентични риби донори от река Сейнт Джон в Канада. Балтийската есетра е в репродуктивна зрялост на около 15-годишна възраст и може да доживее до над 100 години и да достигне дължина от пет метра. Рибите прекарват по-голямата част от живота си в Балтийско море и се връщат в Одер, за да хвърлят хайвера си. Снимката е на Шон Галъп. 

Овча криза в Нова Зеландия

ОКЛАНД, НОВА ЗЕЛАНДИЯ – 25 МАЙ: Овцете се събират във фермата Withers в Kaipara Flats на 25 май 2023 г. в Окланд, Нова Зеландия. Мениджърът Джош Джаксън отглежда 1000 чистокръвни овце-майки Ромни, 250 прасета и 1500 готови агнета във фермата от 350 хектара. Той е намалил стадото с девет процента, за да e по-лесна зимата и за да помогне на земята да се възстанови от циклона Габриел и последвалите наводненя. Също така се среми и да намали разходите за труд, свързани с отглеждането на овце. Статистиката на Нова Зеландия съобщи, че съотношението овце към хора е паднало под пет към едно за първи път от 170 години, съобщиха местни медии. Преброяването на селскостопанската продукция установи, че националното стадо е намаляло с 2% до 25,3 милиона овце през юни 2022 г. Човешката популация е била 5,1 милиона по това време, което се равнява на 4,96 овце за всяко човешко същество в страната. Снимката е на Фиона Гудол. 

Лего изложба с градове от цял свят

Градове от Лего на изложба

Снимка: Kevin Dietsch/Getty Image

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 25 МАЙ: Реплика на парада на Марди Гра в Ню Орлиънс, направена от Лего, е изложена в Brick City в Музея на сградите на 25 май 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Изложбата Brick City на художника Уорън Елсмор се състои от емблематична архитектура от цял ​​свят, изградена от тухлички Lego. Снимка е на Кевин Дийч. 

Споразумение за река Колорадо

Река Колорадо след снежната зима отново е пълна

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ЮМА, АРИЗОНА - 25 МАЙ: Въздушен изглед към река Колорадо, която в момента е набъбнала от снеготопящата се вода през зимата, пресичайки покрай земеделска земя по границата между Калифорния (R) и Аризона на 25 май 2023 г. близо до Юма, Аризона. Щатите по протежението на засегнатата от суша река Колорадо, източник на питейна вода за 40 милиона души, постигнаха споразумение по-рано тази седмица за опазване на водоснабдяването с администрацията на Байдън. Калифорния, Аризона и Невада, щатите, които съставляват долния басейн на реката, се съгласиха да спестят 3 милиона акра фута вода до 2026 г. в замяна на 1,2 милиарда долара федерални средства. Снимката е на Марио Тама.

Плажен сезон открит 

Memorial Day Weekend бележи началото на плажния сезон за Източното крайбрежие.

Снимка: Patrick Smith/Getty Images

ОУШЪН СИТИ, МЕРИЛЕНД - 26 МАЙ: Входът на Оушън Сити и крайбрежната алея от птичи поглед на 26 май 2023 г. в Оушън Сити, Мериленд. Memorial Day Weekend бележи началото на плажния сезон за Източното крайбрежие. Снимката от Патрик Смит.

Завършане

Завършващите мичмани хвърлят шапките си във въздуха по време на церемонията по дипломирането и пускането в експлоатация на Военноморската академия на САЩ на 26 май 2023 г. в Анаполис, Мериленд.

Снимка: Drew Angerer/Getty Images

АНАПОЛИС, МЕРИЛЕНД - 26 МАЙ: Завършващите мичмани хвърлят шапките си във въздуха по време на церемонията по дипломирането и пускането в експлоатация на Военноморската академия на САЩ на 26 май 2023 г. в Анаполис, Мериленд. Дипломираният през 2023 г. випуск от 1018 мичмани ще бъдат назначени като прапорщици във ВМС или втори лейтенанти в Корпуса на морската пехота. Снимката е от Дрю Ангерър. 

Наводнената зона в Италия

В тази въздушна снимка се вижда наводнената зона, причинена от проливни дъждове в северната част на италианския регион Емилия Романя.

Снимка: Antonio Masiello/Getty Images

КОНСЕЛИЧЕ, ИТАЛИЯ - 26 МАЙ: В тази въздушна снимка се вижда наводнената зона, причинена от проливни дъждове в северната част на италианския регион Емилия Романя. Тя е направена по време на разузнаване на територията от офицери от 7-ми италиански армейски авиационен полк "Вега" на борда на NH Хеликоптер -90 на 26 май 2023 г. в Емилия Романя, Италия. Регионът на Емилия-Романя претърпя сериозни наводнения през последната седмица, което доведе до големи щети и повече от дузина смъртни случаи. Снимката е на Антонио Масиело. 

Човешко колело

Снимка: Jonnathan Oyarzun/Getty Images

САНТИАГО, ЧИЛИ - 27 МАЙ: Хората се събират по време на опит за подобряване на световния рекорд на Гинес за най-голям човешки велосипед на 27 май 2023 г. в Сантяго, Чили. Снимката е на Джонатан Оярзун. 

Тренировка в "Качалка"

Мъж тренира в "Качалка", открита фитнес зала от съветската епоха, направена от скрап, в Хидропарк на 27 май 2023 г. в Киев, Украйна.

Снимка: Roman Pilipey/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 27 МАЙ: Мъж тренира в "Качалка", открита фитнес зала от съветската епоха, направена от скрап, в Хидропарк на 27 май 2023 г. в Киев, Украйна. Русия започна нападение срещу Украйна миналата година с надеждата бързо да завладее столицата ѝ. Вместо това офанзивата срещу Киев срещна твърда съпротива и до началото на април 2022 г. беше принуден да се изтегли от околния регион. Година по-късно заплахата от въздушно нападение около Киев остава, но сухопътната война до голяма степен се концентрира на изток и юг. Снимката е на Роман Филипи.