Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

"Има ли свят?" - попита 70-годишната Менексе Табак, когато я извадиха от бетона в южния град Кахраманмарас. Двегодишно момиченце, бременна в шестия месец жена, 100-годишна старица и новородено, четиригодишно дете и баща му са сред спасените пет дни след земетресението. 

Историите за оцелели под руините карат целия свят да настръхва при мисълта за Апокалипсиса в Турция и Сирия - две опустошителни земетресения с магнитути 7,8 и 7,5 затриха хиляди домове и животи.

Над 28 хиляди са жертвите до момента, а издирвателните акции продължават. ООН предупреди, че поне 870 000 души в Турция и Сирия спешно се нуждаят от топла храна. Само в Сирия до 5,3 милиона души може да са останали без дом. Заради опасения за сигурността обаче някои операции за оказване на помощ бяха преустановени, а 48 души бяха арестувани за грабежи или опит за измама на жертвите след земетресението в Турция, съобщават държавните медии.

Някои от историите на оцелелите са Снимки на Седмицата в международната агенция Getty Images. 

Какво друго се случи по света може да проследите хронологично в следващите редове. 

Още ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА >>>

Фестивалът Тайпусам

Малайзийските хинду поклонници се отправят към религиозните си ритуали по време на фестивала Тайпусам в пещерите Бату на 05 февруари 2023 г.

Снимка: Annice Lyn/Getty Images

СЕЛАНГОР, МАЛАЙЗИЯ - 05 ФЕВРУАРИ: Малайзийските хинду поклонници се отправят към религиозните си ритуали по време на фестивала Тайпусам в пещерите Бату на 05 февруари 2023 г. След две години ограничения поради пандемията от COVID-19, индуисткият фестивал се завръща към мащабите си. Поклонниците отбелязват деня, в който богинята Парвати дава на сина си лорд Муруган мощно копие, за битката на Доброто срещу Злото. Шествието на хиндуистките поклонници включва пробиване на части от тялото им, като бузите, езиците и гърбовете им, преди да тръгнат да носят кавади или гърнета с мляко в т.нар. пътешествие към вярата, отправили се да търсят благословия. Снимката е на Анис Лин. 

Фенери в небето

Туристи пускат небесни фенери в небето по време на фестивала на фенерите Pingxi на 5 февруари

Снимка: Lam Yik Fei/Getty Images

ТАЙПЕ, ТАЙВАН - 05 ФЕВРУАРИ: Туристи пускат небесни фенери в небето по време на фестивала на фенерите Pingxi на 5 февруари. Фестивалът на фенерите Pingxi се провежда от 25 години, от 1999 г. насам. С години на съгласувани усилия той се превръща в международно признат фестивал, привличащ много туристи от страната и чужбина. Също така спечели много награди, превръщайки се в едно от най-емблематичните събития в Тайван. Снимката е на Лам Йик Фей.

Шествието на Духовете

Духовен медиум се пръска с гореща вода по време на церемония на 05 февруари 2023 г. в Пном Пен, Камбоджа

Снимка: Cindy Liu/Getty Images

ПНОМ ПЕН, КАМБОДЖА - 05 ФЕВРУАРИ: Духовен медиум се пръска с гореща вода по време на церемония на 05 февруари 2023 г. в Пном Пен, Камбоджа. Ежегодното Hei Neak Ta, или Шествието на духовете, бележи края на празненствата по случай настъпването на Лунната Нова година в Камбоджа. След пандемията, медиуми се завръщат по улиците, за да донесат късмет на поклонниците и да прогонят злите духове за Новата година. Снимката е на Синди Лиу.

Мерки за сигурност

Работник инсталира защитна ограда около Капитолия. Тя бе монтирана като част от засилени мерки за сигурност преди речта на президента Джо Байдън

Снимка: Kevin Dietsch/Getty Image

ВАШИНГТОН - 05 ФЕВРУАРИ: Работник инсталира защитна ограда около Капитолия. Тя бе монтирана като част от засилени мерки за сигурност преди речта на президента Джо Байдън за състоянието на Съюза, която бе изнесена миналия вторник. Снимката е на Кевин Дийч.

Балон шпионин

Моряци от групата за обезвреждане на взривни боеприпаси вадят от водата балон край бреговете на Мъртъл Бийч, Южна Каролина.

Снимка: Petty Officer 1st Class Tyler Thompson/U.S. Navy via Getty Images

МЪРТЪЛ БИЙЧ, ЮЖНА КАРОЛИНА - 05 ФЕВРУАРИ: Моряци от групата за обезвреждане на взривни боеприпаси вадят от водата балон край бреговете на Мъртъл Бийч, Южна Каролина. Американски изтребители, действащи под ръководството на Северното командване на САЩ, се ангажираха и унищожиха балон за наблюдение на голяма височина над териториалните води на САЩ по заповед на президента на САЩ Джо Байдън и с пълната подкрепа на канадското правителство. Снимката е на старши офицер 1-ви клас Тайлър Томпсън от ВМС на САЩ.

Космонавти в Океана

Членове на ВМС на САЩ и екип на НАСА тренират изваждане на астронавти от тестова версия на капсулата Орион на 06 февруари 2023 г. в Кейп Канаверал, Флорида.

Снимка: Joe Raedle/Getty Images

КЕЙП КАНАВЕРАЛ, ФЛОРИДА - 06 ФЕВРУАРИ: Членове на ВМС на САЩ и екип на НАСА тренират изваждане на астронавти от тестова версия на капсулата Орион на 06 февруари 2023 г. в Кейп Канаверал, Флорида. Екипът провежда тестовете за това какво ще се случи ако космическият кораб Orion падне в Тихия океан. Очаква се мисията Artemis II да се проведе през 2024 г. Снимката е на Джо Рийдъл. 

Дългоочакваната творба на Аниш Капур в Ню Йорк

Хората минават покрай огледалната скулптура на Аниш Капур на Leonard Street 56 на 06 февруари 2023 г. в Ню Йорк. Високата 19 фута и дългата 48 фута аморфна творба на Капур беше поръчана през 2008 г. и беше официално представена миналата седмица.

Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 06 ФЕВРУАРИ: Хората минават покрай огледалната скулптура на Аниш Капур на Leonard Street 56 на 06 февруари 2023 г. в Ню Йорк. Високата 19 фута и дългата 48 фута аморфна творба на Капур беше поръчана през 2008 г. и беше официално представена миналата седмица. Скулптурата се намира в основата на "Кулата Дженга", която е проектирана от известната швейцарска архитектурна практика Herzog & de Meuron. Снимката е на Майкъл М. Сантяго.

Драг Кралици 

Местната драг кралица Фелиша Фокс и победителката в "RuPaul's Drag Race Down Under"Кита Мийн позират за снимка на 07 февруари 2023 г. в Сидни, Австралия.

Снимка: Jenny Evans/Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 07 ФЕВРУАРИ: Местната драг кралица Фелиша Фокс и победителката в "RuPaul's Drag Race Down Under"Кита Мийн позират за снимка на 07 февруари 2023 г. в Сидни, Австралия. Сидни е домакин на WorldPride от 17 февруари до 5 март 2023 г. Снимката е на Джени Евънс.  

Земетресението 

Снимка: Burak Kara/Getty Images

ХАТАЙ, ТУРЦИЯ - 07 ФЕВРУАРИ: Дим се издига над срутени сгради. Земетресение с магнитуд 7,8 близо до Газиантеп, Турция, разлюля  земята в ранните часове на понеделник, последвано от друг трус с магнитуд 7,5 малко след обяд. Земетресенията причиниха обширни разрушения в Южна Турция и Северна Сирия и бяха усетени в близките страни. Жертвите са хиляди. Снимката е на Бурак Кара.

Енергията на Вятъра 

Изглед от въздуха показва водните пари, които се издигат от охладителните кули на захранваната с въглища електроцентрала Scholven, докато вятърна турбина се върти наблизо.

Снимка: Andreas Rentz/Getty Images

ГЕЛЗЕНКИРХЕН, ГЕРМАНИЯ - 07 ФЕВРУАРИ: Изглед от въздуха показва водните пари, които се издигат от охладителните кули на захранваната с въглища електроцентрала Scholven, докато вятърна турбина се върти наблизо. Германският канцлер Олаф Шолц наскоро обяви, че неговото правителство, в сътрудничество с 16-те провинции на Германия, ще търси бързо разширяване на капацитета за ветрена енергия. В момента Германия експлоатира приблизително 28 000 вятърни турбини на сушата с мощност от 58 гигавата. Целта на Шолц е 115 гигавата, генерирани от вятъра до 2030 г. Германия също планира да прекрати производството на енергия от въглища до 2038 г., а в някои провинции, включително Северен Рейн-Вестфалия - до 2030 г. Снимка от Андреас Ренц.

Спасеният Йигит

Спасители носят 8-годишния оцелял Йигит, изваден изпод срутената сграда 52 часа след земетресение.

Снимка: Burak Kara/Getty Images

ХАТАЙ, ТУРЦИЯ - 08 ФЕВРУАРИ: Спасители носят 8-годишния оцелял Йигит, изваден изпод срутената сграда 52 часа след земетресение. Снимката е на Бурак Кара.  

Помощ

В Берлин пакетират помощи за Турция

Снимка: Maja Hitij/Getty Images

БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ - 08 ФЕВРУАРИ: Хората опаковат дарени дрехи и помощ в кутии в балната зала на хотел Titanic Chaussee Berlin. Те ще бъдат изпратени на жертвите на земетресението в Турция на 08 февруари 2023 г. в Берлин, Германия. Местната турска общност в Берлин се обединява с мащабни усилия за изпращане на дрехи, лекарства, одеяла и друга помощ на градовете в Южна Турция, опустошени от скорошното земетресение. Снимката е на Майя Хатиж. 

Оцелелият Ахмет 

Спасителите обгрижват Ахмет Финдик, 11-годишен оцелял 60 часа под срутена сграда след земетресението на 8 февруари 2023 г. в Хатай, Турция.

Снимка: Burak Kara/Getty Images

ХАТАЙ, ТУРЦИЯ - 08 ФЕВРУАРИ: Спасителите обгрижват Ахмет Финдик, 11-годишен оцелял 60 часа под срутена сграда след земетресението на 8 февруари 2023 г. в Хатай, Турция. Трусът с магнитуд 7,8 удари близо до Газиантеп, Турция, в ранните часове на понеделник, последвано от друг трус с магнитуд 7,5 малко след обяд. Земетресенията причиниха обширни разрушения в Южна Турция и Северна Сирия и бяха усетени в близките страни. Снимката отново е на Бурак Кара. 

Светът на Дисни се преструктурира

Замъкът на Пепеляшка в Дисни Уърлд

Снимка: Joe Raedle/Getty Images

ОРЛАНДО, ФЛОРИДА - 08 ФЕВРУАРИ: Емблематичният замък на Пепеляшка от света на Walt Disney в Орландо, Флорида. Тъй като губернаторът на Флорида Рон ДеСантис продължава да настоява за санкции срещу Walt Disney Co. и настоява да поеме контрола върху борда, компанията обяви преструктуриране. В резултат на това Disney очаква да намали разходите си с 5,5 милиарда долара и да съкрати приблизително 7000 служители, или около 4 процента от глобалната работна сила. Снимката е на Джо Рийдъл.

Демонтаж

Демонтират руски паметници в Киев

Снимка: Roman Pilipey/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 09 ФЕВРУАРИ: Паметникът на Николай Ватутин преди демонтирането му на 9 февруари 2023 г. в центъра на Киев, Украйна. Николай Ватутин е командир на Червената армия, който ръководи много операции в Украйна по време на Втората световна война. Украинските власти премахнаха няколко паметника и статуи, посветени на съветски и руски фигури след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година. Снимка е на Роман Пилипей. 

Загрявка 

Балерина от дьорската балетна трупа загрява в коридора преди откритата репетиция и представление

Снимка: Janos Kummer/Getty Images

ДЬОР, УНГАРИЯ - 09 ФЕВРУАРИ: Балерина от дьорската балетна трупа загрява в коридора преди откритата репетиция и представление, озаглавено One Way to Heaven и Piano Plays за служителите на Audi Hungaria на 9 февруари 2023 г. в Дьор, Унгария. За да намали разходите за комунални услуги, известният унгарски балетен ансамбъл Gyor премести своите репетиции в помещенията на един от техните спонсори: фабрика за автомобили Audi. Снимката е на Янос Кумер. 

Най-успешното студентско  благотворително шоу

Модели се подготвят зад кулисите за 31-вото благотворително модно шоу на университета Сейнт Андрюс на 11 февруари 2023 г. в Шотландия.

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

СЕЙНТ АНДРЮС, ШОТЛАНДИЯ - 11 ФЕВРУАРИ: Модели се подготвят зад кулисите за 31-вото благотворително модно шоу на университета Сейнт Андрюс на 11 февруари 2023 г. в Шотландия. То се провежда в най-известния университет в Шотландия и е най-голямото и най-успешно, организирано от студенти. Посещавано е от 2000 гости, а вечерите са събирали над £600 000 за различни благотворителни организации. Тази година целта е да се популяризират устойчивите дрехи от млади дизайнери с цел минимизиране на отпадъците в съответствие с екологичния етос на шоуто. Снимката е на Джеф Джей Мичъл.