Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Последното сверяване на "Часовника на Страшния съд" ни приближава до Апокалипсиса повече от всякога... Във вторник водещи учени и експерти по сигурността преместиха стрелките на "часовника на Страшния съд" напред до 90 секунди преди полунощ, което е сигнал за повишен риск за оцеляването на човечеството, свързан с ядрената сянка над конфликта в Украйна и нарастващата климатична криза. Новото време на часовника, определен от Бюлетина на атомните учени, е по-близо до полунощ от всякога, отбелязва ScienceAlert.

В този ред на мисли, докато Калифорния е затрупана след поредица снежни бури, но пък реши проблема със сушата, река Рио Гранде пресъхва, докато САЩ и Мексико се опитват да си я споделят моментално.

Украйна вече 11 месеца е бойно поле, а някъде в холандско селце стотици търсят скрито съкровище...

Сбогуване 

Аланис Морисет на сцената на обществения мемориал за Лиза Мари Пресли на 22 януари 2023 г. в Мемфис, Тенеси.

Снимка; Jason Kempin/Getty Images

МЕМФИС, ТЕНЕСИ - 22 ЯНУАРИ: Аланис Морисет на сцената на обществения мемориал за Лиза Мари Пресли на 22 януари 2023 г. в Мемфис, Тенеси. 54-годишната Пресли, единственото дете на американския певец Елвис Пресли, почина на 12 януари 2023 г. в Лос Анджелис. Снимката е на Джейсън Кемпин. 

Победа над сушата

Сняг срещу сушата в Калифорния

Снимка: Mario Tama/Getty Images

МАМУТ ЛЕЙКС, КАЛИФОРНИЯ - 22 ЯНУАРИ: Човек минава покрай снежна насип пред ресторант. Серия от атмосферни речни бури са виновниците за обилен снеговалеж в планините Сиера Невада. Калифорния бе удавена от порой, а  снежната покривка се оказа близо 250 процента над средното ниво Разтопената вода се превърна в основен източник на вода за щата, с което мъчителната суша бе преборена, тъй като резервоарите започнаха да се пълнят. Снимката е на Марио Тама.

Срещу ограниченията на абортите в САЩ

Кадър от годишния Национален марш на жените във Вашингтон, окръг Колумбия.

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

ВАШИНГТОН - 22 ЯНУАРИ: Кадър от годишния Национален марш на жените във Вашингтон, окръг Колумбия. Маршът, наречен още "По-силни от Роу", се проведе по случай 50-годишнината от финала на делото Роу срещу Уейд. Той е и протест срещу решението на Върховния съд по казуса "Добс срещу Джаксън", отнасящо се до здравето на жените. Това решение на върховните магистрати ограничава достъпа до аборти. Снимката е на Ана Мънимейкър. 

Карта на Съкровището

Подробен преглед на колекцията от информация, включително снимки, писма, изявления и самата карта, за която се предполага, че води до заровени богатства.

Снимка: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

ДЕН ХАAГ, ХОЛАНДИЯ - 23 ЯНУАРИ: Подробен преглед на колекцията от информация, включително снимки, писма, изявления и самата карта, за която се предполага, че води до заровени богатства. Артефактите са съхранени в Холандския национален архив. Неотдавна публикуваният набор от документи, включително карта от Втората световна война на холандското село Омерен с червена маркировка "X", са сочени за напътствия до място, където се твърди, че германски войници са заровили съкровище. Стотици хора се спуснаха в селото в търсене на злато. Снимката е на Дийн Матрополис. 

Национален празник

Ученички, които ще участват в парад, по време на генерални репетиции по случай Деня на Републиката. Снимката е на Абишек Чинапа.

Снимка: Abhishek Chinnappa/Getty Images

БЕНГАЛУРУ, ИНДИЯ - 24 ЯНУАРИ: Ученички, които ще участват в парад, по време на генерални репетиции по случай Деня на Републиката. Снимката е на Абишек Чинапа.  

90 Секунди до Апокалипсиса

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

ВАШИНГТОН - 24 ЯНУАРИ: Часовникът на Страшния съд за 2023 г. Doomsday Clock на английски е символичен часовник, създаден през 1947 г. от Съвета на директорите на списанието "Bulletin of the Atomic Scientists" на Чикагския университет. Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа. "Все по-близо сме до Апокалипсиса", смятат ядрените специалисти, които за поредна година преместиха стрелките с 10 секунди. Причините за преместването са заплахата от ядрена война, болести и нестабилността на климата, които са засилени от руското нашествие в Украйна. През предишните три години стрелките бяха на 100 секунди до полунощ. Най-благоприятна е била 1991 година - след края на Студената война. Тогава стрелките били върнати назад - до 12 часа без 17 минути. Снимката е на Анна Мънимейкър. 

Стачка на учителите

Стачките на учителите в Единбург

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

ЕДИНБУРГ, ШОТЛАНДИЯ - 25 ЯНУАРИ: Стачкуващи учители и поддръжници на митинг. Учителите в Единбург и Южен Ейршър предприемат стачни действия по реда на шестнадесетдневната програма за протести, организирана от синдиката. Снимката е на Джед Джей Мичъл. 

Градове на ЮНЕСКО

Изглед към надгробните паметници на гробище "Heiliger Sand" - най-старотo еврейско в Европа.

Снимка: Thomas Lohnes/Getty Images

ВОРМС, ГЕРМАНИЯ - 25 ЯНУАРИ: Изглед към надгробните паметници на гробище "Heiliger Sand" - най-старотo еврейско в Европа. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер  връчи на градовете Шпайер, Вормс и Майнц официалния им сертификат за признание като част от световното наследство на ЮНЕСКО. Трите града, които на иврит са нарични Spira, Warmaisa и Magenza, се простират по поречието на река Рейн и са били дом на германски еврейски общности още през 10-ти и 11-ти век. Там се намират уникални, образцови читалища, паметници и гробища. Шум е акроним, съставен от първите букви на имената на средновековните еврейски градове. Те се превърнаха в жизненоважни места за еврейско обучение и оказаха дълбоко влияние върху ашкеназката еврейска традиция. Тяхната история също е белязана с потисничество, от кланета от християнски кръстоносци през 1096 г. до опустошителен погром през 1349 г. и накрая преследване и по-късно унищожение от нацистите през 30-те години на миналия век. Днес малки еврейски общности съществуват и в трите града, особено в резултат на руско-еврейската имиграция след 1989 г. ЮНЕСКО за първи път посочи градовете в своя списък на световното наследство през 2021 г. Снимка е на Томас Лонес.

Фургон вмето къща

Марк Гарсия живее в три палатки и фургон, след като къщата му беше разрушена от урагана Иън и всичко, което е останало, е циментовата плоча на мястото, където някога е бил домът му.

Снимка: Joe Raedle/Getty Images

ФОРТ МАЙЪРС БИЙЧ, ФЛОРИДА - 25 ЯНУАРИ: Марк Гарсия (вляво) релаксира с Хорхе Оливарез в палатката си на 25 януари 2023 г. във Форт Майерс Бийч, Флорида. Г-н Гарсия живее в три палатки и фургон, след като къщата му беше разрушена от урагана Иън и всичко, което е останало, е циментовата плоча на мястото, където някога е бил домът му. Той се надява да възстанови дома си, но засега живее върху бетонната плоча. Снимката е на от Джо Рийдъл. 

Мести художници изрисуваха Операта в Сидни

Операта в Сидни

Снимка: Wendell Teodoro/Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 26 ЯНУАРИ: Местни художници певърнаха Операта в Сидни в изложба. Произведенията на Kamilaroi и Ронда Симпсън бяха осветени, за да разкажат история за миналото, настоящето и бъдещето по повод Деня на Австралия, който се празнува ежегодно на 26 януари в чест на пристигането на първия флот в Сидни през 1788 г. Много местни австралийци го наричат и "Ден на нашествието". Снимката е на Уендел Теодоро.  

Кучешки впряг 

Състезание с кучешки впрягове

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

АВИМОР, ШОТЛАНДИЯ - 26 ЯНУАРИ: Аляски маламут преди състезанието за впрегнати кучета, организирано от Клуба на сибирското хъски във Великобритания. Тридневната надпревара тази година се провежда с шейни с колела, поради липса на сняг. Снимката е на Джеф Джей Мичъл. 

Инфлацията

Инфлацията задушава имотните продажби

Снимка: Joe Raedle/Getty Images

ПЕМБРОУК ПАЙНС, ФЛОРИДА - 26 ЯНУАРИ: Птичи поглед към парцели в квартал на 26 януари 2023 г. в Пембрук Пайнс, Флорида. Тъй като Федералният резерв продължава агресивните си усилия за контролиране на инфлацията, повишаващите се лихвени проценти затрудняват жилищния пазар. Снимката е на Джо Рийдъл. 

Реката

Пресъхва Рио Гранде, която пои 6 милиона души

Снимка: Brandon Bell/Getty Images

ДЕЛ РИО, ТЕКСАС - 26 ЯНУАРИ: Поглед към река Рио Гранде край граничния град Дел Рио. Рио Гранде, която страда в условията на рекордна суша и нарастващо население по южната граница, доставя вода на повече от шест милиона души в САЩ и Мексико. Тексас и Ню Мексико, които отдавна се борят за разпределението на водите на реката, наскоро постигнаха споразумение, което ще бъде разгледано от Върховния съд на САЩ. Снимката е на Брандън Бел.