#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Всички снимки разгледайте тук >>>

Тази седмица всички говорят за Платинения юбилей на Кралица Елизабет II. Тържествата по случай 70-годишнината на трона се подготвят от седмици и продължиха от 2 до 4 юни. Toва са и най-мащабните улични партита след пандемията. Всъщност стрийт парадите са запазена марка за Великобритания още от XVIII в., когато друг популярен монарх - Крал Джордж III започнал да ги организира за добро взаимодействие със своя народ.

Наред с партитата за юбилеите му, имало и празненства за освобожаване на затворници, на които се събирали пари за адаптацията им на свобода. 

Храната се носела от местните жители, бикновено включвала печеното говеждо месо и резен сливов пудинг.

В последните дни, пкрай Платинения юбилей на Кралицата видяхме кралски особи, подготевени за бала в Бъкингамския дворец с невероятните облекла на световните дизайнери, златни карети, салюти и пищни тъжества. Насладихме се на мащабни представления на открито от Великобритания, където празнуваха с дни.

Научихме и за необичайните навици на Кралица Елизабет II.

Един от тях е "странният начин", по който яде препечени филийки. Така бившият кралски готвач Дарън Макгрейди, който отговарял за приготвянето на някои от любимите ястия на кралицата, определя навиците ѝ в храненето.

Всъщност, кой не обича препечени филийки?

Кралицата ползвала сос от червени боровинки вместо кетчуп, но обичала препечените си филийки основно по два начин - с разтопено масло и скарида и със сладко. Всъщност, от малко момиченце, Кралица Елизабет II хапвала всеки ден поне по една препечена филийска със сладко. 

Какво още се случва по улиците на света - вижте в галерията! 

Люто тържество

Евреин пръска с лют спрей палестинци по време на сблъсъци на Деня на Йерусалим

Снимка: Amir Levy/Getty Images

ЙЕРУСАЛИМ, ИЗРАЕЛ - 29 МАЙ: Еврейски младеж пръска с лютив спрей палестинци, биещи се в мюсюлманския квартал по време на шествие в Деня на Йерусалим. На този национален празник се провежда традиционния "марш на Йерусалим" - всички жители на града вървят по улиците с флага на страната. Тържественото шествие започва от портите на Стария Йерусалим и завършва на Стената на плача.На датата се отбелязва обединението на Източен Йерусалим със Западен Йерусалим под израелски контрол, след  Шестдневната война от 1967 г. Снимката е на Амир Леви.

 Сватба в Киев

Сватба в Киев

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 29 МАЙ: Двойка се венчава в катедралата Свети Михаил, по време на празненствата по случай Деня на Киев.. След оттеглянето на Русия от райони около украинската столица, признаците на нормален живот се върнаха, като жителите се възползват да излязат навън покрай покрай промяната на полицейския час, предприятията отварят отново, а чуждите страни обещават да върнат своите дипломати. Снимката е на Кристофър Фърлонг.

Любов по време на война

Влюбени се прегръщат край село Стоянка

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 30 МАЙ: Двойка украински войници се наслаждават на итимен момент, докато не са на служба. Те се прегръщат близо до село Стоянка. След като Русия изтегли частите си на юг, лъсна унищожението и щетите от седмиците на брутална война. Снимката е на Кристофър Фърлонг.

Златна карета, но не от тиква

Златната карета на Кралицата

Снимка: Carl Court/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 31 МАЙ: Златната карета на Н. В. Кралица Елизабет II по време на репетиция за платинения юбилей.Той се чества от 2 юни до 4 юни 2022 г., като приготовленията текат от седмици. Британската общност отбелязва 70-годишнината от възкачването й на трона на 6 февруари 1952 г. Снимката е на Carl Court. 

Kралица от Лего

Платиненият юбилей на Елизабет II от лего

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

УИНДЗОР, АНГЛИЯ - 31 МАЙ: Производител на лего представи серия, изобразаяваща събитията от платинения юбилей на Eлизабет II. Тя е представена на балкона в двореца Бъкингам и по време на градински партита в замъка Уиндзор. Пълният комплект лего за платинения юбилей включва18 000 части, а направата му отнема 280 часа. Снимката е на Дан Китууд. 

Разчистване на бомби

БОРОДЯНКА, УКРАЙНА - 31 МАЙ: Експерти по обезвреждане на бомби от украинската държавна служба за извънредни ситуации обезопасяват руска ракета БМ-30 Смерч. Тя е извадена от поле на 31 май 2022 г. в Бородянка, Украйна. Разминирането и разчистването на невзривени боеприпаси в Украйна след руската инвазия може да отнеме между 5-7 години. Само в Киевска област вече са премахнали над 36 000 опасни боеприпаси. Снимката е на Кристофър Фърлонг.

Автобус в реката

Изгорял автобус в Украйна

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

КОЛИЧEВКА, УКРАЙНА - 31 МАЙ: Изгорял автобус се вижда в прелялата река Ухор на 31 май 2022 г. Чернигов, североизточно от Киев, бе първа цел на руската офанзива след инвазията на 24 февруари. Мкар да не успяха да превземат града, руските сили разбиха големи части от Чернигов и околния регион при опита си да настъпят към столицата. Снимка е на Алексей Фурман. 

Спасяване на почвите

Крави на ново пасище в Ню Мексико

Снимка: Mario Tama/Getty Images

СИМАРОН, НЮ МЕКСИКО - 01 ЮНИ: Говедапо време  на паша на току-що отворено пасище, адаптирано от Академията по грижа за почвата, която разпространява техники за регенеративно земеделие. Регенеративните практики на земеделие целят цялостно възстановяване на екосистемите на фермите, като същевременно се борят с изменението на климата чрез увеличаване на биоразнообразието на почвата и възстановяване на способността на почвата да съхранява атмосферен въглерод. Националната академия на науките изчислява, че 250 милиона тона въглероден диоксид могат да бъдат отделени годишно и сравнително евтино в САЩ чрез регенеративно земеделие. Според US Drought Monitor, в Симарон в момента е рекоердна суша. Снимката е на Марио Тама.

Кралското семейство

Кралското семейство по време на Платинения юбилей на Кралицата

Снимка: Chris Jackson/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 02 ЮНИ:  Oтляво надясно: Принц Ричард, херцог на Глостър, Биргит, херцогиня на Глостър, принц Едуард, херцог на Кент, Тимъти Лорънс, принцеса Ан, Камила, херцогиня на Корнуол, принц Чарлз, принц на Уелс, кралица Елизабет II, принц Луи от Кеймбридж, Катрин, херцогиня на Кеймбридж, принцеса Шарлот от Кеймбридж, принц Джордж от Кеймбридж, принц Уилям, херцог на Кеймбридж, Софи, графиня на Уесекс, Джеймс, виконт Северн, лейди Луиз Уиндзор и принц Едуард, граф на Уесекс на балкона на Бъкингамския дворец по време на парада Trooping the Color на 2 юни 2022 г. в Лондон, Англия. Платинения юбилей на Елизабет II се чества от 2 юни до 5 юни 2022 г. в Обединеното кралство, за да се отбележи и 70-годишнината от сядането ѝ на престола през февруари 1952 г. Снимката е на Крис Джаксън. 

Като Кралицата 

Британци го играят Кралицата по време на тържествата за Платинения ѝ юбилей

Снимка: Charles McQuillan/Getty Images

БЕЛФАСТ, СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ - 03 ЮНИ: Трима местни жители махат с прословутия жест на Кралица Елизабет II за поздрав на приятели, облечени в неин стил по време на стрийт парти на прохода Донегол на 3 юни 2022 г. Снимката е на Чарлз Маккуилън. 

Циганско Слънчице

Ромският празик "Слънчицее" в Прага

Снимка: Gabriel Kuchta/Getty Images

ПРАГА, ЧЕХИЯ - 03 ЮНИ: Членове на ромската общност дефилират през Стария град по време на Световния ромски фестивал Khamoro, който се проведе на 03 юни 2022 г. Фестивалът Khamoro (на ромски "Слънчице") е празникът на ромската култура и се организира в града от 1999 г. Снимката е на Габриел Кучта.

"Тъмната култура" празнува 

Най-големият готически фестивал в Лайпциг

Снимка: Jens Schlueter/Getty Images)

ЛАЙПЦИГ, ГЕРМАНИЯ - 03 ЮНИ: Участници в костюми от цял свят се събират за викториански пикник в парка Клара Цеткин в първия ден на годишната WGT Wave Gotik Treffen на 3 юни 3022 г. в Лайпциг, Германия. Годишното събиране, което през последните години беше отменено заради пандемията на коронавирус, събира 15 000-20 000 почитатели на готик стила, стимпънка, киберготик и rivethead от цял ​​свят за дълъг уикенд на "тъмната култура",минаващ в музика, театър, четения и разходки из гробищата.Дженс Шлойтер.

Чаен танц за Кралицата 

Танцьорка се готви да представи чаен танц

Снимка: Charles McQuillan/Getty Images

БЕЛФАСТ, СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ - 03 ЮНИ: Танцьорката Миа Нг репетира, преди да изпълни за поканените гости своя чаен танц в кметството на Белфаст. Събитието е част от празненствата по случай Платинения юбилей на Елизабет II. Снимката е на Чарлз Маккуилън. 

Храст съм !

Художник по време на забранен пърформанс в Китай

Снимка: Anthony Kwan/Getty Images

ХОНКОНГ, КИТАЙ - 03 ЮНИ: Художник с пърформанс на улицата преди бдението за33-тата годишнина от инцидента на площад Тянанмън на 03 юни 2022 г. в Хонконг, Китай. Правителството запечата парк Виктория, където хората се събраха по този повод всяка година. Полицията предупреди обществеността да не тества решителността на органите на реда. Забраната гласи, че дори да отидеш сам в парка, може да бъдеш арестуван. Снимката е на Антъни Куан.

На сухо

Ню Мексико се моли за дъжд заради екстремната суша

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ЧИМАЙО, НЮ МЕКСИКО - 3 ЮНИ: Статуя на Христос на кръста на фона на екстремната суша в региона. Според US Drought Monitor, 90% от Ню Мексико е в рискови условия н абезводие поради измененията на климата в югозападните Съединени щати. Снимката е на Марио Тама.  

Живот сред танкове

Украинци сред руски танкове

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 04 ЮНИ: Тълпи се събират, за да видят унищожени руски танкове и бронирани превозни средства, които бяха изложени на площад Свети Михаил, за да бъдат разгледани. Усещането за нормалност все повече се връща в Киев, тъй като нападението на Русия се фокусира върху източния регион на Донбас. Снимката е на Кристофър Фърлонг.

По вода

Наводнения в Маями след тропическа буря

Снимка: Joe Raedle/Getty Images

МАЯМИ, ФЛОРИДА - 04 ЮНИ: Пешеходец пред наводнения вход на супермаркета Publix, след тропическа буря, която наводни района. Снимката е на Джо Рийдъл.

Горски пожар

Горски пожри в Атина

Снимка: Milos Bicanski/Getty Images

АТИНА, ГЪРЦИЯ - 04 ЮНИ: Местните жители бягат от горски пожари в предградието Вула. Горещото, сухо време и силните ветрове правят Гърция уязвима, поради възникването на огнища на горски пожари всяко лято. Снимката е на Милош Бицански.

 Парти в Двореца! 

Снимка: Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 04 ЮНИ: Кралица Елизабет II на екрана по време на платиненото парти в Бъкингамския дворец на 4 юни 2022 г. Снимката е на Аластеър Грант.