#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Тази седмица основната тема в международните медии е Деня на Независимостта на Украйна, който тази година съвпадна с отбелязването на 6 месеца от началото на руската инвазия. Цялата седмица бе белязана от културни събития и шествия както в Лвов и Киев, така и по цял свят.

По същото време фотографът Джон Мур ни показва красотата на Атакама - най-старата пустиня на Земята с най-ясното нощно небе. Уникални снимки от Атакама и Северно Чили може да видите в галерията ни! 

Още снимки вижте тук>>>

Рожден ден!

Мъжката гигантска панда Xiao Qi Ji яде ледена торта за втория си рожден ден в националния зоопарк Smithsonian.

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

ВАШИНГТОН, окрмбия - 21 АВГУСТ: Мъжката гигантска панда Xiao Qi Ji яде ледена торта за втория си рожден ден в националния зоопарк Smithsonian. Xiao Qi Ji е четвъртото оцеляло малко на двойката Mei Xiang и Tian Tian. Тази година Националният зоопарк отбелязва 50 години от пристигането на първите гигантски панди в окръг Колумбия. Снимката е на Анна Мънимейкър. 

Независимост

Момче, увито в украинския национален флаг, държи знаме, докато стои на върха на руски военни превозни средства, изложени в центъра на Киев, Украйна.

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 21 АВГУСТ: Момче, увито в украинския национален флаг, държи знаме, докато стои на върха на руски военни превозни средства, изложени в центъра на Киев, Украйна. На 24 август Украйна празнува своята декларацията за независимост от СССР от 1991 г. В сряда се навършиха и шест месеца, откакто Русия започна широкомащабната си инвазия в Украйна. Десетки изгорели руски военни машини бяха оставени около Киев след неуспешния опит да бъде превзета украинската столица през първия месец на войната. Снимката е на Алексей Фурман. 

Брегова линия 

Поглед отгоре към контейнерите, които чакат транспорт от пристанище Арика, северно Чили.

Снимка: John Moore/Getty Images

АРИКА, ЧИЛИ - 21 АВГУСТ: Поглед отгоре към контейнерите, които чакат транспорт от пристанище Арика, северно Чили. Повечето от стоките, които преминават през пристанището, са освободени от мита по пътя към Боливия, без излаз на море. Боливия и Перу загубиха обширна тихоокеанска брегова линия и богатата на минерали пустиня Атакама, които преминаха към територията на Чили във войната за Тихия океан през 1879-83 г. По-късно Боливия получи безмитен достъп до крайбрежието от Чили в договор от 1904. Снимката е на Джон Мур.

Любов в Лвов

Влюбени край цветята около Деня на националния флаг на Украйна на 22 август 2022 г. в Лвов, Украйна.

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

ЛВОВ, УКРАЙНА - 22 АВГУСТ: Влюбени край цветята около Деня на националния флаг на Украйна на 22 август 2022 г. в Лвов, Украйна. На 24 август се навършват шест месеца, откакто Русия започна широкомащабната си инвазия в Украйна. Лвов беше пощаден от основната тежест на атаката, която се съсредоточи върху централните и източните части на Украйна, но периодично бе обект на ракетни удари. Снимката е на Джеф Джей Мичъл. 

Цъфтеж на водорасли

Поглед отгоре към кафеникави ивици, образували се от цъфтеж на водорасли във водата в залива Белена на 22 август 2022 г. в Аламеда, Калифорния.

Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

АЛАМЕДА, КАЛИФОРНИЯ - 22 АВГУСТ: Поглед отгоре към кафеникави ивици, образували се от цъфтеж на водорасли във водата в залива Белена на 22 август 2022 г. в Аламеда, Калифорния. Части от залива на Сан Франциско придобиват този цвят, покрай потенциално вредния цъфтеж. Министерството на общественото здраве на Калифорния идентифицира водораслите и обяви, че към момента не са вредни за хората, но могат да бъдат фатални за рибите и някои морски обитатели, изложени на високи концентрации. Снимката е на Джъстин Съливан.

Вятърните ферми

Птичи поглед към турбини, които са част от проекта Criterion Wind на Constellation Energy, по протежение на върха на Backbone Mountain.

Снимка: Chip Somodevilla/Getty Images

ОУКЛАНД, МЕРИЛЕНД - 22 АВГУСТ: Птичи поглед към турбини, които са част от проекта Criterion Wind на Constellation Energy, по протежение на върха на Backbone Mountain. Вятърната ферма с мощност 70 мегавата минава през осем мили от планинския хребет и се състои от 28 Clipper 2,5 MW турбини Liberty, всяка една с височина 415 фута. Към 2016 г. вятърната енергия представлява само 1,4 процента от цялото производство на електроенергия в щата в Мериленд. В момента се разработват два големи офшорни проекта. Снимката е на Чип Самодевиля. 

За извънредни ситуации

Служителите на южнокорейските служби за спешна помощ, носещи защитно облекло, участват в учение за борба с тероризма и химическия терор като част от 2022 Ulchi Freedom Shield (UFS) в търговски център Lotte.

Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images

СЕУЛ, ЮЖНА КОРЕЯ - 23 АВГУСТ: Служителите на южнокорейските служби за спешна помощ, носещи защитно облекло, участват в учение за борба с тероризма и химическия терор като част от 2022 Ulchi Freedom Shield (UFS) в търговски център Lotte. 11-дневното учение, което включва тренировки за справяне с химически и биологични атаки, е редовно и е съвместно между войските на САЩ и Южна Корея. Учението Ulchi Freedom Shield (UFS) трябва да продължи до 1 септември, като включва набор от умения за извънредни ситуации, както и овладяване на полеви маневри. Снимката е на Чунг Сунг Джун. 

Церемония

Военни на церемония по издигане на Националния флаг на Украйна в Националната академия на сухопътните войски "Хетман Петро Сагайдачен".

Снимка: Джеф Джей Мичъл

ЛВОВ, УКРАЙНА - 23 АВГУСТ: Военни на церемония по издигане на Националния флаг на Украйна в Националната академия на сухопътните войски "Хетман Петро Сагайдачен". Снимката е на Джеф Джей Мичъл.

Изкушение 

Котешки лемур е изкушен с храна, за да бъде претеглен от пазачката Джейн Стор в зоопарка ZSL Whipsnade на 23 август 2022 г. в Дънстабъл, Англия.

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ДЪНСТЕБЪЛ, АНГЛИЯ - 23 АВГУСТ: Котешки лемур е изкушен с храна, за да бъде претеглен от пазачката Джейн Стор в зоопарка ZSL Whipsnade на 23 август 2022 г. в Дънстабъл, Англия. Като част от редовни прегледи, се водят жизненоважни статистики за над 10 000 животни в най-големия зоопарк в Обединеното кралство. Снимката е на Леон Нийл. 

Спасените

Спасени творби на Мария Примаченко от фонда на музея в Лвов и 82 творби от частната колекция на киевския изкуствовед, академик Едуард Димшиц в Националния музей "Андрей Шептицки".

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

ЛВОВ, УКРАЙНА - 23 АВГУСТ: Спасени творби на Мария Примаченко от фонда на музея в Лвов и 82 творби от частната колекция на киевския изкуствовед, академик Едуард Димшиц в Националния музей "Андрей Шептицки". В края на февруари 2022 г. в резултат на настъплението на руските окупатори изгоря музей в Иванков, Киевска област, където се съхраняваха около десетки картини на украинската художничка Мария Примаченко. Местните жители успяха да спасят част от картините ѝ. Снимката е на Джеф Джей Мичъл.

Влак към Победата 

Двойка се прегръща до един от вагоните на "Влака към победата" в Киев, Украйна.

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 23 АВГУСТ: Двойка се прегръща до един от вагоните на "Влака към победата" в Киев, Украйна. Проектът "Влак към победата", който ще пътува до различни части на страната, включва седем вагона, рисувани от украински художници, като всеки вагон разказва истории за хора, съпротивляващи се на руските сили. На 24 август се навършиха шест месеца, откакто Русия започна широкомащабната си инвазия в Украйна. Снимката е на Алексей Фурман.

Раздяла със Съветския съюз

Церемонията в парка Na Valakh в Деня на независимостта на Украйна на 24 август 2022 г. в Лвов, Украйна.

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

ЛВОВ, УКРАЙНА - 24 АВГУСТ: Церемонията в парка Na Valakh в Деня на независимостта на Украйна на 24 август 2022 г. в Лвов, Украйна. Тази година раздялата със Съветския съюз през 1991 г. съвпада с шестте месеца, откакто Русия започна широкомащабната си инвазия в страната. Боевете до голяма степен са съсредоточени върху източния регион на Донбас и юга, но повечето части в Украйна остават уязвими за руски въздушни удари. Снимката  на Джеф Джей Мичъл. 

Боклуци

Минувачи покрай препълнените кофи за боклук в Англия

Снимка: Peter Summers/Getty Images

ЕДИНБУРГ, ШОТЛАНДИЯ - 24 АВГУСТ: Хората минават покрай изхвърлени боклуци на Royal Mile на 24 август 2022 г. в Единбург, Шотландия. Събирачите на боклук, принадлежащи към Unite Union, стачкуват в цяла Шотландия до 30 август заради заплатите си. Снимката е от Питър Съмърс.

Демонстрантка 

Демонстрантка по време на марш през центъра на града като част от "Парада на свободата на Украйна на 24 август 2022 г. в Берлин, Германия.

Снимка: Carsten Koall/Getty Images

БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ - 24 АВГУСТ: Демонстрантка по време на марш през центъра на града като част от "Парада на свободата на Украйна на 24 август 2022 г. в Берлин, Германия. Снимката е от Карстен Коал. 

Литий и Сол

Посетители на върха на могила от сол - вторичен продукт от производството на литий в мина в пустинята Атакама.

Снимка: John Moore/Getty Images

АТАКАМА, ЧИЛИ - 24 АВГУСТ: Посетители на върха на могила от сол - вторичен продукт от производството на литий в мина в пустинята Атакама. Albemarle Corporation, базирана в Шарлот, Северна Каролина, разширява минните операции там, за да отговори на нарастващото глобално търсене на литиев карбонат, основен компонент в производството на батерии, нужни все повече за електрически превозни средства. В завода Салар естествената саламура се изпомпва под огромни солени площи до серия от изпарителни басейни. По време на 18-месечен процес течността преминава през 15 езера, като в крайна сметка се превръща от тъмно синьо в ярко жълто с концентрация на литий от 6 процента. След това се транспортира с камион до химически завод Albemarle в Антофагаста, където се преработва в литиев карбонат на прах с батериен клас и се изпраща по цял свят. Чили е вторият по големина световен производител на литий след Австралия. Снимката е на  Джон Мур. 

Най-сухото място на земята

Най-старата пустиня е Атакама

Снимка: John Moore/Getty Images

САН ПЕДРО ДЕ АТАКАМА, ЧИЛИ - 26 АВГУСТ: Здрач обгръща Вале де ла Луна в пустинята Атакама, считана за най-сухото място на Земята. В някои райони изобщо не е валяло в продължение на стотици години. Разположена в северната част на Чили между две планински вериги, Атакама е може би най-старата пустиня на земята - сушата царува там над 3 милиона години. Сухотата прави Атакама едно от най-ясните места на земята за наблюдение на нощното небе и е дом на най-големия радиотелескоп в света -  телескопа Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). В Атакама е и Долината на Луната, която се нарича така заради лунния, дори марсиански вид. Снимката е на Джон Мур.