Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Тази седмица основната тема в международните медии продължава да е опасната суша и нуждата от контрол на водата. Само че не заради доставките на газ от Русия, а заради климатичните промени. Резервоари пресъхват, а правителствата апелират да се пести водата. 

Още снимки вижте тук>>>

На фона на алармата за опасните последици от измененията на климата, Amazon започва да разчита изцяло на слънчева енергия, а в Найроби не са доволни от президента си...

Турция пък проверява всяко зрънце, идващо от Украйна...

Поклонение

Пети батальон на Кралският полк на Шотландия формира почетна гвардия в църквата Крати Кърк на 14 август 2022 г. в Крати, Абърдийншир.

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

КРЕТИ, АБЪРДИЙНШЪР – 14 АВГУСТ: Пети батальон на Кралският полк на Шотландия формира почетна гвардия в църквата Крати Кърк на 14 август 2022 г. в Крати, Абърдийншир. Кралица Виктория провежда първото поклонение в църквата през 1848 г. Оттогава всеки един британски монарх се е покланял там, докато е отсядал в близкия замък Балморал. Снимката е на Джеф Джей Мичъл. 

100-годишното родео

Състезател язди бик на 100-то годишно Родео на междуплеменната индианска асоциация на Галъп в Red Rock Park на 14 август 2022 г. близо до Галъп, Ню Мексико. 11-дневната церемония започва през 1922 г. и е едно от най-старите годишни събития в щата, почитащо наследството и културата на индианските и местните племена, като същевременно събира членове на племена от американския югозапад и извън него.

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ГАЛЪП, НЮ МЕКСИКО - 14 АВГУСТ: Състезател язди бик на 100-то годишно Родео на междуплеменната индианска асоциация на Галъп в Red Rock Park на 14 август 2022 г., Ню Мексико. 11-дневната церемония започва през 1922 г. и е едно от най-старите годишни събития в щата, почитащо наследството и културата на местните индиански племена. Много от участващите племена са от региони, които в момента са постаевни в усовията на мегасуша, заради изменението на климата. Снимката е на Марио Тама.

Мъртва риба

Багер вади мъртва риба и миди по източния бряг на река Одер и ги изхвърля в контейнер на 15 август 2022 г. близо до Крайник Долни, Полша.

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

 КРАЙНИК ДОЛНИ, ПОЛША - 15 АВГУСТ: Багер вади мъртва риба и миди по източния бряг на река Одер и ги изхвърля в контейнер на 15 август 2022 г. близо до Крайник Долни, Полша. Десетки хиляди видове не оцеляха през последните дни по река Одер, която е и водната границата между Германия и Полша. И германските, и полските власти търсят възможна причина в промишлена авария нагоре по течението в Полша. Вреката са измерени високи нива на кислород, както и соли, а властите досега не са успели да определят причината за смъртта на рибата. Междувременно хората са призовани да не се къпят и да не позволяват на животните си да пият от Одер. Снимката е на  Шон Галъп.

Бойно обучение 

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЮГОИЗТОЧНА АНГЛИЯ - 15 АВГУСТ: Украински военни доброволци участват в градско бойно учение. Те са на съвместно обучение с членове на британските въоръжени сили в Югоизточна Англия. Военни инструктори от Швеция, Дания, Канада, Холандия и Финландия ще посетят Обединеното кралство тази година, за да помогнат в предоставянето на основно военно обучение на украински граждани, като подкрепа за Украйна в битката й с Русия. "Изключително важно е останалият свят да продължи да подкрепя Украйна в нейната борба за суверенитет и самоопределение", каза шведският министър на отбраната Петер Хултквист при обявяването на инициативата. Снимката е на Леон Нийл.

 

Барикади

Снимка: Donwilson Odhiambo/Getty Images

НАЙРОБИ, КЕНИЯ - 15 АВГУСТ: Поддръжници на коалицията Azimio la Umoja-One Kenya барикадират пътищата в бедняшкия квартал Кибера мигове след като бе обявен  победителят на президентските избори. На 9 август 65% от 22,1 милиона избиратели в Кения гласуваха шест пъти, за да определят политическото бъдеще на страната си. Беше напрегната надпревара между кандидатите за президент Райла Одинга, на 77 години, ветеран от опозицията, и вицепрезидента на Кения Уилям Руто, на 55 години. Снимката е на Донуилсън Одхиамбо. 

Празен резервоар

Въздушен изглед към "пръстен" от минерални отлагания, оставени от по-високи нива на водата в засегнатия от суша резервоар Елефант Бът

Снимка: Mario Tama/Getty Images

 НЮ МЕКСИКО - 15 АВГУСТ: Въздушен изглед към "пръстен" от минерални отлагания, оставени от по-високи нива на водата в засегнатия от суша резервоар Елефант Бът на 15 август 2022 г. в Ню Мексико. Най-големият резервоар в Ню Мексико в момента е с 3,8 процента от общия си капацитет въпреки скорошните мусонни дъждове в щата. Според служители нивата на водата в Elephant Butte са под средното от около 2019 г. и езерото не е в състояние да отговори на пълните нива на търсенето за напояване от няколко години. Експерти казват, че въпреки мусонните дъждове, донесли временно облекчение в части от югозапада, мегасушата, подхранвана от изменението на климата, не е преодоляна. Снимката е на Марио Тама.

Инфлация 

Пешеходец се разхожда под моста на пристанището в Сидни на 16 август 2022 г. в Сидни, Австралия.

Снимка: Lisa Maree Williams/Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 16 АВГУСТ: Пешеходец се разхожда под моста на пристанището в Сидни на 16 август 2022 г. в Сидни, Австралия. Според австралийското статистическо бюро нивото на инфлация в Австралия се е повишило до 6,1 през юни, като бележи 21-годишен връх. Снимката е на Лиза Мари Уилямс. 

Електроцентрали

Общ изглед на електроцентралата Ялоурн, която сега есобственост на EnergyAustralia.

Снимка: Asanka Ratnayake/Getty Images

ЯЛОУРН, АВСТРАЛИЯ - 16 АВГУСТ: Общ изглед на електроцентралата Ялоурн, която сега есобственост на EnergyAustralia. Зелените ще внесат законопроект в парламента тази седмица, предлагащ затварянето на въглищните централи на Виктория - Yallourn, Loy Yang A и Loy Yang B - до 2030 г. преди текущия план за извеждането им от експлоатация до 2046 г. Снимката е на Асанка Ятнараке.

Живот 

Хора разглеждат произведения на изкуството в Manchester Art Gallery на 16 август 2022 г. в Манчестър, Обединеното кралство.

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

МАНЧЕСТЪР, ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО- 16 АВГУСТ: Хора разглеждат произведения на изкуството в Manchester Art Gallery на 16 август 2022 г. в Манчестър, Обединеното кралство. Снимката е на Кристофър Фърлонг.

Кой е следващият?

Графити, изобразяващи кандидатите за лидер на Консервативната партия Риши Сунак и Лиз Тръс на 17 август 2022 г. в Белфаст, Северна Ирландия.

Снимка: Charles McQuillan/Getty Images

БЕЛФАСТ, СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ - 17 АВГУСТ: Пешеходец минава покрай стенопис, изобразяващ кандидатите за лидер на Консервативната партия Риши Сунак и Лиз Тръс на 17 август 2022 г. в Белфаст, Северна Ирландия. Външният министър Лиз Тръс и бившият канцлер Риши Сунак се борят да станат за поста на следващия министър-председател на Обединеното кралство. Снимката е на Чарлс Маккилън. 

След жегата

Хората се крият по крайбрежието по време на проливен дъжд на 17 август 2022 г. в Сийфорд, Обединеното кралство.

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

СИЙФОРД, АНГЛИЯ - 17 АВГУСТ: Хората се крият по крайбрежието по време на проливен дъжд на 17 август 2022 г. в Сийфорд, Обединеното кралство. След като Обединеното кралство преживя втора лятна гореща вълна, бурите се очаква да започнат в северната част на страната от понеделник и да обхванат и останалата част от Острова до сряда, с предупреждения за наводнения, издадени от Метеорологичната служба. Снимката е на Дан Китууд. 

Пред съда

A$AP Роки пред съда

Снимка: Irfan Khan-Pool/Getty Images

ЛОС АНДЖЕЛИС, КАЛИФОРНИЯ - 17 АВГУСТ: Рапърът A$AP Роки пледира невинен по обвинения в нападение. Снимката е направена по време на изслушването му в Центъра за наказателно правосъдие на Клара Шортридж Фолц на 17 август 2022 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Раким Майерс, както е името на половинката на Риана, е изправен пред съда по две обвинения за нападение с полуавтоматично огнестрелно оръжие през ноември 2021 г. в Холивуд. Той остава на свобода срещу гаранция от $550 000 и трябва да се върне в съда на 2 ноември. Снимката е а Ирфан Кхан-Пуул.

Слънчогледи

Млада жена прави снимки на изгорели коли, обрисувани със слънчогледи на 17 август 2022 г. в Ирпин, Украйна.

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

ИРПИН, УКРАЙНА - 17 АВГУСТ: Млада жена прави снимки на изгорели коли, обрисувани със слънчогледи на 17 август 2022 г. в Ирпин, Украйна. Унищожените коли бяха събрани на едно място от района, нападнат от руската армия в предградията на Киев, от където в крйна сметка руснаците се оттеглиха. Снимката е на Алексей Фурман. 

Роботи

Член на персонала участва в демонстрация. Ръка на робот взима с тампони проба за COVID-19 по време на Световната конференция за роботи през 2022 г.

Снимка: Lintao Zhang/Getty Images

ПЕКИН, КИТАЙ - 18 АВГУСТ: Член на персонала участва в демонстрация. Ръка на робот взима с тампони проба за COVID-19 по време на Световната конференция за роботи през 2022 г. Тя започна в четвъртък в Пекин. Снимката е на Линтао Занг. 

Проверка на зърното

Купчини зърно на украински кораб, пристигнал в Турция

Снимка: Chris McGrath/Getty Images

ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ - 18 АВГУСТ: Купчини зърно на борда на кораба Osprey S, закотвен в Мраморно море по време на инспекция. Osprey S напусна украинското пристанище Черноморск на 16 август, превозвайки 11 500 тона зърно, предназначено за Турция. Съгласно условията на Черноморската инициатива за зърно от миналия месец, която проправи пътя на Украйна за безопасен транспорт към три ключови пристанища, корабите трябва да бъдат инспектирани от екип от служители от Турция, Украйна, Русия и ООН. Снимката е на Крис МакГрат. 

Слънчева ферма 

Поглед отгоре към слънчевата ферма Amazon Fort Powhatan.

Снимка: Drew Angerer/Getty Images

ДИСПУТАНТА, ВИРДЖИНИЯ - 19 АВГУСТ: Поглед отгоре към слънчевата ферма Amazon Fort Powhatan. Amazon си партнира с Dominion Energy за изграждането на над 19 слънчеви ферми в щата, които се използват за захранване на Amazon Web Services. Amazon е най-големият корпоративен купувач на възобновяема енергия в света, като компанията обеща да използва 100% възобновяема енергия за всички свои операции до 2030 г. Снимката е на Дрю Ангерер. 

Пестете водата 

Варовичен пръстен на брега на езерото Мийд близо до язовира Хувър.

Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

НАЦИОНАЛНА ЗОНА ЗА ОТДИХ ЛЕЙК МИЙД, АРИЗОНА - 19 АВГУСТ: Варовичен пръстен на брега на езерото Мийд близо до язовира Хувър. Федералното правителство обяви планове за намаляване на разпределението на вода от басейна на река Колорадо за Аризона и Невада за втора поредна година и моли жителите да намалят потреблението на вода, тъй като сушата се влошава. Нивата на водата в езерото Мийд възлизат на 27 процента от капацитета, което е най-ниското ниво, откакто е запълнено през 30-те години на миналия век след построяването на язовира Хувър. Нивото на водата в езерото е спаднало с приблизително 175 фута от 2000 г. насам. Снимката е на Джъстин Съливан.