#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Всички снимки разгледайте тук >>>

Тази седмица всички говорят за трудното оцеляване след главоломното покачване на цените навсякъде по света.

Демонстрациите в Париж прераснаха в сблъсъци в Деня на труда, заради непосилните разходи за работниците в ежедневието.

В САЩ отбелязаха най-високите цени на петрола в историята си.

Сметките за енергия и гориво скочиха до тавана в Уелс. 

Банката на Австралия повиши лихвите за пръв път от над десетилетие.

Турция е в условията на хиперинфлация, която достигна почти 70%.  

Населението на Шри Ланка е изправено пред най-тежката си финансова криза след придобиването на независимост от Великобритания през 1948 г., с рекордна инфлация, водеща до недостиг на гориво, газ за готвене и основни храни, както и непосилни часове без ток. Освен това има недостиг на лекарства и медицинско оборудване. 

Криза с водата има и в Калифорния, където въвеждат режим от 1 юни. 

Кризата с войната в Украйна продължава... Кризата с бежанците също. 

Пролетта на 2022 година се оказва скъпо удоволствие...

Въоръжени доброволци

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛВОВ, УКРАЙНА - 30 АПРИЛ: Доброволци преминават обучение в отряда на териториалните сили за отбрана. Предоставяйки както медицинско, така и тактическо и оръжейно обучение, групата е обучила стотици доброволци от Западна Украйна да защитават страната си. Състои се от 25 регионални групировки, Силите за териториална отбрана нарастват, след като Русия нахлу преди малко повече от два месеца. Снимката е на Леон Нийл. 

 

Почит за Игот Кротки от Ирпин

Дете с майка си посещава гроба на баща си - Игор Кротки, загинал в Ирпин, Украйна

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

ИРПИН, УКРАЙНА - 01 МАЙ: Алла, 42 г., прегръща 10-годишният си синСаве лий, 10 - край гроба на Игор Кротки, неин съпруг и баща на детето ѝ. Игор Кротки е украински войник, убит по време на руската окупация на Ирпен. По-големият му син Владислав, на 21 години, и брат му Юрий, на 48 години, са тежко ранени по време на битката. Традицията да се посещават гробовете на роднини в седмицата след православния Великден, е наричана Хробки или Проводи, Снимката е на Алексей Фурман. 

Сертификати отварят вратите на Забранения град

Жени в традиционни носии търсят COVID сертификатите си, преди да влязат в Забранения град

Снимка: Kevin Frayer/Getty Image

ПЕКИН, КИТАЙ - 01 МАЙ: Жени, облечени в традиционни носии, скролват в смартфоните си, докато подготвят сертификатите си, за да влязат в Забранения град. Китай се опитва да ограничи новата вълна коронавирус в столицата Пекин, след като десетки са с положителна проба за вируса през последните дни. Местните власти започнаха масови тестове в повечето райони, затвориха училища и забраниха храненето във всички ресторанти. Някои квартали бяха блокирани в опит да се запази стратегията на страната. Снимката е на Кевин Фрейър.

Работници да избират президент...

Работници искат "социален тур" на изборите, които спечели Макрон във Франция

Снимка: Sam Tarling/ Getty Images

ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ - 01 МАЙ: Протестиращ държи транспарант с лозунг: "Празен хладилник! Още 5 години!" на горяща барикада по време на първомайския марш, с който се отбелязва Международния ден на работниците. Демонстрантите призоваха за реални действия, които да облекчат живота на фона на повишаващите се разходи и за такива по отношение на задаващата се киматична криза. Мощните френски профсъюзи организираха стотици шествия из цялата страна, призовавайки за "социален трети тур" на изборите, след неотдавнашното преизбиране на Еманюел Макрон на втория тур във Франция. Снимката е на Сам Тарлинг. 

Украинска пролет 

Пролет в Лвов

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛВOВ, УКРАЙНА - 01 МАЙ: Даяна Кинах позира за снимки със сина си - Ян Кинах под балдахин от цвят. Лвов все още е спирка и временен подслон за милиони украинци, бягащи от войнта, но и гарант за относителната сигурност на Западна Украйна. Снимката е на Леон Нийл.

Поглед преди края на Рамадан 

Бежанец с бурка в Малайзия, преди края на Рамадан

Снимка: Annice Lyn/Getty Images

СЕЛАНГОР, МАЛАЙЗИЯ - 01 МАЙ: Нур Расгида, 43 г., лидер на бежанската общност, в момента преди да прекъсне постите си по време на свещения Рамадан. В навечерието на Ид ал-Фитр децата бежанци се събират в читалище, докато устаз - религиозен учител им преподава молитви, преди края на поста. Училището тахфиз е ислямско училище за изучване на Корана. С Ид ал-Фитр завършва Рамадан, който се празнува с молитви, семейни събирания и други чествания сред мюсюлманите по целия свят. Снимката е на Анис Лин. 

Законна платена любов 

ЧИАНГ МАЙ, ТАЙЛАНД - 01 МАЙ: Членове на кабаретната трупа Sixcret Show публикуваха снимки с флаг на дъгата, след представянето си на модното шоу за секс работници в Тайланд. Тайландски активисти за правата на човека проведоха ревюто в Деня на труда, за да популяризират сексуалните услуги като законна работа. Водени от Сирисак "Тон" Чайтед, активист за човешките права на секс тружениците, и подкрепен от Empower, базирана в Чианг Май фондация за правата на платената любов и ЛГБТК, стотици хора се събраха, за да научат за историята на тази спорна професия в Тайланд в Международен ден на труда. Снимката е Лоран ДеЧикка. 

Ескалация заради Инфлация

Сблъсъци в Париж пкрай демонстрациите за Деня на Труда

Снимка: Sam Tarling/ Getty Images

ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ - 01 МАЙ: Протестиращи влязоха в сбъсък с полицията покрай безредиците по време на първомайските демонстрации  в Париж, Франция. Мощните френски профсъюзи организираха стотици шествия из цялата страна, призовавайки за "социален трети тур" на изборите, след неотдавнашното преизбиране на Еманюел Макрон. Исканията им са свързани с хипер инфлацията покрай непосилните разходи в ежедневието.

Балон над "морето от пясъци"

Края на Рамадан в Индонезия

Снимка: Ulet Ifansasti/Getty Images

ДЖОКЯКАРТА, ИНДОНЕЗИЯ - 02 МАЙ: Жена с балон по време на молитва на Ид ал-Фитр, на "морето от пясъци" край плажа Парангкусумо. Мюсюлманите по света отбелязаха края на Рамадан, свещения месец на поста. Снимката е на Улет Ифансасти.

През стъклото 

Бежанци от Мариупол пристигат в Запорожие

Снимка: Chris McGrath/Getty Images

ЗАПОРОЖИЕ, УКРАЙНА - 02 МАЙ: Момче от Мариупол гледа през разбитото предно стъкло на семейния автомобил, на пристигане в евакуационен пункт за бягащи от Мариупол, Мелитопол и околните градове, в които е установен руски контрол. Очакваше се десетки бежанци да пристигнат от Мариупол, включително евакуираните от стоманодобивния завод Азовстал, след продължителни преговори между представители на Украйна, Русия, ООН и Международния комитет на Червения кръст. Снимката е на Крис Макграт. 

В склада за запаси

Склад за запаси в Лвов

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛВОВ, УКРАЙНА - 02 МАЙ: Соломия Щабулак организира съхраняването на дарени медицински консумативи в централен център за обработка и разпространение в Лвов, Украйна. Лвов все още е сравнително сигурен подслон за бежанците от войната. Снимката е на Леон Нийл. 

Най-скъпият на всички времена в САЩ

Камиони на дизел в САЩ, след като цената на горивото достигна най-високите нива в историята на Новия континент

Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

БЪРКЛИ, КАЛИФОРНИЯ - 02 МАЙ: Kaмиони на дизел се движат по междущатската магистрала 80. Цената на дизела достигна най-висока стойност за всички времена в САЩ и създава проблеми в транспортната индустрия. Средната цена на дизела е $5,296 за галон. Снимката е на Джъстин Съливан. 

Таванът скочи

Таванът на цените в Англия скочи

Снимка: Matthew Horwood/Getty Images

КАРДИФ, УЕЛС - 2 МАЙ: Цените на горивата на бензиностанция на Shell на Хадфийлд Роуд. Сметките за енергия и гориво се повишават в Обединеното кралство поради комбинация от фактори: войната на Русия срещу Украйна повиши световните цени на петрола и таванът на цените на енергията в Англия, Уелс и Шотландия беше повишен от 1 април. Снимката е на Матю Хорууд. 

Криза на живота в Шри Ланка 

Криза с лекарствата в Шри Ланка

Снимка: Buddhika Weerasinghe / Getty Images

КОЛОМБО, ШРИ ЛАНКА - 02 МАЙ: Пациент от Шри Ланка чака да получи лекарства на гише в болницата Colombo South Teaching Hospital. Населението е изправено пред най-тежката си финансова криза след придобиването на независимост от Великобритания през 1948 г., с рекордна инфлация, водеща до недостиг на гориво, газ за готвене и основни храни, както и непосилни часове без ток. Освен това има недостиг на лекарства и медицинско оборудване. Държавните и частните болнични индустрии, лекарите и профсъюзите алармират за критичния недостиг на лекарства и медицинско оборудване, ако не се предприемат незабавни стъпки за попълване на доставките, медицинската система може да доведе до ескалация на смъртните случаи поради липса на животоспасяващи лекарства. Около 85 процента от нейните фармацевтични продукти в страната се внасят и плащат с щатски долари, а липсата на щатски долари води до недостига на лекарствата. Снимката е на Будика Уерасингхе.

Високи лихви 

Поглед към жилищна зона Австралия

Снимка: Brook Mitchell/Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 03 МАЙ: Общ изглед към жилища в южните предградия на Сидни, Австралия. Банката на Австралия повиши лихвите за пръв път от над десетилетие. Увеличението надмина очакванията на анализаторите за ръст от 15 б.п. на показателя, според медианните прогнози от анкета на Ройтерс. "Икономиката се доказа като устойчива и инфлацията се ускори по-бързо и до по-високо равнище от очакваното", каза Лоу. "Има и доказателства, че ръстът на заплатите се ускорява. Като се има предвид това и много ниските лихвени равнища, то е подходящо да започнем процеса по нормализиране на паричните условия", довърши централният банкер. Снимката е на Брук Мичъл. 

"Радикални пейзажи"

Изложбата "Радикални пейзажи" в Тейт, Ливърпул

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

ЛИВЪРПУЛ, АНГЛИЯ - 03 МАЙ: Посетител разглежда част от творбите в изложбата "Радикални пейзажи" в Tate Liverpool. Тя изследва връзките ни със селските пейзажи на Великобритания. Неконвенционалните медии се използват заедно с традиционни произведения, за да се създаде нов поглед върху британския пейзаж. Изложбата включва над 150 творби и е отворена за обществеността от 5 май до 4 септември 2022 г. Снимката е на Кристофър Фърлонг.

Водна криза 

Водна криза в САЩ

Снимка: Mario Tama/Getty Images

КАСТАИК, КАЛИФОРНИЯ - 03 МАЙ: Хората се събират край язовира Кастаик в Лос Анджелис. Резервоарът, който е част от държавния воден проект, в момента е с капацитет от 52 процента, под историческата средна стойност от 60 процента. В Южна Калифорния е обявена извънредна ситуация с недостиг на вода, като ограниченията на водата започват от 1 юни за 6 милиона жители на фона на суша. Снимката е на Марио Тама. 

Възстановяване 

Украински градове се възстанояват след окупация от руска страна

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

БОРОДЯНКА, УКРАЙНА - 04 МАЙ: Изглед от въздуха показва разрушена жилищна сграда. Общностите на север от Киев бяха на пътя на опустошителния, но в крайна сметка неуспешен опит на Русия да завземе украинската столица със сили, разположени в руския съюзник Беларус. Снимката е на Алексей Фурман

На лов за алигатори

Око на алигатор

Снимка: Joe Raedle/Getty Images

МАЯМИ, ФЛОРИДА - 04 МАЙ: Око на алигатор над водната линия, докато плува във Флорида Евърглейдс. Ловците на алигатори, които се подготвят за предстоящия сезон, който започва през август и продължава до 1 ноември, ще могат да ловуват 24 часа в денонощието, след като Комисията за опазване на рибата и дивата природа на Флорида одобри удължаването на ежедневните часове за лов на алигатори. Снимката е на Джо Рийдъл. 

Борис Джонсън гласува

Борис Джонсън гласува на местните избори

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

 

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 05 МАЙ: Британският премиер и лидер на Консервативната партия Борис Джонсън пристига в избирателната секция, за да гласува на местните избори. Решават се 146 унитарни, столични, окръжни и лондонски съвети в Англия, 32 съвета в Шотландия, 22 съвета в Уелс и за седем пряко избрани кметове в Англия. Снимката е на Дан Китууд. 

Спасителна музика 

Цигуларка съибра средства за Украйна с музикат си

Снимка: Chris J Ratcliffe/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 05 МАЙ: Цигуларката Ирен Дювал репетира в украинската католическа катедрала в Лондон по време на концерт за набиране на средства. Той е организиран от Wigmore Hall за украинския център. Милиони украинци напуснаха страната си, търсейки безопасно убежище, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. Снимката е на Крис Джей Ратклиф. 

"Море"- фония 

Seaphony - съвременна изложба в Берлин

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ - 05 МАЙ: Посетител съпреживява потапящата визуална и звукова инсталация "Seaphony" от Крис Уотсън, Тони Майат и Тереза ​​Баумгартнер, която отвежда човек на пътешествие на светлина, звук, пространство и потапяне през океаните от Антарктида до Арктика. Изложбата в залата Alte Muenze се отваря за публика на 6 май и ще продължи до 8 юни. Снимката е на Шон Галъп. 

70% инфалция в Турция 

Продавач на чехли на пазата в Турция

Снимка: Burak Kara/Getty Images

ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ - 05 МАЙ: Мъж, който продава чехли, чака клиенти на пазарa в Еминону в Истанбул, Турция. Инфлацията скочи до близо 70% (69,97%) за една година през април, като е най-високата от февруари 2002 г. насам, според официалните данни, публикувани на 5 май. Снимката е на Бурак Кара. 

Завръщане 

Маурър, Маршбърн, Чари и Барън се завръщат след 177 дни в космоса като част от експедиции 66 и 67 на борда на Международната космическа станция.

Снимка: Aubrey Gemignani/NASA via Getty Images

ТАМПА, FL - 06 МАЙ: На тази снимка, предоставена от НАСА, астронавтът (Л-Д) на ESA (Европейската космическа агенция) Матаис Маурер, астронавтите на НАСА Том Маршбърн, Раджа Чари и Кайла Барън се виждат вътре в космическия кораб SpaceX Crew Dragon Endurance на борда спасителният кораб на SpaceX Shannon малко след като кацна в Мексиканския залив на 6 май 2022 г. край бреговете на Тампа, Флорида. Маурър, Маршбърн, Чари и Барън се завръщат след 177 дни в космоса като част от експедиции 66 и 67 на борда на Международната космическа станция. Снимката е на Обри Джеминяни.

Спасена мечка 

Спасена мечка от Киев

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛВОВ, УКРАЙНА - 06 МАЙ: Една от кафявите мечки, наскоро преместени от Киев, точи ноктите си върху дърво в новия си дом - убежището за мечки Дамажир. Тъй като последиците от руската инвазия в Украйна се разпространяват в цялата страна, Bear Sanctuary Domazhyr прие седем мечки от приюта hite Rock близо до Киев, който се управлява от партньорската организация Four Paws "Save Wild Fund", при спешен трансфер. Оттогава три от мечките са били преместени в убежища за мечки в Германия. Открит през 2017 г., светилището Four Paws Domazhyr вече има над 20 хектара земя, с място за до 32 спасителни мечки. Снимката е на Леон Нийл. 

Към фронта! 

Украински танк отива на фронта

Снимка: John Moore/Getty Images

ДНЕПРОПЕТРОВСКА ОБЛАСТ, УКРАЙНА - 07 МАЙ: Танк на украинската армия се придвижва към фронтова позиция. Украинските сили размениха огън с руските войски в Херсонска област, която падна под контрола на Русия малко след инвазията на 24 февруари, тъй като руските военни се опитваха да създадат сухопътен коридор от Крим до държани от сепаратистите райони на изток. По-голямата част от Херсонска област остава окупирана от Русия. Снимката е на Джон Мур. 

На рожден ден на Буда

Рожден ден на Буда в Южна Корея

Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images

СЕУЛ, ЮЖНА КОРЕЯ - 08 МАЙ: Будистите се събират под цветни фенери, докато празнуват рождения ден на Буда в храма Jogyesa, Южна Корея. Буда е роден преди около 2566 години и въпреки че точната дата не е известна, официалният рожден ден на Буда се празнува на пълнолуние през май в Южна Корея, което е на 8 май тази година. Снимката е на Чунг Сун-Джун.