#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Всички снимки разгледайте тук >>>

Тази седмица всички говорят за последните 3 години. Темите са от Старото Нормално, което завинаги ни отне пандемията с COVID-19 до Новото Нормално след началото на Войната в Украйна. Задаваме ли си въпроса кога бяхме по стресирани - пред прага на невидимата болест или пред опасността от Трета Световна война?

Трае ли всяко чудо 3 дни? Така ли приключват войните и пандемиите? 

Виждаме как войски се оттеглят, оставяйки след себе си разрушения и разбити животи. Издигаме отново порутените сгради, опитвайките се да върнем времето. Снимаме се за спомен пред онова, което е погазило земите... Сваляме и слагаме маски в опит да ни се размине, но разминава ли ни се всъщност или това е просто глътка въздух преди ново изпитание?

Новото нормално е в Киев, след оттеглянето на Руската армия, чиито танкове са изложени на показ...

Новото нормално е в САЩ, където продажбата на луксозните имоти е в своя пик след пандемията ...

Новото нормално е в Китай, където маските са ежедневие, защото коронавируса отказва да си иде и вече някак взе да се свиква...

Новото нормално е в Лондон, където след Брекзит Кралица Елизабет II посреща платинения си юбилей на трона...

Новото нормално е и в Германия, която търси трескаво алтернативни енергийни източници, заради руските санкции...

Новото нормално е Мексико, където а-ха да променят пропусквателния режим за мигранти на Тръмп..

Новото нормално е във всеки нов ден след историческите три години, в които се срещнахме на живо с няколко апокалиптични сценария и все още не знаем така ли свършва филма...

Изравнени със земята

БОРОДЯНКА, УКРАЙНА - 15 МАЙ: Бомбардирани сгради, които ще бъдат съборени. Местните жители започват да се връщат в град Бородянка, докато Русия съсредоточава атаката си в източната и южната част на страната. Украинците от Киев и района тепърва оценяват щетите от войнат. Градовете около столицата бяха унищожавани в седмиците на конфликта, докато Русия се опитваше неуспешно да превземе столицата. Снимката е на от Кристофър Фърлонг. 

Метрото е приют

ХАРКOВ, УКРАЙНА - 15 МАЙ: Жителите на Харков прекарват дните си под земята в метростанция. Въпреки че руските обстрели на града до голяма степен са пресутановени, районите са почти опустошени, включително масивни жилищни сгради от съветската епоха, в които често са били настанявани възрастни хора с фиксиран доход и семейства с ограничени ресурси. Метростанциите се превърнаха в приюти за бездомни и социално слаби. Според украински представитеи и западни наблюдтели, Русия изтегля войските около Харков, вторият по големина град в Украйна, което предполага, че може да пренасочи войските си към югоизточната част на Украйна. Снимката е  на Джон Мур. 

Джаз в памет на Елис Марсалис - младши

Шествие в памет на Елис Марсалис - младши - музикант и педагог от Ню Орлиънс

Снимка: Michael DeMocker/ Getty Images

НЮ ОРЛИАНС, Луизиана - 15 май: Носителят на Грами Брандън Марсалис свири по време на трибюта в памет на баща си - легендарният джаз пианист и педагог Елис Марсалис-младши, докато парадът си проправя път през центъра на града. Членове на семейството, местни музиканти и фенове почетоха патриарха на музикалното семейство Марсалис. Марсалис почина през април 2020 г. на 85-годишна възраст от усложнения след COVID-19, но мерките, които ограничиха големи събирания по време на пандемията, попречиха да бъде изпратен подобаващо. Частна панихида се проведе в Галиер Хол, последвана от шествие по улиците на Централния бизнес район и Френския квартал, завършващо на площад Конго. Снимката е на Майкъл ДеМокр. 

Нова карантина

Двойка се излежава на тревата в Пекин, където още върлува коронавируса

Снимка: Kevin Frayer/Getty Images

ПЕКИН, КИТАЙ - 15 МАЙ: Двойка споделят момент зазедно, отпуснати на тревата в  местен парк на 15 май 2022 г. в Пекин, Китай. Китай се опитва да ограничи резкия скок на заболелите с коронавирус в столицата. Стотици дадоха положителна проба за вируса през последните седмици, което накара да въведат задължители изисквания за посещения на обществени места. Затворени са училища и магазини, забранени са събирания и храненето в ресторанти, карантинирани са квартали. Снимката е на Кевин Фрейър. 

Като игра на дартс

КЕРНС, АВСТРАЛИЯ - 16 МАЙ: Премиерът Скот Морисън играе дартс по време на среща с членове на местната общност в Railway Halls. Федералните избори в Австралия ще се проведат в събота, 21 май. Снимката е на Асанка Ратнаяке. 

Видимо доволни 

Фридрих Мерц (вдясно), лидер на германските християндемократи (CDU) и министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст, напускат след съвместна пресконференция щаба, ден след като партията им спечели със солидна подкрепа изборите в Северен Рейн-Вестфалия

Снимка: Omer Messinger/Getty Images

БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ - 16 МАЙ: Фридрих Мерц (вдясно), лидер на германските християндемократи (CDU) и министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст, напускат след съвместна пресконференция щаба, ден след като партията им спечели със солидна подкрепа изборите в Северен Рейн-Вестфалия. Те събраха  35,8% от гласовете, изпреварвайки социалдемократите (СПД), които получиха 26,6% подкрепа. Партията на Зелените се нареди на трето място, като почти утрои предишния си резултат и завърши с 18,1%. Резултатът от изборите е неуспех за германския канцлер и член на СДП Олаф Шолц. Снимката е на Омер Месинджър. 

Стъпка назад за Русия 

Oстанките на руски хеликоптер лежат в поле, в кратер, образуван от бомба източно от Харков.

Снимка: John Moore/Getty Images

БИСКВИТНЕ, УКРАЙНА - 16 МАЙ: Oстанките на руски хеликоптер лежат в поле, в кратер, образуван от бомба източно от Харков. Украински и западни официални представители твърдят, че Русия изтегля войските си около Харков, вторият по големина град в Украйна, което предполага, че може да пренасочи войските си към югоизточната част на Украйна. Снимката е на Джон Мур. 

Алтернативни източници 

Нефтената рафинерия Leuna, която е собственост на френската енергийна компания Total, получава суровия си петрол от Русия по нефтопровода "Дружба".

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

ЛЕУНА, ГЕРМАНИЯ - 16 МАЙ: Работник минава с велосипед покрай петролната рафинерия TotalEnergies Leuna в рафинерията и химическия парк. Нефтената рафинерия Leuna, която е собственост на френската енергийна компания Total, получава суровия си петрол от Русия по нефтопровода "Дружба". Германия се стреми да спре целия внос на енергия от Русия, включително петрол и природен газ, до края на 2022 г., поради продължаващата война на Русия в Украйна. Снимката е на Шон Галъп. 

Гробище за автомобили 

Гробище за автомобили в Ирпин, Украйна

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

ИРПИН, УКРАЙНА - 16 МАЙ: Мъж гледа превозни средства, унищожени от войната, които се съхраняват в паркинг - "гробище за автомобили" на местните жители. Русия съсредоточава атаката си в източната и южната част на страната. Снимката е на Кристофър Фърлонг.  

Памет

Птичи поглед към гробовете на загиналите в Буча и Ирпин

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

ИРПИН, УКРАЙНА - 16 МАЙ: От птичи поглед - венци и кръстове в памет на жертвите от битките за Ирпин и Буча. Снимката е на Кристофър Фърлонг.

Прецедентът 

Протест срещу забрана на абортите в САЩ

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 16 май: Протестиращите срещу забрана на абортите от групата "Bound4Life" се молят, докато очакват съобщението за решението на Върховния съд в САЩ. Масови протести избухнаха по улиците на САЩ в защита на правото на аборт. Недоволството беше предизвикано от безпрецедентно изтичане на съдебен документ, разпространен от изданието Politico. Според проектостановището Върховният съд на страната може да отмени правото на аборт. Скандалното дело "Роу срещу Уейд" узаконява абортите в САЩ през 1973 г. Джейн Роу е псевдоним на Норма МакКорви. През 1969 г., когато била 22-годишна, тя поискала да направи аборт в Тексас. Норма започнала съдебен дело, което 4 години по-късно завършило в нейна ползва. По време на процеса Норма родила и дала сина си за осиновяване. Изтичането на информация от Върховния съд е прецедент. Смята се, че заседанията на висшите съдии са сред най-добре пазените тайни в страната. Ако Върховният съд потвърди проектостановището, абортът ще стане незаконен веднага в 22 щата. Оконччателното решение на Съда се очаква през юли. Снимката е на Анна Мънимейкър. 

Раждане, Нирвана, Смърт 

Почитат ражднето, нирваната и смъртта на Буда в Индонезия

Снимка: Ulet Ifansasti/Getty Images

МАГЕЛАНГ, ЦЕНТРАЛНА ЯВА, ИНДОНЕЗИЯ - 16 МАЙ: Будистки поклонници и туристи пускат фенери във въздуха на храма Боробудур по време на празненствата за Деня Весак. Весак се чества по време на пълнолуние през май или юни, като церемонията се съсредоточава около три будистки храма, а поклонниците се разхождат от Мендут до Павон, завършвайки обиколката в Боробудур. Светият ден празнува раждането, просветлението до нирвана и смъртта на Гаутама Буда, основателят на будизма. Снимката е на Улет Ифансасти. 

Подготовка за юбилея на Кралица Елизабет II

Лондонските улици се готвят за юбилея на Кралицата

Снимка: Carl Court/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 16 МАЙ: Знамената на British Union Jack по Оксфорд Стрийт по време на подготовката за празненствата на предстоящия платинен юбилей на кралица Елизабет II. Платинения юбилей на Елизабет II се празнува от 2 юни до 4 юни 2022 г. в Обединеното кралство и Британската общност, за да отбележи 70-ата годишнина от управлението ѝ, което датира от 6 февруари 1952 г. Снимкта е на Кaрл Корт. 

Oблак над Капитолия

Облак над Сената в САЩ

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 16 май: Буреносен облак, надвиснал над Сградата на Капитолиявъв Вашингтон. Очаква се Сенатът да гласува 40 милиарда долара военна и хуманитарна помощ за Украйна. Снимката е на Анна Мънимейкър.

Луксът ме успокоява 

Лусозните имоти в Ню Йорк отново са търсени

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 16 МАЙ: Луксозната супервисока жилищна сграда на 432 Park Avenue, в центъра на Манхатън. Пазарът на луксозни недвижими имоти в Манхатън се възстанови след най-ниските стойности през 2020 г. по време на разгара на пандемията Covid-19, въпреки намаляването на чуждестранните купувачи. През януари мезонет на 220 Central Park South беше продаден за 188 милиона долара -  това е втората най-скъпа продажба, записала се в историята. Снимката е на Спенсър Плат. 

Оркестър "Калуш" се завърна в Украйна 

Оркестър "Калуш" се завърна на бойното поле в Украйна

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 17 МАЙ: Игор Диденчук от Oркестъра "Калуш" пристига на железопътната гара в Киев, където е посрещнат с добре дошъл, след като спечели "Евровизия".  Украинската рап груп получи специално разрешение да напусне страната, за да присъства на финала на в Торино миналата седмица. Снимката е на Кристофър Фърлонг. 

Празникът 

Престолонаследникът Мете-Марит от Норвегия, принц Свере Магнус от Норвегия, престолонаследникът Хокон от Норвегия и принцеса Ингрид Александра от Норвегия получават цветя от две деца по време на детския парад в Скаугум, Аскер на Норвегия, който е Национален празник (отляво надясно).

Снимка: Per Ole Hagen/Getty Images

ОСЛО, НОРВЕГИЯ - 17 МАЙ:  Престолонаследникът Мете-Марит от Норвегия, принц Свере Магнус от Норвегия, престолонаследникът Хокон от Норвегия и принцеса Ингрид Александра от Норвегия получават цветя от две деца по време на детския парад в Скаугум, Аскер на Норвегия, който е  Национален празник (отляво надясно). Снимката е на Пер Оле Хаген. 

На кон и с карета

Кралят на Швеция Карл XVI Густав и финландският президент Саули Ниинисто пристигат в Стокхолмския дворец с кон и карета. Президентът на Финландия Саули Ниинисто и съпругата му Джени Хаукио бяха на държавно посещение по покана на Краля. Снимката е на Майкъл Кампанела.

Снимка: Michael Campanella/Getty Images

СТОКХОЛМ, ШВЕЦИЯ - 17 МАЙ: Кралят на Швеция Карл XVI Густав и финландският президент Саули Ниинисто пристигат в Стокхолмския дворец с кон и карета. Президентът на Финландия Саули Ниинисто и съпругата му Джени Хаукио бяха на държавно посещение по покана на Краля. Снимката е на Майкъл Кампанела. 

Кралицата 

Снимка: Andrew Matthews - WPA Pool/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 17 МАЙ: Кралица Елизабет II пристига, за да отбележи завършването на лондонския проект Crossrail на гара Падингтън . Снимката е на Андрю Матюс - WPA Pool. 

На въздух в Киев

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 17 МАЙ: Украински войници почиват в парк в центъра на града, докато чакат разполагане на фронтовата линия на 17 май 2022 г. в Киев, Украйна. След оттеглянето на Русия от райони около украинската столица, признаците на нормален живот се върнаха в Киев, като жителите се възползваха от съкратения полицейски час, предприятията отварят врати отново, а чуждите страни връщат своите дипломати. Снимката е на Кристофър Фърлонг. 

Потушаване 

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ЛОС АНДЖЕЛЕС, КАЛИФОРНИЯ - 17 МАЙ: Противопожарен хеликоптер потушава с вода пожар в близост до обсерваторията Грифит на в Лос Анджелис, Калифорния. Огънят е горял в близост до обсерваторията, Гръцкия театър и някои резиденции в околността. Снимката е на Марио Тама. 

Врата за имигранти

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ЮМА, АРИЗОНА - 19 МАЙ: Имигранти вървят по граничната бариера, след като са преминали границата от Мексико на 19 май 2022 г. в Юма, Аризона.  В Дял 42 - противоречивата гранична политика, която влезе в сила покрай пандемията, въведена от президента Доналд Тръмп,  COVID-19 е сочен като причина за бързо експулсиране на търсещите убежище в САЩ. Крайният срок на тази мярка официално изтича на 23 май. Очаква се федерален съд в Луизиана да се произнесе тази седмица дали администрацията на Байдън има как да отмени Дял 42. Снимката е на Марио Тама. 

Сълзи по улиците

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

 

БЪФАЛО, НЮ ЙОРК - 20 МАЙ: Жена плаче пред мемориала за жертвите на стрелбата в града. 18-годишният Пейтън Гендрон е обвинен за масовата стрелба, при която загинаха 10 души в хранителния магазин Tops, който се намира в източната част на Бъфало. Убийствата бяха извършени на 14 май и се разследват като престъпление от омраза. Снимката е на Спенсър Плат. 

Блокада 

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ЮМА, АРИЗОНА - 20 МАЙ: Съпрузи имигранти от Колумбия, пътували над 20 дни, се прегръщат след преминаване на границата между САЩ и Мексико. Федералният съд в Луизиана се произнесе по-рано и блокира администрацията на Байдън да отмени дял 42 - мярка от Тръмп, въведена покрай коронавируса, с която се позволява експулсиране на мигранти. Снимката е на Марио Тама.

Солено "ДА!" 

Снимка: Gaston Brito Miserocchi / Getty Images

УЮНИ, БОЛИВИЯ - 20 МАЙ: Двойка позира по време на масова сватба за 34 двойки в солниците на Уюни. Гражданската регистрация организира отворена възможност за жители от цяла Боливия да се оженят в първата масова сватба в солниците. Снимка е на Гастон Брито Мисероки.

Вот по бански

Снимка: James D. Morgan/Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 21 МАЙ: Мъж в бански гласува за 47-ия парламент на Австралия. Оспорваната битка е между действащия премиер Скот Морисън от Коалиционната партия и лидера на лейбъристите Антъни Олбанез. Коалиционната партия ръководи правителството от 2013 г. Снимката е на Джеймс Д. Морган. 

Разгледай този танк

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 21 МАЙ: Жителите на Киев разглеждат руски танк и вражески бронирани превозни средства, които са изложени на площад Свети Михаил като отркита изложба. Новото Нормално след оттеглянето на Русия изглежда по този начин. Снимката е на Кристофър Фърлонг.