Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

И в #URBN посрещаме Китайската Нова Година, както над 1 милиард хора по света на 22 януари 2023 година.

В храмовете на Азия се надпреварват за армагани със заек, а някои зоомагазини в Китай са с опразнени клетки, поради големия интерес към домашните зайци.

Защото 2023г. е Годината на Водния Заек до 9 февруари 2024 година, а предвещано е тя да бъде и Годината на Надеждата!

Вижте ОЩЕ Снимки ТУК >>>

По-леки мерки срещу COVID-19 за Филипините

Филипините с по-леки мерки срещу COVID-19

Снимка: Jes Aznar/Getty Images)

МАНИЛА, ФИЛИПИНИ - 15 ЯНУАРИ: Филипински поклонници се тълпят в църква пред статуи на детето Исус на 15 януари. Много местни жители вече излизат на обществени места, на фона на облекчените ограниченията срещу коронавирус (COVID-19). Единствената  католическа нация в Югоизточна Азия отбелязва празника на Детето Исус всяка трета неделя на януари. Снимката е на Джес Азнар. 

Алпите без сняг

Алпите без сняг в някои курорти

Снимка: Philipp Guelland/Getty Images

ЕРВАЛД, АВСТРИЯ - 16 ЯНУАРИ: Поглед отгоре към затворен склон под планината Цугшпице на 16 януари 2023 г. близо до Ервалд, Австрия. Необичайно топлото време се задържа през целия януари в Австрия и голяма част от европейските Алпи посрещнаха без сняг новата 2023 година в много от ски курортите. Засегнати бяха професионалните зимни спортни събития. Снимката е на Филип Геланд. 

Драконът

Дракон от цирка в Англиля

Снимка: Anthony Devlin/Getty Images

БЛЕКПУЛ, АНГЛИЯ - 16 ЯНУАРИ: Клоунът Муки, с истинско име Лачи Ендрези Джуниър, работи в бараката си у дома, правейки реквизит на дракон, който да бъде използван във водния финал на цирка Blackpool Tower. Циркът се продуцира и режисира от унгареца Лачи Ендрес, който е женен за Морийн от фамилията Робъртс, която е свързана от години с цирка Тауър. Снимка е на Антъни Девлин.

Коне и огньове

САН БАРТОЛОМЕ ДЕ ПИНАРЕС, ИСПАНИЯ – 16 ЯНУАРИ: Конен ездач прескача огън на 16 януари 2023 г. в Сан Бартоломе де Пинарес, Испания. Конни ездачи прескачат огньове по време на традиционния ритуал в чест на Сан Антонио Абад (Свети Антоний Абат), покровител на домашните животни, известен като Las Luminarias, който има за цел да пречисти животните с дима на огньовете и да ги защити за идната година. (Снимка от Маркос дел Мазо/Гети изображения)

Снимка: Marcos del Mazo/Getty Images

САН БАРТОЛОМЕ ДЕ ПИНАРЕС, ИСПАНИЯ - 16 ЯНУАРИ: Конен ездач прескача огън в Сан Бартоломе де Пинарес, Испания. Демонстрацията е част от традиционния ритуал в чест на Сан Антонио Абад (Свети Антоний Абат), покровител на домашните животни, известен като Las Luminarias, който има за цел да пречисти животните с дима на огньовете и да ги защити за идната година. Снимката е на  Маркос дел Мазо.

Графити по поръчка на общината

Графити с покойната кралица Елизабет II и синът ѝ - крал Чарлз III в Нортхемптън, Англия.

Снимка: Carl Court/Getty Images

НОРТХЕМПТЪН, АНГЛИЯ - 17 ЯНУАРИ: Графити с покойната кралица Елизабет II и синът ѝ - крал Чарлз III в Нортхемптън, Англия. Стенописът е поръчан от градския съвет, за да отбележи възкачването на Чарлз на престола. Снимката е на Карл Корт.

Променящи се улици 

Бездомна жена проси пред заковани с дъски магазини в града. Над 17 000 магазина на High Street затвориха завинаги в Обединеното кралство през 2022 г.

Снимка: Carl Court/Getty Images

НОРТАХМПТЪН, АНГЛИЯ - 17 ЯНУАРИ: Бездомна жена проси пред заковани с дъски магазини в града. Над 17 000 магазина затвориха завинаги в Обединеното кралство през 2022 г. Без работа останаха над 150 000 души, което направи 2022 г. най-лошата година за търговията на дребно от пет години насам. Въпреки че търговската зона на Нортхемптън е жертва на тази тенденция, има скок на независими, еднолични магазини, отварящи се на мястото на загиващите търговски вериги. През 2022 г. и началото на 2023 г. 44 нови търговски обекта отвориха врати на прооцъфтяващата главна улица. Снимката е на Карл Корт.

Минусови температури

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

МАКЪЛСФИЙЛД, ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО - 17 ЯНУАРИ: Ледени висулки върху жив плет при минусови температури на 17 януари 2023 г. в Макълсфийлд, Обединеното кралство. Има пет издадени предупреждения жълт код за сняг и лед. Метеорологичната служба също оцвети в кехлибарено картата на северната част на Шотландия през нощта срещу сряда. Снимката е на Кристофър Фърлонг. 

Мания за зайци 

Цай Ксунинг на 36 години се грижи за домашни зайци в зоомагазин. Тя е развъдчик и собственик и споделя за нарастване на интереса към животнките в очакване на Пролетния фестивал на 22 януари, който поставя началото на Годината на Заека.

Снимка: Getty Images

УХАН, КИТАЙ - 17 ЯНУАРИ: Цай Ксунинг на 36 години се грижи за домашни зайци в зоомагазин. Тя е развъдчик и собственик и споделя за  нарастване на интереса към животнките в очакване на Пролетния фестивал на 22 януари, който поставя началото на Годината на заека.

Замръзналото езеро

Замръзнало езеро в Шотландия

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

АВИЕМОР, ШОТЛАНДИЯ - 18 ЯНУАРИ: Замръзналото езеро Лох Морлих в Обединеното кралство. Снимката е на Джеф Джей Мичъл. 

Вълни

Вълна по време на бурите в Италия

Снимка: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

ВАРАЦЕ, ИТАЛИЯ - 18 ЯНУАРИ: Големи вълни се разбиват в скала във Вараце, Италия. Бурята предизвика наводнения и сериозни материални щети. Снимката е на Виторио Зунино Челотто. 

Водопадът 

Водопадът Брайдълвайл Йосемити, Калифорния

Снимка: Mario Tama/Getty Images

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЙОСЕМИТИ, КАЛИФОРНИЯ - 19 ЯНУАРИ: Водите на водопада Брайдълвайл в долината Йосемити, след последната поредица атмосферни речни бури. Калифорния бе заливана от порой три седмици, което доведе до рекордни валежи, широко разпространени наводнения и 20 смъртни случая. Прочутите водопади на Йосемити виждат по-силен от нормалния си отток за януари. Бурите доведоха до огромни количества снеговалеж в планините Сиера Невада, повишавайки снежната покривка на Калифорния до близо 250 процента над средната. Разтопената вода от снежната покривка на Калифорния е основен източник на вода за щата, а валежите компенсираха сушата от последните месеци, тъй като резервоарите започнаха да се пълнят. Снимката е на  Марио Тама.

"Портата на Рая" в Сохо

Хора позизират в Сохо, Лондон

Снимка: Леон Нийл/ Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 20 ЯНУАРИ: Хората позират за снимки по време на фотосесия за новата работа на Марко Брамбила - "Heaven"s Gate" (в букв. превод: "Портата на Рая")  на 16K екраните на дисплея на Outernet London на 20 януари 2023 г. Новата медийна и културна локация на Сохо, Outernet London, е една от най-напредналите в света, използваща най-новата завладяваща технология и е част от продължаващото регенериране на мястото. Мултиекранното съоръжение обхваща площ от 23 000 квадратни фута и позволява 360 градусови презентации и дисплеи на четири етажа. Снимката е на Леон Нийл.

Лунната Нова Година

В Банкок куче посреща Лунарната Нова година

Снимка: Lauren DeCicca / Getty Images

БАНКОК, ТАЙЛАНД - 20 ЯНУАРИ: Куче позира в традиционна китайска дреха на Yaowarat Road в китайския квартал в навечерието на лунната Нова година на 20 януари 2023 г. в Банкок, Тайланд. Китайската диаспора от Югоизточна Азия празнува оживено, тъй като ограниченията за COVID-19 бяха премахнати. По традиция хората да се срещат с роднините си и участват в празненства със семейства. В Тайланд, където има значително китайско население, хората посещават със семействата си храмовете. Снимката е на Лорън де Чика. 

Марш за живот 

Снимка: Chip Somodevilla/Getty Images

ВАШИНГТОН - 20 ЯНУАРИ: Присъстващи на 50-ия годишен митинг "Марш за живот" в National Mall на 20 януари 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Активисти против абортите се включиха в марша след решението на Върховния съд по делото "Добс срещу Джаксън". Решението се отнася до промени в женското здравеопазване, свързани с отмяната на правото на аборт. Снимката е на Чип Самодевиля.

Педагозите са кът

Кът на педагози в Чикагския университет

Снимка: Scott Olson/Getty Images

ЧИКАГО, ИЛИНОЙС - 20 ЯНУАРИ:  Табелка в кашпа в Университета на Илинойс, Чикаго (UIC). Въпреки че синдикатите отвориха повече от 270 000 работници в редиците на педагозите, през 2022 г., профсъюзните работници спаднаха от 10,3 процента на 10,1 процента. Така бе регистриран най-ниският процент от началото на проследяването на работната сила преди 40 години. Снимката е на Скот Олсън. 

Барове "Трезве"

Безаалкохолен бар в Ню Йорк

Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 20 ЯНУАРИ: Хората се наслаждават на безалкохолни напитки в Hekate Cafe и Elixer Lounge на 20 януари 2023 г. в Ню Йорк. Безалкохолните барове, танцовите партита и "трезвите любопитни" събития в Ню Йорк преживяват скок в популярността си с хора, които пият по-малко и търсят алтернативни решения за наслада на нощния живот, отвъд алкохола. Снимката е на Майкъл М. Сантяго. 

Сняг над "Стоп"-а

Сняг над колене в Калифорния

Снимка: Mario Tama/Getty Images

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЙОСЕМИТИ, КАЛИФОРНИЯ - 20 ЯНУАРИ: Знак "Стоп" е частично заровен в снежна купина след поредица от атмосферни речни бури на 20 януари 2023 г. в Национален парк Йосемити, Калифорния. Снимката е на Марио Тама.

Сидни посреща Лунната Нова Година

В Сидни посрещат Годината на Заека

Снимка: Lisa Maree Williams / Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 21 ЯНУАРИ: Членовете на Siam Classic Dance Studio пред зрители в Haymarket на 21 януари 2023 г. в Сидни, Австралия. Лунната Нова година или Пролетният фестивал отбелязва прехода на китайския зодиакален календар от знака на едно животно към друго. 2023 г. навлиза в Годината на Заека, която започва на 22 януари. В китайската култура Заекът е символ на дълголетие, мир и просперитет. Фестивалът се празнува в Австралия от значителното малцинство от китайци в страната, което следва голяма част от същите традиции като китайската диаспора в останалия свят. Снимката е на Лиза Мари Уилямс.

Танц на Дракон и Лъв

Танц на Дракона и Лъва за Годината на Заека

Снимка: Agung Parameswara/Getty Images

КУТА, БАЛИ, ИНДОНЕЗИЯ - 21 ЯНУАРИ: Китайската общност на Бали изпълнява танца на Дракона по време на китайската Нова година, наречена церемония Ngelawang. Китайската общност в Бали отбелязва китайската Нова година в съответствие с балийските обичаи. В мултикултурализма балийско-китайската общност вярва, че изпълнението на танца на дракона, танца на лъва, наречен Баронг Сай, и даренията към невидимия свят ще предпазят общността от бедствия и баланс между видимия и невидимия свят. Снимката е от Агунг Парасмевара. 

Молитва 

Снимка: Robertus Pudyanto/Getty Images

СЕМАРАНГ, ЯВА, ИНДОНЕЗИЯ - 22 ЯНУАРИ: Индонезийски поклонник се моли по време на празненствата по случай Лунната Нова година в храма Tay Kak Sie на 22 януари 2023 г. в Семаранг, Ява, Индонезия. Снимката е на Робертус Подянто.

Новогодишно Селфи

Молитва преди Годината на Заека

Снимка: Annice Lyn/Getty Images

СЕЛАНГОР, МАЛАЙЗИЯ - 21 ЯНУАРИ: Двойка си прави селфи пред украсата с фенери в будисткия храм Fo Guang Shan Dong Zen в Дженджаром, Селангор, Малайзия. Различни фенери и декорации на тема Заек са изложени на годишния Фестивал на фенерите и цветята на храма. Очаква се да бъде посетен от хиляди хора по време на двуседмичното му откриване, където посетителите могат да се възхищават на това централен елемент на годината, гигантски фенер със зайче. Годината на Заека започва на 22 януари. В китайската култура Заекът е символ на дълголетие, мир и просперитет. Снимката е на Анис Лин.