#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Пъстър е светът, драги читатели. Преглеждайки селекцията от снимки на седмицата, две са думите, които някак изплуват като обобщението на случващото се в изминалите 7 дни... 

Още снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Първата е Оцеляване. 

Оцеляване в Украйна - деца живеят в мазета и си играят край отломки и военна техника. 

Оцеляване на Острова, където протестите заради непосилния живот доведоха до сблъсъци с полицията, а хората едва се прехранват - на места само от дарения. 

Оцеляване и в Париж, където местните потрошиха банкови клонове. 

Оцеляване за жените в Иран. За американците след урагана Иън. За Пакистан, който е затънал в историческо наводнение. Оцеляване за бездомниците в Ню Йорк...

Втората дума е Надбягване...

Деца си играят на войници в свят, в който възрастните превърнаха в реалност тази игра. 

В Индонезия яздят бикове. 

По същото време някъде в Япония човек се здрависва с робот и пак там се провежда Гран При надбягване с офис столове...

Пъстър свят! 

Купата на Президента

Състезание с Бикове за Купата на Президента в Индонезия

Снимка: Robertus Pudyanto/Getty Images

МАДУРА, ИНДОНЕЗИЯ - 16 ОКТОМВРИ: Жокей пришпорва биковете по време на турнира Karapan Sapi Indonesia President Cup Trophy 2022. Karapan Sapi е традиционен индонезийски фестивал за надбягвания с бикове, който се провежда на остров Мадура. Биковете са украсени с цветя, злато и коприна, а за атмосферата допринася традиционна гамелан музика, храна и залагания за резултата от състезанието. Състезателите във финалната надпревара ще се състезават за купата на Президента на Индонезия. Снимката е на Робертус Подянто.

Демонстрация 

Полицейски служители отстраняват демонстранти, блокиращи движението по Парк Лейн в Мейфеър на 16 октомври 2022 г. в Лондон, Англия

Снимка: Hollie Adams/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 16 ОКТОМВРИ: Полицейски служители отстраняват демонстранти, блокиращи движението по Парк Лейн в Мейфеър на 16 октомври 2022 г. в Лондон, Англия. Активистите, обединили се под слогана Just Stop Oil са против правителството да издава нови лицензи или разрешения за разработване, проучване и производство на изкопаеми горива в Обединеното кралство. Снимката е на Холи Адамс.

Непосилен живот 

Протестиращи трошат витрините и банкомата на банка по време на демонстрация срещу растящите разходи за живот и бездействието в областта на климата.

Снимка: Sam Tarling/ Getty Images

ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ - 16 ОКТОМВРИ:  Протестиращи трошат витрините и банкомата на банка по време на демонстрация срещу растящите разходи за живот и бездействието в областта на климата. Напрежението ескалира на 16 октомври 2022 г. в Париж, Франция. Организаторите казаха, че са присъствали около 140 000 недоволни, а полицията твърди, че тълпите са наброявали около 30 000. Снимката е на Сам Тарлинг. 

Оцеляване 

Бездомни в Ню Йорк

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 16 ОКТОМВРИ: Скайлър (дясно) и близката му приятелка Мишел се прегръщат в парка на квартал Бруклин в Ню Йорк. Двамата са около двадесетгодишни и са отгледани в приемни домове в Мейн и Върмонт. И двамата са преживели сексуално насилие в детството. Скайлър се бори с разбирането на половата си идентичност и психични заболявания. Живеейки в паркове, приюти и по улиците, двамата оцеляват в Ню Йорк, но мечтаят да се върнат във Върмонт. Снимката е на Спенсър Плат.

Спор за влакове

Пътник се готви да се качи на влак, който се отправя към Bondi Junction от централната жп гара на 17 октомври 2022 г. в Сидни, Австралия.

Снимка: Lisa Maree Williams / Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 17 ОКТОМВРИ: Пътник се готви да се качи на влак, който се отправя към Bondi Junction от централната жп гара на 17 октомври 2022 г. в Сидни, Австралия. Правителството на Нов Южен Уелс и железопътните профсъюзи влязоха в продължителен спор относно безопасността, като синдикатите заплашиха да спрат четците на Opal на гарите като поредна ескалация между двете страни. Снимката е на Лиза Мари Уилямс.

Протестите заради смъртта Махса Амини продължават

Протестите заради смъртта Махса Амини продължават - кадър от Истанбул

Снимка: Chris McGrath/Getty Images

ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ - 17 ОКТОМВРИ: Хората скандират лозунги пред иранското консулство в Истанбул по време на продължаващите протести заради смъртта на Махса Амини. Махса Амини изпадна в кома и почина, след като бе арестуван в Техеран от моралната полиция за предполагаемо нарушаване на правилата за хиджаб в страната. Смъртта на Амини предизвика седмици бурни протести в Иран. Снимката е на Крис МакГрат.

Мъртви слънчогледи

Мъртви слънчогледи в Украйна

Снимка: Carl Court/Getty Images

НИЖЧЕ СОЛОНЕ, УКРАЙНА - 17 ОКТОМВРИ: Поле с мъртви слънчогледи в Нижче Солоне, Харковска област, Украйна. Днес Русия атакува Украйна с безпилотни самолети, за които се смята, че са произведени в Иран. "Дроновете "камикадзе" нанасят щети на инфраструктурата в областите Киев, Суми и Днепър. Снимката е от Карл Корт.

Демонстрация в Буенос Айрес

БУЕНОС АЙРЕС, АРЖЕНТИНА - 17 ОКТОМВРИ: Въздушен изглед към демонстрация на Plaza de Mayo. Снимката е на Густаво Гарело.

Снимка: Gustavo Garello/Getty Images

БУЕНОС АЙРЕС, АРЖЕНТИНА - 17 ОКТОМВРИ: Въздушен изглед към демонстрация на Plaza de Mayo. Снимката е на Густаво Гарело. 

Суша и хаос 

Шлепове, завързани по брега на река Охайо на мястото, където се влиза в Мисисипи.

Снимка: Scott Olson/Getty Images

КАЙРО, ИЛИНОЙС - 17 ОКТОМВРИ: Шлепове, завързани по брега на река Охайо на мястото, където се влива в Мисисипи. Липсата на дъжд в долината и по горното течение на Мисисипи води до рекордно ниски нива на водите на юг от Кайро, което причинява хаос с трафика на шлепове, повишава цените на корабоплаването и застрашава износа на култури и доставките на торове, тъй като разпределянето на реколтата от соя и царевица е в разгара си. Снимката е на Скот Олсън.

Пакистан под вода 

Хора с лодки прекосяват наводнените зони, за да стигнат до Джохи на 18 октомври 2022 г.

Снимка: Getty Images

ДАДУ, ПАКИСТАН - 18 ОКТОМВРИ: Хора с лодки прекосяват наводнените зони, за да стигнат до Джохи на 18 октомври 2022 г. Близо една трета от Пакистан е под вода след масивните наводнения, като много райони все още се възстановяват, а милиони хора са лишени от  дом, препитание, храна и вода. 

Ръкостискане 

Ръкостискане между човек и робот в Япония

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

ТОКИО, ЯПОНИЯ - 19 ОКТОМВРИ: Човек се ръкува с роботизирана ръка по време на събитието Japan Robot Week 2022 на 19 октомври 2022 г. Събитието демонстрира обслужващи роботи и технология за производство на роботи и се провед в рамките на 3 дни - до 21 октомври. Снимката е на Томохиро Охсуми. 

Като игра 

Деца в Украйна

Снимка: Carl Court/Getty Images

ШОСТАКOВКА, УКРАЙНА - 19 ОКТОМВРИ: Момчета се люлеят на лостове в парк за игра до реплика в реален размер на изтребител Сухой Су-15 от съветската епоха на 19 октомври 2022 г. в Шостаковка, Донецка област, Украйна. Президентът на Русия Владимир Путин обяви  военно положение в четирите украински региона, окупирани от руските сили. Голям брой цивилни бяха преместени от района на Херсон преди украинската офанзива. Снимката е на Карл Корт. 

Като на игра 2

Деца си играят на войници

Снимка: Carl Court/Getty Images

ДЪБОВЕ, УКРАЙНА - 19 ОКТОМВРИ: Момчета с пушки играчки се забавляват край пътя в Харковска област, Украйна. Снимката е на Карл Корт. 

Живот в мазето 

Снимка: Carl Court/Getty Images

ЛАЙМАН, УКРАЙНА - 20 ОКТОМВРИ: Moмиченце в мазето на жилищния си блок, което обитава с майка си, на фона на продължаващите боеве между украинските и руските окупационни сили. Снимката е от 20 октомври 2022 г. в Лиман, Донецка област, Украйна. Президентът на Русия Владимир Путин обяви военно положение в четирите украински регион. Снимката е на Карл Корт. 

Последици след Иън

ФОРТ МАЙЪРС, ФЛОРИДА - 20 ОКТОМВРИ: В изглед от въздуха се виждат превозни средства, които  се движат над временно ремонтираната пътека на остров Санибел, по-малко от три седмици след като ураганът Иън я унищожи моста. Той бе отворен отново в сряда предсрочно, докато районът продължава да се възстановява след масивната стихия, която достигна до бреговете на 28 септември. Снимката е на Джо Рийдъл. 

Хранителна банка 

Хранителна банка в Лийдс

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

ЛИЙДС, АНГЛИЯ - 21 ОКТОМВРИ: "Хранителна банка" - това гласи надписът на стената на сградата. Той насочва хората към местна хранителна банка в Лийдс, Англия. Доклад на Службата за национална статистика (ONS), публикуван по-рано тази седмица, показа, че индексът на потребителските цени се повишава до 10,1% през септември, като храните и напитките се покачват с 15%, най-големият скок от десетилетия, който принуждава много хора да оцеляват с дарениня от благотворителност. Снимката е на Кристофър Фърлонг. 

Летящият шотладец

"Летящият шотландец" на гастрол

Снимка: Finnbarr Webster/Getty Images

СУОНИДЖ, АНГЛИЯ - 22 ОКТОМВРИ: Парният локомотив "Летящият шотландец"  тръгва от платформата Суонидж на 22 октомври 2022 г. Пени Пеглър е дъщеря на Алън Пеглър, който купува "Летящия шотландец" от Британските железници през 1963 г. за £3000. Вече притежаван от Националния железопътен музей в Йорк, № 60103 "Летящият шотландец" ще тегли композиции по популярната железопътна линия Swanage в продължение на пет дни -  от събота, 22 октомври, до сряда, 26 октомври 2022 г. Снимката е на Финбар Уебстър.

Надбягване с офис столове 

Състезание с офис столове

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

ИЧИНОМИЯ, ЯПОНИЯ - 22 ОКТОМВРИ: Състезатели, възседнали офис столове, се състезават по време на ISU-1 Grand Prix на 22 октомври 2022 г. в Ичиномия, Япония. ISU-1 Grand Prix или "chair-one grand prix" е състезание за издръжливост, организирано от Japan Office Chair Racing Association (JORA), за състезание между хора, яхнали офис столове, балансирайки скоростта и способността на столовете в продължение на 2 часа. Надпреварата се провежда в над 20 града в Япония. Снимка е на Томохиро Осуми.

Свободен живот

Демонстрациите в Берлин заради правата на жените в Иран

Снимка: Maja Hitij/Getty Images

БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ - 22 ОКТОМВРИ: Протестираща позира за снимка по време на митинга в Берлин, организиран от "Women Life Freedom Collective" в знак на солидарност с жените и протестиращите в Иран. Демонстрацията се провежда на фона на ескалиращата ситуация в Иран след смъртта на Махса Амини, загинала след арест и изпаднала в кома по време на задържането ѝ от моралната полиция заради неправилно носене на хиджаб. Над 200 души загинаха в Иран при жестоките акции на полицията срещу протестиращи. Снимката е от Мая Хитич. 

Поздрав от Си Дзинпин

Си Дзинпин

Снимка: Kevin Frayer/Getty Images

ПЕКИН, КИТАЙ - 23 ОКТОМВРИ: Генералният секретар и китайският президент Си Дзинпин маха за поздрав, пристигайки за  пресконференция с членове на новия постоянен комитет на Политическото бюро на Комунистическата партия на Китай и китайски и чуждестранни журналисти в Голямата зала на народа на 23 октомври 2022 г. в Пекин, Китай. Снимка е на Кевин Фрайър.