#Temponautica е термин за пътуване във времето. Но и наименование на един нов, артистичен градски проект, вдъхновен от Човека на бъдещето.

Темпонавта има неразривна връзка с миналото. Той пътува във времето и се случва да посети и нашата реалност.

Темпонавта е просто турист, купил си билет за пътуване. Или може би изследовател, черпещ информация от миналото.

По време на едно от тези пътувания Темпонавта попада в нашата реалност. Вече е тук и може да го срещенете.

Улиците са празни. Пред магазините има опашки. Хората се движат с маски и ръкавици и се отбягват. В парковете се срещат предимно хора с кучета.

Опитите на Темпонавта да установи контакт с хората в тази сюрреалистична обстановка са безуспешни и той се оказва един мълчалив свидетел.

Темпонавта на разходка

TEMPONAUTICA Project

#URBN се срещна с тези, които призоваха Темпонавта на разходка из градските улици. Разговаряме с художника Силвия Богоева и нейния "съучастник" - фотографа Пламен Янков. Двамата са носители на множество международни награди и са обединени от мистиката и тайнствата на космическото и историческото.

- Защо призовахте Темпонавта в нашето време?

Силвия и Пламен: Идеята за проекта се зароди от интереса и на двама ни към темата за Космоса, космичеките мисии и пътуването във времето. И двамата работим отдавна върху проекти свързани с Космоса и така съвсем естествено решихме да се обединим в един общ. Космическите костюми и представата за Човека от бъдещето отдавна са част от нашите търсения. Започнахме да мислим и работим по идеята преди около година.

Снимка: TEMPONAUTICA Project

- Има ли нещо общо с проекта "Космодрум", в който също участва Силвия Богоева?

Силвия: Определено има общо, защото в първото издание на Космодрум през 2018г., културният антрополог и изследвател Ралица Константинова ни покани да участваме и двамата и така се зароди нашето "космическо" приятелство.

Пламен: "Космодрум" е реално нещо като космическата ни стартова площадка и орбитална станция.

Снимка: TEMPONAUTICA Project

- Какво е общото между двата проекта - Temponautica и "Космодрум"?

Пламен: И двата проекта засягат темата за Космоса, но и изследват връзките между миналото и бъдещето.

Силвия: Ралица Константинова, като културен антрополог, и аз, като художник, изследваме точно тези връзки, което е и моето вдъхновение за проекта Temponautica.

- Какво е темпонавтиката?

Силвия и Пламен: Това е способността да пътуваш във времето. От термините "tempo" -време и "nautica" - свързан с мореплаването и навигацията.

- Разбрах, че Темпонавта вече се е разходил у нас и дори се е срещнал с хора. Видях и снимки, които вече обикалят социалните мрежи?

Силвия:

Неговите срещи са документирани към момента само там - в официалната ни инстаграм страница. Иначе доста хора са развълнувани, снимат го по улиците заради атрактивното му излъчване и присъстие не остава незабелязан.

Темпонавта пазарува.

Снимка: TEMPONAUTICA Project

- Карантината пречи ли за същинската реализация на проекта?

Пламен: Лично на мен карантината дори ми помогна да намеря повече фокус върху проекта, а също и самата тема доста съвпада с концепцията ни, която е свързана с изолацията и изоставаната реалност.

Силвия: Карантината, в някои моменти, е пречка за снимачния процес, заради спазването на ограниченията за излизане, но от друга страна смятам, че работи за проекта, защото на практика се оказва, че нашата представа за Човека от бъдещето е доста по-близо до нас в глобален мащаб, отколкото си мислехме в началото.

Силвия и Пламен:

Когато снимаме навън, Темпонавта се оказва напълно в крак с реалността днес - навсякъде има хора с маски и защитни костюми.

- Каква е личната история на всеки от вас във връзка с този проект ?

Силвия: Моята лична история и това, което искам да кажа е, че го намирам като опит за нов прочит на недооцененото минало в културен аспект и също така търсене на представата за Човека от "светлото бъдеще", неговата социална изолация и неизбежна превантивност.

Пламен: Моята лична история е свързана с това, че обичам да търся Космоса навсякъде около мен.

- Как изработихте костюма му?

Силвия и Пламен: Костюмът е изработен специално за проекта и за човека в него. Елементите му са селектирани и изработвани дълго време с помощта на различни технологии и материали.

- Откъде черпите вдъхновение?

Силвия: От космическите костюми, от футуристични обекти около мен.

Пламен: От киното и фотографията.

Силвия Богоева и Пламен Янков

Снимка: TEMPONAUTICA Project

- Как смятате да се развива във времето този проект?

Силвия и Пламен: Ще го запазим в тайна! Но следете нашия Инстаграм профил Temponautica, за да разберете какво предстои.