#С надежда и жажда за промяна, с голяма доза чувство за хумор и много артистично представяне ландшафт архитектът Мария Гочева и екологът по диплома (и банкер по месторабота) Христиана Петкова поставиха една улична сатира за наводнени улици в два столични квартала. Жизнерадостният стайлинг контрастира на мрачното време, а облечени в халати за баня, двете приятелките решават да възроптаят срещу локвите и приливните вълни, поглъщащи тротоарите,  показвайки колко смешно може да бъде всичко всъщност. 

Не случайно този импулсивен "проект" е с работно име: "Да плача ли, да се смея ли?". 

Още снимки вижте в галерията!

"Тази идея е в зародиш, откакто се помня. От малка имам критичен поглед към случващото се с околната среда в града. От Видин съм, но живея в столицата от 90-те години. Професиите, които си избрах - ландшафт архитект, настоящ озеленител и психолог, са именно с тази цел - да помагам на хората. Често си казваме "Обществото не е здраво". Психичното здраве е тема табу...", споделя Мария Гочева. 

Момичета гребат покрай наводнените тротоари в столичния квартал

Снимка: Личен архив на Мария Гочева

Подготвя тази артистична фотосесия от 4 дни. Бързали с верните другари, които ѝ се вързали на акъла, за да не замръзнат локвите. Заедно с Христиана и приятел фотограф решават да се качат на надуваема лодка и да се носят из наводнената улица. Снимките са от 10 януари. А само за няколко минути, кадрите стават вайръл в социалните мрежи заради сатиричния текст към публикацията и жизнерадостната, шеговита визия на моделите - Мария и Христиана. Те представят пътешествието си като извадка от дневник, в който се разказва за посещение в СПА курорт. 

Реквизитът за градската провокация е събиран за два дни

Снимка: Личен архив на Мария Гочева

"След щателна проверка открихме ТОП местенце, намиращо се в нашата мила столица. Още повече, тъй като не си падаме много по ходенето и предпочитаме бързо и лесно да стигнем от точка „А“ до точка „Б“, бяхме приятно изненадани, че СПА-то в курорта „Сухата река“ се намира само на 100m от метростанция „Хаджи Димитър“. Някои приятелки ще кажат: „Е, как ще ходите сто метра? Не може ли направо до джакузито да спрете с колата?“ Най-похвалното на това СПА е, че може да се паркира направо: в джакузито, в калните бани и в басейните", гласи хумористичния пост. 

Момичетата "гордо пресичат светофара на ул. „Тодорини кукли“ и ... :

„Хоп“ бяхме там- в жилищен СПА курорт (ЖСК) „Сухата река“.

След това, в същия дух, запознават читателя с историята на кварталите, част от която са последната ремонтна експлоатация на улиците, проблемът с шахтите ... и най-вече с водата, която е навсякъде. 

Мария е озеленител с диплома за ландшафт архитект

Снимка: Личен архив на Мария Гочева

Мария и Христиана събират "реквизита" в понеделник и вторник. 

"Казвам на Христиана: "Хихо, хайде по-бързо да действаме, че ме е срам!. А тя отговаря: "Мен не ме бърка. Аз съм от Добрич", шегуват се двете приятелки. 

С Христиана се запознават в Лесотехническия университет, където следват

Снимка: Личен архив на Мария Гочева

Двете са завършили заедно в Лесотехническия Университет. Затова и са доста наясно, че озеленяването е свързано с инфраструктурата на целия град. 

Момичетата изразяват недоволството си от инфрастрктурата на града

Снимка: Личен архив на Мария Гочева

"По нашата част са площадите", шегуват се двете архитектки. "Също градските градини и парковете".

С шарени ботуши, двете млади жени правят ситуацията по улиците още по-запомняща се

Снимка: Личен архив на Мария Гочева

Mакар да е все по-трудно да практикуват професията си, Христиана и Мария не могат да не са афектирани, заради новините за плаващите сметища от последните дни, но и заради ситуацията, която е около всички нас - кал, локви и плаващи плочки. 

Снимка: Личен архив на Мария Гочева