#"Точно си мислех, че 2024-а вече ще бъде моята година, нещата най-после ще тръгнат и разбрах, че милиардери са започнали да си строят бункери като за идването на апокалипсиса..." Тази шега обикаля социалните мрежи под различни форми след новината, че основателят на Facebook Марк Зукърбърг изгражда за себе си огромен и свръхлуксозен подземен комплекс от онези, които в научно-фантастичните романи са предназначени за оцеляване след "края на света".

Според журналистическо разследване, публикувано в изданието Wired Зукърбърг от години изкупува земя на един от хавайските острови и в момента строи там огромен лагер с тунели и мащабен подземен бункер с площ от близо шест квадратни километра. Според авторите на материала стойността на целия проект е около 270 милиона долара. Подземното убежище се изгражда като напълно независимо от външната среда, със собствена енергийна система, хранителни запаси и врата, която да издържа на взривове. В същото време се появиха информации, че и други технологични милиардери - като Питър Тиел, например - са предприели подобни стъпки и са започнали изграждането на собствени луксозни "имения под земята". И все на отдалечени места - Зукърбърг строи на хавайски остров, а Тиел искал мега убежище на остров в Нова Зеландия.

Оставяме сега настрана всякакви върлуващи теории на конспирацията, но тук човек следва да се запита - знаят ли нещо тези нови "властелини на Вселената" (по Том Улф), което останалите не знаем. Очевидно знаят доста неща, за да в тази толкова доминираща позиция, но тук говорим дали не знаят или не очакват нещо с висока степен на вероятност, което всички да ни засяга. Нещо, което би накарало всеки от нас да пожелае да има гигантски подземен бункер с всички удобства на някой далечен остров. Нещо като извънземно нашествие, зомби апокалипсис, трета световна война, непознат, но напълно смъртоносен вирус, тикток диктатура, масова психоза...

Иска ни се да стоим далеч от типичните теории на конспирацията за свръхбогатия елит, който организирано действа срещу интересите на човечеството и е изолирал себе си в мистериозно тайно общество, готово всеки момент да избяга от някакво разрушително събитие я под земята, я в космоса, оставяйки милиарди на пътя на гибелта. Иска ни се, но всяка медийна изява на технологични императори като Марк Зукърбърг сякаш ни праща в топлите обятия на конспиративните "експерти" с островърхи шапчици от сребърно фолио. Да се надяваме, че милиардерските бункери са просто мода за свръхбогати информационни магнати - нещо като тяхна си версия на онази къдрава прическа сред много младите мъже. Един мега милиардер си прави бункер на остров и после всички мега милиардери трябва да имат, пък кой знае - някой ден може наистина да им потрябва, а дотогава ще има доста място за ролеви игри и екстравагантни подземни партита като в научно-фантастична версия на тайната оргия в "Широко затворени очи".

Проблемът е, че епохата ни е наситена с опасности от различен характер.

Пандемията мина и започна война в Европа, а по-късно огънят намери своя път и до познатите си размирни региони в Близкия изток. За пръв път бивш американски президент, който е и основен кандидат за идващите в края на 2024-а избори, може да бъде вкаран в затвора и това да отприщи нечувано разделение в най-могъщата държава, населявана от над 330 милиона човека, много от тях с огромен арсенал от лични оръжия.

Сложните системи изглеждат по-крехки отвсякога. Икономистът Насим Талеб вече предупреди за опасността от така наречените "Черни лебеди" - изключително редки, но напълно непредсказуеми събития с непредвидими и сурови последици, които чак след случването си изглеждат толкова очевидни. Финансовата система може да рухне, енергийната инфраструктура да капитулира, някакъв нов вирус - природен или лабораторен - да предизвика монументално хуманитарно бедствие. Да не говорим за земетресения, вулкани, слънчеви изригвания, астероиди и още бедствия като вълни от модерна поп музика и нови сезони на най-лошите сериали... От друга страна всичко може да си е наред, напълно тип-топ, а апокалипсисът да остане само в меметата и по-слабите нови филми на закъсалите развлекателни компании.

Но все пак във въздуха витае поне очакване за нещо извънредно, нещо, което да даде плът на усещането, че се намираме в непознати води. Дали ще е чак за криене в милиардерски бункер? Искаме като отговор да светне в неон едно грамадно "Не". Но при тези модерни технологични милиардери с космическите ракети и подземните убежища за стотици милиони винаги има акцент върху управление на риска и изчисляване на вероятностите. Може ли човек като Зукърбърг, който "хакна" човешката комуникация в глобалната дигитална епоха с Facebook да е напипал някаква математическа вероятност, някакъв алгоритъм за нещо страшно и неизбежно? И сега да строи под земята, докато рекламира на човечеството новия свят на симулацията? Разчитаме, че феновете на конспирации го надценяват като някакъв всемогъщ архизлодей.

Човекът просто се чуди какво да си прави планините от пари.

Защо не и подземен бункер на отдалечен остров, нали? Нали? Тук шеговито ще си припомним и великия сатиричен финал на шедьовъра на Стенли Кубрик "Доктор Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба" от началото на 60-те години на миналия век. Във "Военната зала" се бяха събрали топ елитите и като разбраха, че ядреното унищожение е неизбежно един учен с немски произход ги успокои като им каза, че има подходящи подземни пространства, в които има условия за живот и в които най-важните могат да отидат, за да преживеят апокалипсиса, като вземат със себе си множество красиви млади жени, с които да рестартират човешката цивилизация, разбира се. Всички топ клечки в залата останаха доволни, докато някъде там започваше края на света. Е, разчитаме, че тези сюжети ще си останат в киното.