#Милиони фенове на "Междузвездни войни" по цялото земно кълбо останаха меко казано разочаровани от това, което "Дисни" и политическата коректност причиниха на космическата сага в множество игрални филми и сериали, вдъхновени от творческото наследство на Джордж Лукас. Те видяха как легендарни образи като Хан Соло и Люк Скайуокър бяха превърнати в подигравка, а цялата митология на онази "далечна, далечна галактика" беше взета за заложник от откровени политически активисти, преструващи се на продуценти, режисьори и сценаристи.

Новите ръководители на "Междузвездни войни", начело с Катлийн Кенеди, която гордо провъзгласи, че "Силата е женска", визирайки митичната "Сила" в света на джедаите и ситите, измислени от Лукас, започнаха война срещу критичните фенове. С услужливата помощ на на корпоративните мейнстрийм медии, те организираха очерняща кампания на дългогодишните почитатели на сагата и вкараха в употреба израза "токсични фенове".

Те пък не останаха длъжни на Холивуд и придворните му журналисти и спукаха от гавра наистина все по-безумните творчески и PR решения на "Лукасфилм", озовал се също под надзора на Кенеди. И проектите се проваляха един след друг. Шефът на притежаващата "Лукасфилм" корпорация "Дисни" Боб Айгър обеща да се заложи на качеството.

И резултатът е... The Acolyte - новият сериал от вселената на "Междузвездни войни", който тръгна преди дни. Тази продукция преобръща обичаната митология на оригиналната трилогия и вкарва дори още повече модерна прогресивна политика в съдържанието. Създателка на сериала е бившата лична асистентка на осъдения за сексуални престъпления Харви Уайнстийн Лесли Хедлънд, която беше промотирана в медиите като "първата куиър лесбийка, която оглавява официално произведение с марката "Междузвездни войни". Тя потвърди в интервю преди дни, че The Acolyte е "най-гейския" проект от света на сагата и се впусна в обяснения за хомосексуалните теми в "Междузвездни войни" и романтичните чувства между роботите C-3PO и R2-D2. Приличащият на прахосмукачка олд скуул робот R2-D2 беше описан от бившата асистентка на Харви Уайнстийн като "лесбийка". Междувременно изплува интервю на главната актриса Аманда Стенберг, в което тя казва как целта на един от тогавашните проекти с нейно участие била "да разплаче белите хора".

И така, след всичко това - какво можеше да се обърка? Почитателите на оригиналната трилогия останаха отвратени, както от гаврата с елементите на първите филми в самия сериал, така и от враждебния и на практика неадекватен публичен модел на комуникация на хората, замесени във фиаското. Оценката на The Acolyte в най-големия филмов и тв сайт IMDb e 4,6 от 10, което е меко казано мизерно за престижен проект, вдъхновен от най-масово харесваната сага в историята. Такъв резултат обикновено приляга на третокласен провал с ужасни художествени стойности, на ръба на аматьорската изцепка.

В сайта, който събира различни оценки на критици и публика Rotten Tomatoes пък се вижда драстичната разлика между нормалните хора и професионалните критици. Средното ниво на зрителско одобрение е катастрофално - 26%. Това говори за универсално отхвърляне от страна на публиката. При критиците и журналистите е обратното - над 90% одобрение.

Този контраст за пореден път демонстрира тоталната пропаст между създаваната от медиите фалшива реалност и ситуацията на терен. Вече почти няма дори и намек за съгласие между професионалната лаптоп класа и мъжете и жените извън прогресистко-пропагандния балон. Това не е просто показателно за трагикомичното състояние на бранда "Междузвездни войни" в момента. Този зрелищен разлом вещае бъдещи социо-културни развития, които все по-често мотивират коментатори да говорят за "необявена гражданска война" или "студена гражданска война" в САЩ и много страни от Западния свят.

Защото тук става въпрос за пълно незачитане на разказите за света на едната и другата група. В случая с "Междузвездни войни" Холивудските елити и журналистите твърдят, че новият сериал е невероятен и страхотен със своето "дайвърсити", с феминистките теми и с ЛГБТ внушенията. А феновете на оригинала детайлно обясняват защо този продукт е пълен боклук. Няма никакъв шанс за "златна среда" и "сближаване" на позициите.

А може би просто могъщата корпорация "Дисни" не трябваше да поверява най-влиятелната екранна марка в ръцете на враждебна, но посредствена "куиър" активистка, известна най-вече като бивша лична асистентка на Харви Уайнстийн, която не била виждала "инциденти" през всичките четири години в служба на осъдения сексуален престъпник. Както се казва - да, добре. Очаквайте зрителските оценки за новия сериал да падат, а на критиците - да се качват. Тези "Междузвездни войни" стават все по-граждански.