#Андрю Тейт е 35-годишен бивш кикбоксьор и онлайн гуру за млади мъже, превърнал се в глобален интернет феномен за отрицателно време през лятото, преди да бъде забранен и изтрит от всички големи социални платформи онлайн. Буквално за един уикенд в края на август, след координирана кампания на различни медии и организации, профилите на Тейт бяха премахнати за постоянно от YouTube, Instagram, TikTok и Facebook. В Twitter беше забранен от няколко години.

Това е най-агресивната, скоростна и яростна саморазправа със световен инфлуенсър. Той имаше близо пет милиона последователи в Instagram, а клипчетата с него само в TiкTok имаха над 12 милиарда гледания. В началото на август кратки видеа с Андрю Тейт бяха наводнили мрежата, споделяни от безброй хора. Беше като горски пожар и епидемия в едно. Като владетел на алгоритъма, той изскачаше отвсякъде. В един момент името му стана по-търсено в Google от тези на Доналд Тръмп и Ким Кардашиян.

Всички гледаха, слушаха и обсъждаха Андрю Тейт. Дори и тези, които допреди пет минути и пет негови клипчета си нямаха представа кой е този „нахакан британски тарикат от смесен произход“. Тейт се брандира като гуру за милиони млади мъже в безизходица и състояние на объркване от културната революция в Западния свят. С бръснат череп, мускулесто тяло, пури, скъпи коли, яхти, имения, красиви млади жени и остри бързи реплики, Андрю разпространяваше своето своеобразно „евангелие на мъжеството“. Учеше младежите да тренират, да избягват „нискокачествени хора“, да не вярват на мейнстрийм медиите и правителствата в Западния свят, да не „реват като жени“ и изобщо да се превърнат в елитни играчи с „висока стойност“.

Тейт си бе направил дори онлайн „Университет за играчи“, в който срещу заплащане поднасяше още от своето познание за мъжкия успех, така както той го вижда. Но някои негови фрази и цитати станаха едновременно вайръл сензация и сигнал за безбройните организации за ограничаване на словото, че този човек трябва да бъде заглушен.

YouTube, Instagram, TikTok и Facebook официално съобщиха, че акаунтите на Тейт са премахнати след множество нарушения на техните правила за „опасни индивиди и организации“ и „слово на омразата“. Повечето корпоративни медии приветстваха премахването на Тейт и го описаха като и „женомразец“ и „токсично влияние“ за милиони младежи, които споделяли неговите клипове и го превърщали в свой идол. Купища статии цитираха някакви учители и преподаватели, оплакващи се от постоянното присъствие на Тейт в онлайн живота на техните ученици и студенти. Момичета се оплакваха, че гаджетата им ги зарязали или се държали грубо с тях след като гледали Андрю Тейт.

Колкото повече се разпространяваха неговите видеа, толкова по-силен ставаше натискът към платформите да го премахнат.

Нещо като парадокс на успеха.

Да видим някои от най-крайните изказвания, довели до забраняването на Тейт и превръщането му в тъмен онлайн лорд на забранените заклинания, в противоречив и приказлив фолклорен герой за епохата на инфлуенсърите.

Медиите цитират как Тейт бил казал, че жените „трябва да носят отговорност за собственото си изнасилване“. Тази наистина безобразна реплика е извадена от контекст и конкретна тирада на Тейт по темата за обвиненията срещу Харви Уайнстийн. Те включваха десетки жени, които споделиха своите ужасни преживявания с холивудския бог Харви десетилетия по-късно. Някои от тях признаха, че са поддържали връзка с него и след като ги е атакувал сексуално. За други стана ясно, че са получили роли от него.

Кадър: YouTube

Трети са знаели за репутацията му, но пак са се качвали в хотелската му стая за „интервю за работа в киното“.

В този строго специфичен контекст Тейт пише как никога не би одобрил изнасилване, но жените, които сами се поставят в такава ситуация като с Харви Уайнстийн, следва да „носят някаква отговорност“.

Друг цитат на Тейт е този как би нападнал приятелката си с мачете, ако тя го обвини в изневяра. Видеото, на което Андрю казва тази глупост е подчертано комично и е трудно да си представим, че той говори сериозно. В много от клиповете си Тейт залага на хумор и преувеличение, но не винаги му се получава. След премахването си от платформите той обясни, че много пъти е изграждал комедиен персонаж.

Социалните медии са пълни със стенд-ъп участия и рап песни, които карат дори крайните изцепки на Тейт да звучат като епизод от „Улица „Сезам“. Но комиците и рапърите не са заличавани координирано от всички платформи.

Друга скандална позиция на Андрю е за предпочитанието към 18-20-годишни жени, защото те са „минали през по-малко мъже от 25-годишните“.

Образът му със сигурност е противоречив.

Той се описва като привърженик на традиционните представи за мъжество и женственост, държи на възпитани и прилежни дами около себе си, но в същото време постоянно говори за луди партита с разгонени мацки, а в миналото е имал и бизнес с уебкам момичета.

Бил е разследван и за трафик на жени, но няма повдигнати обвинения, и категорично отрича каквито и да е било злодеяния и криминални активности. В последно време той живееше в имение в Румъния и даваше съвети към милиони млади мъже оттам.

След заличаването си от големите платформи Тейт се премести в по-свободната социална медия Rumble, където постави рекорд с над 130 хиляди зрители по време на лайвстрийм. Неговият бранд продължава да се разраства, а забраните го митологизират допълнително.

Днес Тейт е най-скандалната личност в Интернет и един от най-коментираните човеци в света.

Той призова за „революция“ срещу Биг Тех империите на Facebook, YouTube, Instagram, Twitter и TikTok.

Няма нужда да харесваш Андрю Тейт, за да си критично настроен към координираната кампания за забраняването му. Той е странна птица. Плейбой и традицоналист, тарикат и „лайф коуч“. Син на известен шахматист, но избрал бойните спортове. Наричат го „повелителят на девствените мъже, отчаяни за успешна свалка“. На моменти е като Джордан Питърсън без цитатите за Ницше и задълбочаването. Но с мускули и спортни коли. В друг смисъл Тейт е това, което очакваме от екстровертен 35-годишен богат млад мъж в отлична физическа форма и със солидно его, който държи да се изказва открито и остро по всички теми като често преувеличава, понякога с шок ефект.

Историческият му летен възход демонстрира, че е нещо като гений на интернет маркетинга. За няколко месеца натрупа няколко милиона последователи и няколко милиарда гледания. Направи много пари, оказа огромно влияние. Прекалено огромно. Не е ясно дали някога ще бъде върнат в големите платформи.

Но може би вече дори не се нуждае от тях.