#Извръщаме поглед от доминиращата ориенталска естетика на абитуриентските балове по нашите земи и се пренасяме при зрелостниците в Америка. И по-специално при най-прочутия и обсъждан гимназист в щатите - Барън Тръмп. На 18 години, най-младият, но най-висок представител на династията Тръмп приключи със средното училище тази седмица и вече насочва вниманието си към митологизирания в американката популярна култура колежански живот.

Барън Тръмп вече е висок над два метра и вдъхновява безчет мемета само с внушителното си присъствие си по семейни събирания и снимки в имението Мар-а-Лаго на Доналд Тръмп във Флорида. Той е единственото дете от брака на 45-ия американски президент с бившия модел Мелания, а тя се старае да пази сина си от публичното пространство, доколкото е възможно. Именно от нейния офис дойде съобщението, че Барън няма да успее да дебютира в политиката като делегат от Републиканската партия във Флорида по време на партийната конвенция през юли, на която се очаква Доналд Тръмп да бъде официално издигнат за кандидат за президент на идващите в края на годината избори.

Най-малкият син на Тръмп беше номиниран да бъде един от делегатите, които ще издигнат милиардера, самият Доналд приветства новината, но после от екипа на Мелания съобщиха, че "за съжаление" Барън няма да успее да се включи, заради поети предишни ангажименти. Но се уточнява, че за младежа е било чест да бъде поканен в ролята на делегат.

Въпреки това политическият разказ за 18-годишния наследник на Доналд Тръмп вече тръгна силно в онлайн средите и май няма спиране. Самият бивш президент наля масло в този огън като каза преди дни в интервю, че хлапето е "много умно", "интересува се от политика" и често го съветва. Преди това прочутият бизнесмен и топ подкастър Патрик Бет-Дейвид сподели, че Барън бил много в час с процесите, познавал ситуацията в детайли и дори поискал да се срещне с него, защото му бил фен. Бет-Дейвид и още няколко човека споделиха своите отлични впечатления от Барън Тръмп като начетен и остроумен млад мъж, който притежавал неподозирано солидни познания за политическата игра и вече се бил формирал като майстор разказвач и оратор.

Може и да преувеличават след срещата си със завършилия тази седмица гимназия милиардерски син, но техните свидетелства само засилиха интернет субкултурата, родила се покрай израстването на Барън. Израстване в най-буквалния смисъл. Младият Тръмп е висок над два метра и вече няма нищо общо с хлапето, което се появи за пръв път по време на речта на Тръмп след спечелването на изборите през 2016 година. Сега Барън се извисява с една глава над родителите си и над почти всички, с които обикновено попада в кадър.

Снимка: Getty Images

А реакционерите в социалните мрежи постоянно правят колажи и го сравняват с римски императори и водачи. Шеговито, полу-шеговито и напълно сериозно вкарват Барън в образа на модерна Цезарова фигура. Младежът има образа на наследник на династия, призван да промени реда в американската империя. Барън е пряк свидетел, както на управлението на баща си, така и на продължаващата с години кампания срещу него, а сега съзряването му съвпада точно с четирите криминални дела, които заплашват бившия президент дори с ефективни присъди в затвора. "Барън вижда какво се случва с баща му и подготвя своето отмъщение срещу прогресивните елити на Америка" - вариация на това изречение може да бъде засечена хиляди пъти в социалната мрежа на Мъск X и други пространства, доминирани от критика срещу сегашния либерален режим в Западната цивилизация.

Множество коментатори чакат първите истински публични изяви на Барън.

Той вече е пълнолетен и закрилническото поведение на майка му Мелания не би трябвало да има същия ефект, както преди време. Ако Патрик Бет-Дейвид е прав и Барън наистина е "в час" и "базиран", то скоро той ще трябва да има някаква изява с глас и идеи. Под "базиран" се схваща онзи жаргонен термин за модерен човек, който се е откъснал от "матрицата", взел е "червеното хапче", прозрял и презрял е официалните разкази за света на медиите, корпорациите, Холивуд и университетите.

Може ли Барън Тръмп от рано да се включи в дясно-консервативната реакция срещу доминиращата либерална власт? Или в крайна сметка ще избере съвсем друг път? Твърде много неизвестни има на хоризонта. Зависи дали Доналд Тръмп ще бъде осъден или ще отново ще стане президент на САЩ.

Самият Барън има топла европейска връзка. Майка му Мелания е от Словения и се е погрижила той да говори езика и да има и словенско гражданство. Според различни източници Барън много държи на словенския си произход и дори знае местни песни.

В същото време той е абсолютен американски продукт - дете на бизнес магнат и политик, сякаш призвано да тръгне по бащиния път. Барън дори вече практикувал любимия на татко си Тръмп голф, но също така бил фен и на футбола. Преди години Доналд Тръмп бе обещал, че ще даде на сина си футболната топка от световното първенство в Русия, която руският президент Владимир Путин му подари по време на тяхна официална среща. Дано поне тук "евроатлантическите" конспиратори не видят кремълска връзка и не припознаят хибридна атака, в която Барън е най-младият и висок агент на путинизма в САЩ. Вече очакваме всичко.

А за младият Тръмп новините тепърва престоят - дългият младеж определено няма да бъде стандартният студент.