#Това е най-сочният скандал във фитнес и инфлуенсърската индустрия от много, ама много време насам. Вайръл сензацията Liver King - с истинско име Браян Джонсън - беше разобличен преди дни в използването на анаболни стероиди и хормон на растежа за изграждането на внушителната си мускулеста физика. Точно със своето тяло, голо до кръста през почти цялото време, той рекламираше своя режим и хранителни добавки, основани на консумация на сурови животински органи като черен дроб, сърце и тестиси. Плюс кръв за пиене и биене на рекорди по преглъщане на сурови яйца за минута време.

Liver King мина през някои от най-гледаните и слушани подкаст програми на планетата и всеки път твърдеше, че е натурален и никога не е взимал никаква химия. Обикаляше света с частен самолет, за да разпространява "програмата на прародителите" и да проповядва начин на живот, максимално близък до този на праисторическите ни праотци.

Embed from Getty Images

Съдържанието на Liver King е пипнато, добре планирано, заснето и монтирано, а в епохата на кратките визуални reel атракции в социалните мрежи, на хората не им остава много време да се замислят, че пещерните ни предшественици едва ли са имали достъп до дронове, самолети, имения и оборудване от най-ново поколение. Да не говорим за синтетични хормони, които могат да превърнат човешкото тяло в мускулеста машина като от супергеройски комикс.

Така за по-малко от две години Liver King се превърна в най-обсъждания фитнес инфлуенсър на нашето време с няколко милиарда гледания в TikTok плюс особено силно присъствие в Instagram и reel секциите на другите големи платформи. Той сам се похвали, че бизнесите му с добавки генерират 100 милиона долара годишен оборот. И нито дума за стероиди и хормони. Само "здравословни" сурови органи, стрити на прах и пакетирани за максимално удобство. И най-вече за максимална печалба на Liver King, или просто на мистър Джонсън.

Но във фитнес средите бързо се породи съмнението, че твърдението на Liver King за натурална физика е пълна лъжа. На 45 години той изглежда готов за високобюджетен екшън - гъста като храст, но добре обгрижвана брада, делтоиди като гюлета, изрязани като от древногръцки мрамор гръб и гърди, подчертани от нечовешка коремна преса, навяваща паралели с черупките на "Костенурките нинджа".

Трябва да си абсолютен "генетичен фрийк", за да постигнеш и поддържаш подобна мускулатура без анаболни стероиди и синтетични хормони. А като добавим, че той е на 45 и е постоянно с изключително ниско ниво на телесни мазнини, докато видимо обикаля света и участва във всякакви екзотични забавления, от тропика, през пустинята, до далечния север, вече става особена проява на наивност да се вярва, че той е "чист".

Embed from Getty Images

Но мнозина вярваха. И плащаха. Ала тази седмица стана безпощадно ясно, че целият образ на Liver King като екстремен, екзотичен, но естествен носител на праисторическо мъжество всъщност е бил детайлно планиран маркетингов проект. YouTube каналът More Plates More Dates публикува едночасово видео, напомнящо повече на студиен документален филм, в което проследява скоростния интернет възход на Liver King и разкрива изтекли, но потвърдени вече имейли, от които става ясно, че той е на стероиди. Имейл кореспонденцията е с треньор и анаболен гуру, от когото Liver King иска съвети. Датите са малко преди агресивното нахлуване на брадатия инфлуенсър в социалните мрежи през миналата година. В писмата той обяснява как има план да превземе това пространство, но му трябва идеалната програма за поддържане на нереално внушителна мускулатура целогодишно. Той пише как вече е на различни стероиди плюс хормон на растежа за над 10 хиляди долара на месец и иска още съвети за оптимизиране на своя фитнес процес.

Дни след изобличаващото видео Lier King призна и каза: "Излъгах!" Обеща да се поправи, но остави множество въпроси и най-вече послевкус на пореден маркетингов трик. Едно нещо трябва да му се признае - този човек е рекламен гений. Профилите му са учебник по онлайн влияние и възползване от възможности. Е, първоначалният капитал също е помогнал. Браян Джонсън вече е бил богат мъж преди да стане свръхбогат Liver King.

В следващите месеци ще стане ясно дали неговият бранд е пострадал от разкритията. Много експерти прогнозират, че ще стане точно обратното. Защото днес целият свят говори за Liver King. А той точно това искаше.