#"За съжаление, се наричам инфлуенсър", е едно от нещата, които първо ни казва за себе си младият, атрактивен,  с близо 150 хиляди последователи в YouTube Стефан Попов - Chefo. Работата на инфлуенсърите за голяма част от 80-арите може и да звучи като добрата стара фраза "пържен вятър на скара", но когато първите монетизират видео съдържанието си, нека е пържен, и нека е вятър. 

Това прави и Стефан Попов - Chefo - създава видео съдържание и печели от него, а десетки хиляди междувременно го харесват. Различното в неговия случай е, че посяга на теми, на които негови лустросани колежки може и да не посмеят, предпочитайки удобното пространство на грима, пътуванията, гейминга и гурме храната. Прави впечатление и размаха, с който подхожда към видеата - като на човек, който не за първи път застава пред камера, минавайки през декор, осветление, озвучаване, монтаж...  

Снимка: Официален профил във Фейсбук на Стефан Попов-Chefo

Chefo привлича, предполагаме, и с голямата доза чувство за хумор и нескрита самоирония. Но вместо да предполагаме, питаме самия него - за какво се бори, откъде се информира, с какво се занимава, освен че "говори по интернета".

Здрасти! Кажи ни първо няколко думи за себе си и с какво се занимаваш?  

Аз съм от Варна и в момента се занимавам със създаване на видео съдържание в интернет, като основният ми доход идва от спонорства, от марки, защото просто да качваш видео продукт в интернет, не носи някакви големи дивиденти.

Снимка: Официален профил във Фейсбук на Стефан Попов-Chefo

(бел. авт.: от скромност или не, спестява "дребни подробности" като това, че е завършил НАТФИЗ, че е бил част от трупата на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград, или че е репортерствал в "Денят с Георги Любенов". Или пък че е част от актьорския състав на сериала "Ние, нашите и вашите". Разкрит си, Chefo!)

Снимка: Официален профил във Фейсбук на Стефан Попов-Chefo

Защо не се наричаш инфлуенсър? 

За съжаление, се наричам. Избягвам тази дума, защото тя се свързва предимно с дами, които излагат на показ свои части от тялото. А аз нямам такива стремежи за себе си. 

Каналът ти засяга теми, които не са така силно засегнати сред твоите колеги, но въпреки това е доста успешен. Каква е аудиторията ти?

Със сигурност са хора, на които не им е безразлично за събитията и нещата, които се случват в държавата. Дали са млади или не, не мога да дам точна възрастова граница. Но със сигурност не ме гледат предимно 14-15-годишни. Самото съдържание е за малко по-големи хора и съответно такива, които се вълнуват от различни неща от това да правиш някакви предизвикателства в интернет или да дегустираш някакви храни, например. 

Снимка: Официален профил във Фейсбук на Стефан Попов-Chefo

Какъв е основният ти стремеж, когато правиш дадено видео? 

Стремежът ми е, ако мога да отправя някакво послание, наред с това и да се препитавам, разбира се. Но гледам да има и някаква поука, ако мога така да се изразя, и нещо, което искам да кажа с това, което правя. Не просто да правя нещо безцелно.

Подхождаш и с доста самоирония, което вероятно печели симпатия в твоя полза. 

Да, старая се. Мисля, че това е единственият вариант за човек да не го вземат прекалено на сериозно - когато самият той не се взема. Защото пък всички, които се вземат прекалено несериозно, бих казал, са смешни. 

Снимка: Официален профил във Фейсбук на Стефан Попов-Chefo

Откъде се информираш? Питам, защото в едно от видеата си припомняш политическата кариера на един от партийните лидери у нас.  

Стремя се да имам най-адекватните източници на информация в интернет. Имайте предвид, че наистина сме в десетилетието, века или просто годините на дезинформация и фалшиви новини. Определено проверявам неколкократно източниците, на които се доверявам. За мен е важно, ако искам да направя нещо качествено, то да бъде и вярно. Защото мога да разтягам много локуми с някакви неща, които съм прочел в някоя жълта медия, но аз съм абсолютен враг на подобен начин на изразяване и въобще на хвърляне на светлина към такива източници на недостоверна информация.

Снимка: Официален профил във Фейсбук на Стефан Попов-Chefo

Какво си пожелаваш в личен план и, ако можем така претенциозно да кажем, за бъдещето на страната? 

В личен план - да съм здрав, щастлив и да имам възможност да работя пълноценно. За страната си пожелавам да има по-голяма активност - гражданска и изборна, защото това ще гарантира отсъствието на някои фалшиви герои в един евентуален следващ парламент.

Снимка: Официален профил във Фейсбук на Стефан Попов-Chefo