#В "Матине" тази седмица водим важен разговор относно темата за храненето на бебетата и какви са основните фактори, с които майките трябва да се съобразят в първите месеци след раждането, но и по време на самата бременност. В студиото водещата Рени Чавдарова посреща един от създателите на първото българско приложение в помощ на бременната жена Feia - Неда Сахатчиева. Компания им правят д-р Станислава Хитрова - неонатолог и педиатър и Галя Гогова - представител на "MarketLinks". Четирите дами обсъждат заедно съвместното проучване на Feia и "MarketLinks", което проследи нагласите на бременните жени и младите майки относно храненето на бебетата. 

Много често има проувания относно вече родителите жени, но по-малко са изследванията в тази посока в ключовия период на бременността, споделя Галя Гогова. 

"Feia" имат достъп до бременните жени и успяхме да ги попитаме какво мислят по важните теми, свързани с храненето и напитките, които искат да дават на своите деца". 

Д-р Хитрова е съгласна със статистиката, която показва, че бременните и майките се доверяват най-вече на специалистите при избора на храна и напитки за своите бебета. Отбелязва, обаче, че над 30-годишна възраст майките стават по-притеснителни и залагат на сигурните данни - колко е изсукало бебето, какво мляко да си купят. 

"Във Feia всъщност имаме много голям процент от бременните в България. Около 50 хиляди са потребителите на година. Имаме и 5% татковци", споделя Неда Сахатчиева. 

Именно тази група жени попадат в изследванията на MarketLinks, като има хора от малки и големи градове, затова и на проучването може да се гледа като представителна извадка за нагласите на бременните и майките у нас. 

При д-р Хитрова майките отиват вече след като бебето се роди. В периода на бременността майките се информират от проследяващите бременността им, споделя тя. 

"Основните въпроси на тема хранене, които ми задават, се отнасят до качеството на храните и обема течности, които стимулират лактацията след раждането. Те трябва да избягват пикантни храни и консерванти, защото могат да предизвикат различни храносмилателни смущения в новороденото бебе или малкото кърмаче. Особено питат за медикаменти, които им се налага да приемат при наличие на заболяване след раждането", споделя от опита си д-р Хитрова. 

Впечатленията ѝ са, че жените все повече се интересуват и са по-информирани в последните години. Голяма част приемат мултивитамини, особено ако бременността е през зимния период. Правят си и достатъчно изследвания, обобщава тя. 

"Информираността на бременните жени изключително нараства". 

В приложението на Feia има и секция "Хранене". Навлизайки в различните периоди, нуждите на майката и плодасе променят", уточнява допълва Неда Сахатчиева. "При нас, във Feia, инаформацията е доста сегментирана и всяка седмица бременните жени получават нужната информация, която се отнася за конкретния период от бременността". 

Последната дума има наблюдаващият лекар, подчертава още маркетинг директорът на Feia. 

Галя Гогова допълва разговора със статистически данни. 

"Бъдещите майки много се интересуват от темата за своето хранене и това на бъдещето дете. Едва 30% от бъдещите майки целенасочено търсят информация за това. По-голямата част - над 50% разчитат на случайността, на това, което им попадне или чуят. По другата тема - изследването за козметичните продукти за бебетата, целенасоченото търсене е по-голям процент", споделя тя. 

"Любопитно бе да се наблюдава, че в началото на бременността няма толкова целенасочено чете. Във втория тримесътр започва интензивното четене, включително за захранването. В третия триместър вече се пристъпва към покупките, а нагласите са вече формирани. Третият елемент е, че за следваща бременност жените четат по-малко. Тоест за цялото родителстване се информираме най-вече във втория триместър от бременността", обобщава Гогова. 

Важно за родилките е да се знае, че трябва да увеличат калорийния си прием, подчертава доктор Хитрова. 

"Жените увеличават протеините, които са изключително важни за кърмене. Съветваме нашите родилки да увеличат мултивитамините и омега-3 мастните киселини. Тези добавки преминават през кърмата. От една страна те се доставят в тялото на жената, която кърми, а от друга - попадат в организма на бебето. Много важно е да се знае, че е нужен достатъчен прием на калций. Препоръчително е да приема 1 грам дневно или поне три млечни продукта в храната си за деня", казва д-р Хитрова. 

Когато жените започнат да кърмят, те се фокусират върху качеството на храната си, обобщават специалистите. Темата за кърменето продължава да бъде притеснителна за майките. Суетата е силно засегната по отношение на това какво ще се случи физически с родилката. Липсва комуникациа още по време на бременност за мерките, които могат да предприемат в аванс, за да избегнат усложнения. 

"Статистически, майките не ги е страх да кърмят", отбелязва Гогова. "По-скалата от 0 до 10 ги е страх 1! Няма страх, по-скоро има несигурност дали ще можеш да се справиш до края. По-скоро въпросът на несигурност идва от това: "Ще ми стигне ли кърмата". 

Друг интересен момент от проучването е, че майките на възраст между 18 и 24 години нямат толкова притеснения. Над 35-годишните бъдещи майки са по-предпазливи и склонни да дават адаптирано мляко. 

"Много малка част от жените имат проблем с кърменето. Жените трябва да са спокойни, че това е най-естественото нещо", отчитат след проучването експертите. 

В първия триместър на бременността дамите много внимават какво ядат, добавя още Гогова. Преди раждането, в последните 3 месеца се отпускат в храненето, сочи още изслеването на "MarketLinks". 

По повод приятелите и кого питат майките, Гогова обръща внимание, че 83% разчитат на медицинско лице, следящо бременността им.  Вторият източник на информация за бременните и майките е Google. Приятели и роднини идват чак на 3 и 4 място, сочи изследването. 

Младите бъдещи майки са по-склонни да следят инфлуенсъри и социални мрежи, докато жените над 35-годишна възраст търсят по-задълбочени познания. 

"Показателно е, че житейският опит им налага необходимостта да се търси по-често професионален съвет", сочи изследването на MarketLinks и Feia. 

Екзистенциален е и въпросът към лекаря от страна на бременните и майките дава ли се вода на бебето, ако то се кърми. 

"Майката може да предлага на бебето вода, но може да няма нужда, защото в кърмата има досътатъчно вода", отбелязва д-р Хитрова. Когато бебето е на смесено хранене - кърма и адаптирано мляко или изцяло на адаптирано мляко, вода трябва да се предлага на бебето. 

В периода на захранване, когато храната е по-консистентна, задължително е да се дава вода, отбелязва още д-р Хитрова. Подсладената вода не е особено подходяща, защото заражда в децата влечение към сладкия вкус и съответно ще последва и привличане към сладките храни впоследствие. 

60% от запитаните си задават въпроса за водата. Много от майките питат кога и колко често се дава сокче. 

Според бременните качеството на продукта не винаги се определя от цената, сочи още изследването. Едва 40% от анектираните поставят цената сред важните фактори. 77% биха се лишили от нещо, за да предложат качествени храни и напитки на своите бебетата. 

Какво още сочи проуването на MarketLinks и Feia и как го коментират експертите в студиото на "Maтине" - вижте във видеото.