#Днес в "Матине" се срещаме с актрисата Кристина Топалова, позната като KEYA. С нея обаче няма да си говорим за театър и кино, а за музика, защото съвсем наскоро пусна ново парче с една друга актриса - Виолина Доцева. Парчето се казва "Далеч", а скоро ще разберем и повече за него. 

"Човек да може да твори и да прави това, което обича е радост. Заедно с Виолина работихме заедно по театрално-музикален проект по сонетите на Шекспир. Много се харесахме и по време на репетициите случайно импровизирахме с китарата ѝ и се роди началото на тази песен, която направихме заедно", споделя Кристина Топалова - KEYA. 

Снимка: Личен архив на Кристина Топалова - KEYA

Обещава, че вероятно ще пуснат и втора песен, но преди това ще реализира сюжет от своя стенд ъп мюзикъл "Девет живота", който вече година се приема прекрасно от градската публика в София. 

Снимка: Личен архив на Кристина Топалова - KEYA

"Приемат го като концерт, мюзикъл, театър. Много съм повлияна от жанра мюзикъл и вървя в тази посока. Всичко, което ми се върти в главата е експресивно, но разказва и истории. Това е причината много актьори да посягат към музиката и други изкуство. Артистът иска да разказва истории", обяснява тя тенденцията актьорите все по-често да посягат към музиката и обратното - музикантите към сцента и големия екран. 

"Моите наблюдения са точно такива. Артистите просто имаме нужда от изява. Всяка една възможност искаме да я грабнем. Особено в случаите, когато не си на щат в театър. Възможностите днес ги има, утре ги няма. Така се чувствам спокойно като независим артист, в началото не беше така. Колелото се е завъртяла", споделя KEYA. 

Осъзнава скоро, че колелото се е завъртяло покрай снимките на сериал, в който участва. 

Снимка: Личен архив на Кристина Топалова - KEYA

Актьорското майсторство я открива в училище, когато се занимава предимно с музика и танци. Така се озовава в театралната група, като е поканена да изиграе конкретна роля. 

"Оттогава знаех, че това повече ми харесва. Вече бях сигурна, когато се случи представлението "Кукувица" в театъра в Кърджали. Влюбих се в миризмата на пушек машината, в праха на сцената, във всички театрални клишета". 

Има си тайна - не яде часове преди да излезе на сцената, защото усеща тежест. 

"Усещам, че всичко се забавя", аргументира се тя. "След представление си наваксвам", казва през смях актрисата. 

Изкуството ѝ помага най-много в тежки ситуации. 

"Трябва да си позволяваме да страдаме и да сме уязвими. Това е великото и в изкуството. Най-любимите ми творци са тези, които не се притесняват да разголят душите си и да бъдат уязвими". 

Сред примерите, които я дъхновяват е Майли Сайръс, която все по-ярко се изразява с музика. Съвсем очаквано - и Майли започва с актьорско майсторство. Нарежда се до Майли Сайръс и Ема Стоун, която взе втория си "Оскар" тази година.  На фона на тяхната шеметна кариера, Кристина Топалова е наясно, че в България е по-трудно да се реализираш, но кое не е трудно?

"Няма момент, в който да си кажеш: "Вече съм завършен артист". Не трябва да си слагаме рамки и ограничения като аз само ще пея или ще бъда само комедийна или драматична актриса. Смятам, че всеки човек може да бъде артист, ако е автентичен на себе си в момента. Не ми се е случвало да избирам между музиката и актьорското майсторство, винаги са вървели ръка за ръка. Не съм си мислила и какво ще бъда без изкуството. Мислила съм си, че ако не стане - все ще измисля нещо", откровено е Кристина Топалова. 

Снимка: Личен архив на Кристина Топалова - KEYA

В края на разговор, тя споделя, че трябва да даваме повече време за размисъл и реализация, преди да се хвърляме с емоции в изкуството. Тя смята, че това води до буквализъм в продукциите.

"Хората искат да видят процес, а не картинка. Те искат да видят не дали героят е лош, а какво го е направил зъл. Как се стига дотам. Иска ми се да се отдаваме повече на процесите, а не да гоним резултати, просто защото нямаме повече време". 

Какво още си казаха за примествеността в изкуството, менторството и добрия пример - чуйте в разговора на Рени Веселинова и Криси Топалова-Keya в "Матине". 

Гледайте тук и новата песен "Далеч", в колаборация с любимия ни градски музикант и също актриса - Виолина Гоцева. 

Oчаквайте през юни мюзикъла "Девет живота", където ще бъде представено и новото видео към песента "Не ме пипай"! В "9 ЖИВОТА" има 9 песни-монолози на 9 различни котки, които разказват за своите впечатления от живота, за болките си и ни учат на своите "тайни". Ще чуем песента на Черната котка, на Разгонената котка, ще чуем "Котешкия рап", ще чуем песента на котката, която 9 живота търси смисъла на живота и ще се опитаме да разберем как се чувства Котката на Шрьодингер... и други... Автор и изпълнител е Кристина Топалов, а аранжиментите са на Стефан Горанов и Кристина Топалова.

Снимка: Личен архив на Кристина Топалова - KEYA