#Обикновено когато в България заговорим за здравеопазване, една от най-обсъжданите теми е отношението между лекар и пациент. Именно по нея ще разговаряме в студиото с председателя и основател на Фондация "Здраве за България" - д-р Алдин Али. В София предстои да бъде отворен първия по рода си симулационен център, който има за цел именно да подобри отношенията лекар-пациент. 

"Все още сме на проектна фаза. Аз инвестирах лични средства за медицинския център, за да го направя място за семинари и в същото време единият от кабинетите да е симулационен. Водим преговори с различни грантове, скоро ще имаме резултат", споделя д-р Али. 

Идеята за центъра се заражда покрай следването не лекаря в Германия, когато посещава курс от 8 модула. Студентите преминават обучение как да комуникират с пациентите си. Това се надгражда с годините, в зависимост от ранга на студента. Симулационните центрове са обикновено места, които имат за цел да пресъздадат обстановката, в която лекарите и пациентите ще осъществяват своите срещи. 

"Така лекарите виждат какво  ще срещат на работното си място - агресия, разтревоженост, как да реагираат, когато съобщават различни новини, които са от огромно значение за пациента. Много често ние си мислим, че правим нещата по правилния начин, защото не се наблюдаваме отвън. Когато се снимаме, виждаме, че нищо не знаем". 

В симулационния център ролята на пациента се изиграва от актьори

Комуникацията не е просто разговор между лекар и пациент. Комуникацията е и невербална. 

"Не може да си цъкате на телефона, докато казвате на някого, че е болен от рак. Най-сложната ситуация за водене на разговор е донорска ситуация. Два пъти съм бил в такъв разговор и ако там лекарят не е максимално добре обучен как се води този разговор, може да се провали цялата история. Представете си в каква ситуация разговаряте: Имате пациент, който още диша. Викате близките му и им предлагате да вземете органите и да ги сложите на друг човек", отбелязва от опита си д-р Али. 

Това не може да се научи на теория, казва още лекарят. Подобно обучение се прави именно в подоеи симулационен център, какъвто скоро ще има и София. 

"Когато има агресия, ако не познавате методите, по които пациентът да бъде успокоен, се стига до неприятности", отбелязва д-р Али. 

В България бъдещите български лекари посещават теоритични семинари за общуване, но те са свободноизбираеми. 

"Някак си не се обръща внимание на това. Ако погледнем към Европа, България се оказва на едно от челните места по конфликтите между лекар и пациент. Затова взех решение, че отнякъде трябва да започнем", споделя за мотивацията си д-р Али. 

Ако обществото не работи по този проблем, ситуацията няма да се подобри. По думите на д-р Али, младите лекари у нас имат много рационално отношение към пациентите си, но от другата страна е точно обратното. 

"Не мога да променя старото поколение пациенти на България, които понякога говорят дори невъзпитано на лекарите си. Но трябва да възпитаваме новите правила". 

Когато доктор Али се завръща в България, е подготвен за нещо фрапантно. Категорично решава да се държи с българските си пациенти, както с немските. Вижда скоро, че някои от тях му стават доверени пациенти. Осъзнава, че разликата между пациентите у нас и в Германия няма, но лекарят е този, който провокира доброто отношение. 

"Виждате веднага резултат от отсрещната страна. Това много ме радва".

Разказва лична история със свой пациент. Изводът от нея чуйте в "Матине". 

Всеки човек, независимо какъв е, има нужда от някой, който да го разбира. 

"Медицинската професия е много тежка, но е най-хубавата. И 100 пъти да се родя, пак бих я избрал. Загубите на пациентите се преживяват най-тежко, независимо че знаете, че сте направил всичко правилно. Когато си отида вкъщи, често нося това в дома си. 6-7 часа не разговарям с никого, затварям се в стаята си. Много често, в рамките на симулационните обучения, имахме и тренинги как да се успокояваме и да приемаме нещата. Лекарят трябва да приеме, че има граници". 

Ако преговорите с различни грантове приключат успешно, центърът ще отвори врати юни или юли, като ще се започне с теоритичната работа. Всеки студент ще минава 4 модула, за да е направил поне 2 симулации - вкарван в ситуация.  Той ще бъде наблюдаван от останалите студенти в семинарната зала, като действията ще бъдат обясняване от психолог. Останалите 8 ще може да гледа. 

"Преди това ще има теоритична подготовка по психология", казва д-р Али. 

Ако не знаеш как един пациент се преборва с трудни ситуации, тогава не си лекар.