#Тя е човек, който не се отказва, докато не постигне целите си. Така успява да осъществи мечтата си - да стъпи на покрива на света и да запише името си в историята на алпинизма. След като покори три осемхилядника, сред които най-смъртоносния връх в света К2, Силвия Аздреева изпълни и следващата си мечта - издаде книгата "Да покориш себе си", в която разказва как психиката убеждава физиката, че няма невъзможни неща. Днес Силвия е в студиото на “Мaтине”, за да разкаже каква е цената на мечтата.

Какво е усещането да сбъдваш мечта след мечта, след мечта...?

"Щастието е по пътя, който извървяваме, за да го сбъднем. Трябва да се наслаждаваме на всяка стъпка. Когато успееш да се качиш на върха на всяка своя мечта, без значение дали тя е осемхилядник, това носи огромно щастие впоследствие", казва Силвия Аздреева. 

С книгата "Да покориш себе си" Силвия Аздреева иска да мотивира хората дори в ежедневието си и даде своя личен пример - колко е силна човешката воля. 

"Аз съм един обикновен човек, който премина през всички тези тежки ситуации. Бях ударена от лавина, успях да оживея и да продължа по пътя към върха. Това искам да кажа на читателите - без значение кои сме, на каква възраст сме и откъде идваме, ние можем да постигнем абсолютно всичко. Човешките възможности са неограничени", споделя Силвия. 

Живеем в егоцентрично съвремие, когато личността се поставя на пиадестал. Силвия вярва, че когато оставиш егото си на заден план, не се стремим да се хвалим и показваме, тогава успяваме да вървим нагоре и напред. 

"Човек, който следва своята страст, със сигурност няма как да сгреши". 

Когато Силвия Аздреева развява българското знаме на върха на K2, осъзнава,че невъзможната любов е възможно. Как психиката убеждава физиката в това? 

Снимка: Личен архив

"Това, че съм достигнала върха, е само един миг. Да, несъмнено радостта горе на върха е огромна, не само като лично постижение. Благодарна съм на К2, защото станах първата българска жена, стъпила там. Човек за да убеди своето тяло, че трябва да продължи, наистина се изисква силна психика. Вярвам, че това може да се придобие. Хората не осъзнават всъщност колко са силни", споделя тя. 

Разказва за тежкия момент, който е преобърнал животът ѝ. Това се случва по време на изкачването на връх Лотце. Всички 10 души с нея се отказват. 

"Когато човек има някаква мечта и стремеж, не трябва да се отказва и да слуша никого, защото това са чуждите ограничения. Да, наистина, много страдах. Там достигнах своята критична точка", разказва Силвия Аздреева. 

За преживяванията си по пътя към върховете, в зоната на смъртта, Силвия разказва в своята книга "Да победиш себе си". 

"Ако слушах физическото си тяло, отдавна трябваше да съм се отказала. Там стана моето пречупване. Преборих себе си и успях да прескоча бариерите в съзнанието си". 

Снимка: Личен архив

Няма нещо по-ценно от човешкия живот. Борейки се със себе си, си калил собствената си

 От момента, в който стъпва на върха, Силвия е убедена, че няма невъзможни неща. Отнема ѝ доста време да осъзнае какво се е случило и дори не успява да се зарадва. 

"Изстрадах много. На никой от тези върхове не можеш да се зарадваш много, защото в съзнанието ти веднага идва онази мисъл: "Как ще сляза?" Най-много инциденти стават по пътя надолу". 

"Да покориш себе си" има за цел да вдъхнови хората да преследват мечтите си. Всеки един човек може да постигне много. Дисциплината е в основата на всички успехи и трябва да я създадеш у себе си сам. Търпението е много важно. Трябва да знаеш, че нещата не се случва току така. Успехът не е случайност и късмет. Трябва да се работи, обобщава Силвия Аздреева. 

Снимка: Личен архив

"Дала съм всичко от себе", споделя Силвия и смята, че никога повече няма да се върне на K2. "Защото К2 се опита да ме убие на няколко пъти. Не само на качване, а и на слизане. Благодарна съм, че тази планина ме допусна да я изкача, защото ние не покоряваме планините. Те ни позволяват да стигнем върха, а ние покоряваме себе си!"

Снимка: Личен архив

Още от вдъхновяващите ѝ думи може да чуете във видеото! Последвайте акаунта ни в Instagram,  за да спечелите книгата "Да покориш себе си" със специален автограф от авторката!