#В навечерието на един от най-светлите празници - Бъдни вечер, се срещаме с един истински джентълмен на кухнята, но и точно толкова строг и справедлив кулинарен съдник - Шеф Андре Токев.

За популярния кулинар годината, която всички изпращаме бе изпълнена с вълнуващи приключения и интересни срещи, а за тях той споделя в студиото на #Матине. Макар последните месеци за всички ни да бяха до голяма степен подчинени на световната пандемия и "новото нормално", Шеф Токев не забравя усмивката си и продължава да гледа напред с типичните за него оптимизъм и увереност, че нещо хубаво чака да се случи зад ъгъла.

"Трябваше да се преборя с някои стари навици и да си създам нови, така че беше интересна година", споделя Шеф Токев.

Годината определено бе интересна и за последния сезон на може би най-гледаното кулинарно шоу у нас - MasterChef. А успехът на предаването според Шеф Токев, който е част от журито на формата, се дължи на постоянство, отдаденост на екипа и любов не само към качествената храна, но и към работата. А следващият сезон на предаването изглежда дори по-обещаващ.

"Според мен и екипът, и всички ние надграждаме - затова и винаги се получава по-добре и по-добре. Участниците идват все по-подготвени и знаят за какво идват след толкова сезони на MasterChef. Нивото се вдига след всеки следващ сезон. В новия сезон това, което виждам е, че има доста еднакви характери и ще ми бъде интересно кой как ще израсне. В момента всички са сплотени и няма много изразени характери, но това ще се промени."

Градацията в уменията и новаторските идеи на участниците в MaterChef са сред основните причини както Шеф Токев, така и останалите членове на журито да се вълнуват все повече от пътя, по който участниците поемат дори и след като последните ястия в предаването са презентирани.

"След толкова месеци работа с участниците виждаш тяхното израстване и то е даже леко като менторско, родителско чувство, че наистина този човек е успял. И се радвам още повече, както Севда например създаде свой ресторант и е толкова успешна - да можем да видим и след състезанието техните успехи.", казва Шеф Токев.

Кулинарното шоу обаче съвсем не е единственият формат, който ангажира вниманието на Шеф Токев. През последните години майсторът на храната е посветил голяма част от времето и вниманието си и на това да преоткрива българските кулинарни традиции в предаването "Ловци на храна"

"Наистина се забавляваме много. Идеята на проекта е, че аз не познавах много от българските традиции - говоря за регионалните традиции. Преди 6 години реших да започна да пътувам из България и да науча каква е страната ни от страна на различните региони. За мен това наистина е много обогатяващо и интересно и искам да покажа, че България също има кулинарни традиции, както Франция и Италия, където ходим и се възхищаваме. Трябва отново да преоткрием България и всеки регион да е горд с това, което има - с историческите места, с традициите, с ястията си - с всичко."

Само няколко часа след срещата на Шеф Токев и Рени Веселинова, зрителите ще имат възможност да се насладят и на специалния, празничен епизод на "Ловци на храна" от 12.30 ч. на обяд в ефира на bTV. Този път той ще изненада зрителите и със сериозно подкрепление в лицето на четирима кулинарни топ готвачи и негови верни приятели - Димо Димов, Андрей Стоилов, Ути Бъчваров, Джун Йошида и Владимир Тодоров. Всички те ще бъдат негови специални гости в уютна, планинска хижа в село Баня, Разложко, където всеки от тях ще сподели пред зрителите своя уникална рецепта.

След това обаче, Шеф Токев ще събуе обувките на известен готвач, ще слезе от екрана и ще бъде просто Андре, който няма търпение да прекара Бъдни вечер у дома, с най-близките си хора.

"Ще бъда с моите дъщери, техните приятели и съпрузи и с внучката ми най-вече. Тя за мен в момента е най-голямата мотивация и е нещо невероятно на човек, когато му се случи. Не съм я виждал от два месеца - много искам да я видя, да се забавляваме. Много ми е интересно как ще реагира, когато украсяваме Коледната елха, подаръците - изобщо да сме заедно и да се забавляваме."

Вижте цялото интервю с Шеф Андре Токев в новия епизод на #Матине