#Само преди дни приключи 74-ото издание на бляскавия филмов фестивал в Кан, но ние в студиото на Матине продължаваме да се вълнуваме от всичко, което се случи по червените килими и около тях. По това време на годината Френската Ривиера се превръща не само в празник за всички любители на киното, но и в своебразно модно ревю, при това с едни от най-популярните модели, които някога би могъл да срещне човек.

Ето защо днес в #Матине отново с големи усмивки посрещаме редактора на сайта Life на Dir.bg - Стелиян Стоименов, с когото на дълго и на широко си говорим за всичко, което се случи на и около червения килим. Какви бяха модните гафове и триумфи? Как един актьор се отказа от най-големия хонортар във филмовата индустрия? Защо все някой тегли късата клечка и си тръгва ограбен от подобни форуми?

"Първо искам да кажа, че ако трябва да опиша фестивала с една дума, то това ще бъде "триумф". В интерес на истината, според мен кинофестивалът в Кан мина много по-добре Оскарите тази година. Беше много по-бляскаво, имаше много повече емоция. Естествено, това се дължи и на факта, че се състои в повече от един ден. Всичко това допринесе за една страхотна и пищна инициатива. Всъщност фестивалът за сетен пъпт показа защо е една от най-престижните кино прояви в света", казва Стелиян.

Голотата като социална кауза

Една от задължителните теми по време на всяка подобна инициатива неизменно са бляскавите тоалети, с които знаменитостите стъпват на червения килим. И имайки предвид многобройните модни ревюта, които се провалиха през последната година и половина заради съображения с противоепидемичните мерки в цял свят, фестивалът в Кан даде поле за изява на световноизвестни дизайнери, които облякоха звездите на форума. Някои се справиха повече от блестящо, други - не чак толкова...

Снимка: Официален профил в Instagram

"Тази година имаше много добри попадения откъм тоалети, но в същото време имаше и не толкова удачни избори. Моят фаворит на тема облекло се появи в последната вечер от 47-ото издание на фестивала и то точно в благотворителната вечеря, в която взе участие и Нина Добрев. Тя се пристигна в една невероятна рокля - много драматична, изключително дръзка, което въобще не е в неин стил по принцип - на марката Mônot. С едно грандиозно деколте, една сензационна странична цепка - самата дреха разкрива много от тялото ѝ, но в интерес на истината го направи със стил. Не беше пошло за разлика от много други тоалети, които видяхме тази година по червения килим. 

Снимка: Официален профил в Instagram

Напълно откритото деколте на Бела Хадид може би беше гвоздеят в програмата на Кан, дори за известно време отклони вниманието от филмите. Тоалетът на Бела беше с послание. Държа да подчертая, че не е истина, че е обърнала голия гръб на роклята си отпред, както пишеше в коментари. Всъщност посланието ѝ беше по-скоро заради пандемията и всичко, през което сме минали, тъй като огромната ѝ масивна огърлица представлява т.нар. бронхиално дърво. Всички знаем къде атакуваше коронавирусът в последно време и може би тя искаше да заяви надеждата, че тези дни са приключили и вече са в миналото", коментира Стелиян модните решения. 

Мария Бакалова отново е на червения килим и отново обра овациите 

Актрисата, чието име цял свят научи покрай ролатя ѝ на Тутар - дъщерята на казахстанския журналист в продължението на филма от 2006 г. "Борат", изглежда предизвиква фурор, където и да се появи. В рамките на филмовия фестивал в Кан, Мария Бакалова, която бе част от екипа, представил българската лента на режисьорското дуо Весела Казакова и Мина Милева "Жените наистина плачат", заблестя с няколко очарователни тоалета и получи признание за вкуса си дори от модната Библия "Vogue". 

Снимка: Getty Images

"Каквото и да кажа аз, няма никакво значение, защото "Vogue" я похвали отвсякъде. Тя наистина се озова сред знаменитостите, които са избрали перфектно дрехите си за червения килим в Кан. Тя заложи на Louis Vuitton - марка, с която тя вече има една много специална връзка, тъй като те я облякоха и за Оскарите. Присъства в момента на всяко едно тяхно мероприятие и общо взето всички остана възхитени от дрехите ѝ. Тя не показа супер класа и стил в премиерния ден на "Жените наистина плачат", но облеклото ѝ имаше много интересна кройка. Мария като цяло не е от този тип жени, които залагат на тоалети, подчертаващи фигурата им, макар че в последната вечер на фестивала го направи с една невероятна рокля на Armani и показа наистина завидна фигурна - такава, каквато, Бога ми, едва ли някой е предполагал, че под тези разкроени дрехи има. Но въпреки всичко, през цялото време тя се облича с вкус. Не знам дали ѝ го казват, или не, но е факт", коментира Стелиян.

Снимка: Официален профил в Instagram

Категорично тази година филмовият фестивал в Кан ще бъде запомнен, поне по нашите географски ширини, не само с качествените филмови ленти и бляскави тоалети, но и със срещата между единствените две актриси с български корени, които не само покориха Холивуд от големия екран, но и накараха света да признася имената им правилно и с усмивка. Мария Бакалова и Нина Добрев се събраха в последната вечер от фестивала и демонстрираха своя безкомпромисен стил по време на благотворителната вечеря.

Гледайте новия епизод на #Матине, за да научите още кой и защо отказа най-големия хонорар в историята на киното, възлизащ на почти 280 млн. долара; как режисьорът Спайк Лий сгафи по време на церемонията, а актрисата Джоди Търнър-Смит бе ограбена и защо имената на Григор Димитров и Лолита Османова се появиха в разговор за кинофестивала в Кан.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!