#В Мaтине сме приели интензивно самолечение в последните предавания – лекуваме се с музика. В първите дни на април се оставяме в ръцете и секси, лежерния вайб на Лина Никол – българката, която Би Би Си пожела да слуша.

Само на нас ли ни се струва, че музикантите навлизат в интензивен период след пандемията?!

Преди дни и Лина Никол пусна новия си сингъл „Get it on” – отново на езика на ар енд би и соул музиката – английския. Поканили сме я лично да преведе музикалните си усещания за вас и да разберем как се чувства, след като популярното лайфстайл списание The HYPE Magazine я нарекоха „изгряваща звезда от световно ниво в R&B И соул музиката“!

"Обичам да имам дни, в които да търся нови изпълнители. Вдъхновявам се от нова музика. Когато някоя мелодия се забие стабилно в главата ми - я записвам с телефона си. Така развих песента, направих си демо вкъщи, помислих върху текста и се обадих на Боян Ангелов, с който работим и по албума ми и той направи страхотен аранжимент", разказва за създаването на "Get it On" Лина Никол. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Албумът ще носи името "Who I Am", a водещата Вяра Маденова иска да научи каква всъщност е събеседничката ѝ. Лина Никол е родена в семейство на музиканти като Веселина Николова, свири на пиано от 4-годишна и е живяла доста в Норвегия, където е получила първите си бакшиши докато се упражнява да свири в лобитата на хотелите. Преди време Наташа Уотс я покани в радиопредаването си в BBC, защото е заклет фен на дуета ѝ с Франк Маккомб. 

Говорят си за идеята на пилотния сингъл - тръпката и неконтролируемото привличане между двама влюбени.

Колко често се случва на човек такъв вид влюбване в живота, според вас?

А падате ли си по тръпчивите усещания и пеперудите в стомаха? Въпроси, чиито отговори се надяваме да открием в предстоящия албум на Лина Никол, който излиза точно 10 години след като издаде първото си EP - "Far away".

С какво се промени Лина Никол за 10 години - музикално и лично?

За Лина Никол пандемията е благодатен период за творчество, защото е момент, в който забавяш ритъма и имаш време да изслушаш някоя от онези позабравени идеи на телефона или да направиш дует с колега или кавър на пианото - просто така за собствено удоволствие. 

"Хората харесват сурови видеа, в домашна обастановка, да пееш и да свириш. Доста ни стимулира точно това и реакцията на хората в коментари и съобщения", споделя Лина Никол. 

Ще имаме ли скоро Мария Бакалова и в музиката? 

"Много се надявам, имаме страхотни артисти. Всички тук са изключителни музиканти, защо не? Трябва да има само постоянство!", категорична е изпълнителката. 

По думите ѝ, за един изпълнител е изключително важно музиката му да достига до повече хора. Това изисква много усилия и труд. Няма такова нещо като почивен ден, защото мозъкът работи постоянно.

"Креативната част е най-сладкото от музиката, но има и една маркетингова част, която всъщност отнема доста време. В повечето случаи сам представяш новото си парче на аудиторията, което е изтощително на моменти", споделя още Лина Никол.  

Ако има възможност да запише нещо с някой в момента - Мак Еъръс - мултиинструменталист от Ню Йорк, отново в любимия жанр - R&B и Soul. 

Но има ли публика соул музиката у нас?

"Има едни любители на ар енд би и соул музиката, които редовно се засичаме по концерти - дали ще е на мое участие или на друг колега.

Особено любимо е деветдесетарското R&B

От разговора научаваме още, че първата касетка, която е чула през живота си, е на "Гумени глави"...

Как е станала рок звезда и кой е Коня на Сиердал?

Чуйте още любопитни истории от биографията на обичаната и в чужбина Лина Никол в играта на Вяра - "Факти и истории"! 

Вижте във видеото!