#Одри Хепбърн казва, че щастливите жени са най-красиви. Ние обаче знаем, че една жена винаги е щастлива, именно когато се чувства красива. Затова и днес в #Матине ще си говорим за всички онези чудеса, които естетичната медицина ще ни предложи през тази година така, че да си гарантираме по много и от двете.

Какви са най-успешните методи в разкрасяването и какво е бъдещето на естетичната медицина? Тези въпроси днес отправяме към един от водещите дерматолози у нас, който повече от 25 години се грижи за красотата на мнозина пациенти, сред които и едни от най-разпознаваемите лица в България. Тя е обучаващ лекар, естетичен инжектор, новатор в сферата си, а преди 21 години създава една от най-големите частни клиники по дерматология и естетична медицина у нас - Derma Vita. На гости в #Матине е д-р Катя Паскова.

"Всички ние знаем, че външният вид е повлиян от тенденции. Какви са те днес? Целият наш живот е свързан със социалните медии. Лесно е с камера да променим едно лице, да махнем бръчките, да махнем пигментацията... Но тези тенденции на "перфектното" лице се налагат най-вече при младите хора. Всички искаме да изглеждаме с едни контурирани скули, с добри устни и съответно да следваме прекрасните лица в Instagram и Facebook. Друга тенденция, от която е повлиян днешният вид, е следствие от носенето на предпазни маски

Тази пандемична обстановка доведе до промяна в лицата - ние мимикираме повече с горната част на лицето.

Съответно имаме и повече бръчки в горната част на лицето, затова ботулиновият токсин, който е една стара процедура от 20 години, днес отново е на мода.", разяснява д-р Паскова кои са водещите терапии в областта на естетичната медицина през 2022 година.

Практиката на д-р Паскова показва, че в последно време превес сред терапиите, които естетичната медицина предлага като възможност, вземат именно ботулиновият токсин, хиалуроновата киселина и мезоконците. Но как да изберем процедурата, която би била най-подходяща за нас и къде се крият ключовите разлики между трите терапии? 

"Това са основни методи, които се ползват в естетичната медицина повече от 20 години. През последните години навлязоха и мезоконците, те са съвсем различни. Ботулиновият токсин релаксира мускулатурата. Той се използва при хора, които имат силно активна мускулатура. При него не може да бъде променен обемът на бръчките, но ефектът от релаксирането на мускулите води до премахване на бръчките. Докато с хиалуронова киселина можем както да хидратираме, така и да променим обема, да контурираме лицето - да направим устни, скули, брадичка. Мезоконците пък стимулират колагена. Те са подходящи за хора с по-отпусната кожа, която изисква повече стягане. Съчетанието на трите метода е изключително важно и се получават изключително добри резултати. Много е важно да използваме качествени продукти, които са сертифицирани. Както и добрият специалист, ествествено. Защото това са едни прекрасни методи, когато са попаднали в едни добри ръце."

От разговора ни с водещия у нас дерматолог става ясно още, че 2022 година ще мине под знака на холистичния подход в света на красотата, до който прибягват всички водещи специалисти по света. В същината си това представлява цялостен подход към лицето, който съобразява както анатомичните особености, така и външните фактори, които оказват влияние върху кожата ни.

"Когато искаме да променим едно лице, ние не гледаме отделна бръчка, не гледаме една структура, а гледаме цялостно на лицето. Когато трябва да поправим едни назолабиални гънки, трябва първо да променим скулите, така че средната част на лицето да бъде контурирана, за да може да се получи един перфектен резултат. Не можем и да направим едни устни, когато имаме брадичка, която не е достатъчно конфигурирана. Така че цялостният подход е изключително важен, когато искаме да получим едно правилно, красиво лице. Трябва да подхождаме от причината към следствието, а не обратно.", категорична е д-р Паскова.

Говорейки за тенденции в областта на естетичната медицина, в компанията на д-р Паскова обръщаме внимание и на онова, което самите пациенти все по-често търсят и ценят високо. А това е персонализираният подход към всеки отделен пациент, така че резултатът да бъде максимално добър и устойчив на белезите, които времето оставя върху нас.

"Всико е индивидулано спрямо пациента. Не можем да дадем уникално решение за всички, то трябва да бъде съобразено с индивидуалните особености на пациента. Правим план за всеки един пациент и аз съветвам и се радвам, че моите пациенти ни посещават именно затова - да направим един план, който пациентът да следва не една година, а последователно. Имам пациенти, които следвайки този подход години наред, макар и достигнали до определена възраст, не използват оперативните методики, а изглеждат перфектно. Ние съобразяваме този план с начина на живот на пациента, даваме примерен план как да се храни, как да спортува. И в съчетание с техниките на естетичната медицина получаваме едни перфектни резултати.", споделя д-р Паскова.

Не пропускайте новия епизод на #Матине, за да научите още кой е най-подходящият момент, в който да се обърнем към ползите от естетичната медицина, крие ли рискове тя и как да постигнем идеалния контур на лицето без оперативни намеси.

*Епизодът на #Матине се излъчва със съдействието на Клиника за клинична и естетична дерматология Derma Vita.