#Американският президент Джон Ф. Кенеди казва, че именно децата са живите послания, които изпращаме към времето, в което няма да ни има. В #Матине пък си мислим, че би било добре малко по-често да мислим за посланията и наследството, които оставяме след себе си. Затова и днес в студиото на гости е един от най-успешните български спортисти, с когото си говорим за това как футболът и бизнесът могат да се обединят в името на децата.

От известно време насам по-често чуваме името на Димитър Бербатов покрай мъчните съдебни битки за властта в Българския футболен съюз. Днес обаче се срещаме със спортната легенда, за да поговорим за един друг и определено по-смислен съюз - този между футбола и бизнеса, които се обединяват, за да подкрепят талантливите деца в България.

Само преди дни рекордьорът по голове за националния тим на България анонсира новата инициатива на Фондация "Димитър Бербатов" - благотворителен турнир по минифутбол - All Stars за "Купата на бизнеса". В дебютното издание, което ще се състои на 8 и 9 октомври на терените на НСА, участие ще вземат само компании, към които са отправени специални покани. Преди да научим повече за предстоящия футболно-социален празник, връщаме Димитър Бербатов назад към създаването на самата фондация. 

"Аз съм толкова горд и щастлив от нещата, които постигаме и правим, и ще продължаваме да правим. Преди 15 години направихме смела крачка и мисля, че я направихме в правилния момент, в който започнах да осъзнавам, че това, което правя на терена като футболист и като човек в обществото, е много важно. Особено да водя с пример!

И какво по-хубаво от това да помагаш на тези, които идват след теб? Не във футбола, а в развитието им като хора.

Ако аз мога да помогна, водейки чрез пример и чрез фондацията - това е идеята, която вече 15 години следваме стриктно и съм много горд с това, което постигаме. Когато видя едни деца да се развиват и да постигат успехи, независимо дали са в спорта, изкуствата или науката - аз ги виджам и се вдъхновявам. Появява се тази спортна конкуретност и аз си казвам "Ето, децата се развиват, значи трябва и ние да работим още повече и още повече!", споделя футболната легенда.

Вижте снимки тук >>>

Именно с още повече и още повече усилия, първият благотворителен футболен мач, в който представители на бизнеса ще се съравновават за Купата на Димитър Бербатов е на път да бъде реализиран. 

"Крайно време беше! Дойде момент, в който тази идея узря и трябваше да я осъществим заедно с директора на фондацията - Диди Ходжева. Когато обсъждаме какви проекти сме направили и какво трябва да направим, говорим и се надъхваме един друг, докато стигнем до някакво решение. Така се роди идеята, че не сме правили нищо, което аз правя цял живот. Време е нещо такова да се случи. Стигнахме до решението да направим един турнир по минифутбол - нещо, което аз правя още преди да играя професионален футбол и правя до ден днешен - играя футбол на малки вратички. Всъщност, всеки иска да играе футбол - ето и тук, ако попитаме момчетата зад камерите, и те със сигурност ще искат. Затова решихме да видим бизнеса, освен че прави хубав бизнес, дали може да игаре и хубав футбол и в същото време да помогнат за каузата на децата - децата на България. Защото хората, които стоят зад бизнеса също са родители", казва Димитър Бербатов. 

Безспорно еропейските и световни примери показват, че голяма част от компаниите, които се грижат за имиджа си, неминуемо участват и в разнообразни благотворителни инициативи. В #Матине научаваме от Димитър Бербатов, че подобна култура вече се утвърждава и сред българските компании.

"Радвам се, че компаниите откликват на тази инициатива, защото хем ще се забавляват и ще правят нещо, което обичат, хем ще помогнат на талантливите деца, хем ще създадем една среда, в която всеки да може да завърже нови познанства. Всъщност нямам търпение да се осъществи цялото това нещо. Ще стане един празник. Оставяме настрана фондонабирането и средствата - важното е, че правим и променяме среда. Искаме да има място, където децата да общуват, да растат и да следват добрия пример, за да станат добри хора."

Говорим за деца, а днес е и 15 септември - училищните звънци отново се събудиха. И след като започнахме разговора с първите крачки на Фондация "Димитър Бербатов", съвсем лгично звучи да го продължим с първите крачки, които дъщерите на Димитър Бербатов - Деа и Елия, поставят в началото на всяка учебна година.

"Откакто са много малки, аз се опитвам да говоря с тях като с големи хора, за да им помогна да се научат да се справят сами. Да няма "Не искам" или "Няма да се справя" - отиди, пробвай и ще видим какво ще стане. Ако имаш нужда от помощ, аз те наблюдавам - отстрани съм, винаги съм тук, дори и да не ме виждаш и ако има нужда, аз ще ти помогна. Но искам да пробваш ти. За мен това е много важно, за да мога да ги изградя като характери и като силни момичета, в последствие и жени, успели в живота под някаква форма.

Мога да бъда много строг и справедлив, но обикновено съм по-лежерен. Мисля, че съм cool dad, в интерес на истината.

За мен е важно децата ми да са живи и здрави. Ясно е, че ще получат образование, но уроците, които ти дава животът са най-важни за мен. Училището е основата, но ти трябва да се учиш да бъдеш интелигентен и дори хитър в ситуациите, които животът ти предлага. В същото време, когато си баща на момичета, на моменти не е толкова лесно.", споделя Бербатов.

А животът, както изглежда, понякога предлага доста сериозни предизвикателства, при това за възрастните. Затова се чудим как световна пандемия, военни конфликти и икономически трусове, събрани само в три години, се отразяват на детската психика. Трябва лид а се притесняваме от времето и средата, в която децата днес растат?  

"Средата, в която растат не само моите деца не е както трябва. Затова ние, покрай фондацията и аз с личен пример се опитваме да променим тази среда, за да изграждаме по-добри хора. Дори да растеш в семейство, в което има проблеми или трудности - всеки има проблеми - ние се опитваме да бъдем там и да помогнем, да променяме мисленето и по този начин да променяме собствената си среда в процеса на израстване. Не е лесно, но вече 15 години се опитваме да правим това и аз съм много горд с децата, които също се стараят да го правят.

В интерес на истината, понякога в този процес децата превъзпитават и собствените си родители.

Надявам се и на турнира All Stars за Купата на бизнеса да видя хора, които са щастливи и са доволни, и се социализират - нека оставим футбола настрана за момент. Хора, които са там, защото искат да помогнат на децата. Ще има усмивки, ще има и футбол разбира се, за мен ще бъде интересно да видя компаниите как ще се представят. Децата на фондацията ще са там - говорим за празник, който ще бъде най-вече обединяващ за развитието на тези деца, но ще има и футбол. Наистина се формира нещо като общество, ако мога така да кажа, което ще участва в този турнир, който ще бъде ежегоден и ще се разраства все повече и повече.", споделя Бербатов.

От разговора ни с Бербатов става ясно едно - понякога, не много често, но понякога футболът в България може да доведе до нещо наистина смислено. Затова не пропускайте новия епизод на #Матине, за да научите още защо едно момче трябва да отговори на 1 милион критерии, за да се окаже в близст до Димитър Бербатов и дъщерите му и умеят ли представителите на българскя бизнес да играят футбол или са по-скоро на нивото на Националния отбор.

Можете да гледате #матине и всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!