#Чували ли сте за новата мода, според която най-общо казано си зарязваш живота, за да... си гледаш живота? Ако не сте, в новия епизод на "Матине" си говорим именно за така наречените "дауншифтъри" - хората, които превключват на по-ниска предавка, за да се преоткрият.

Срещаме се с едно младо и очарователно монмиче, което прави точно това - напуска работа, напуска семейството си и напуска България. Вече седмици наред броди из Бали и Виетнам, въоръжена само със спестяванията си и големите си мечти. А вече и с хиляди последователи. Посреща ни край бунгалото си във Виетнам, докъдето е стигнала с група приятели, с които се запознават в Бали. А вие се запознайте с Радина Минчева!

"Да, може би направих крачка назад, но тази крачка ме изстреля много по-напред. Мисля, че е много важно да направим тази стъпка назад, за да поемем въздух за всички неща, които предстои да ни се случат. В момента съм много по-щастлива, отколкото бях преди.", споделя Радина.

Вижте снимки от приключенията на Радина тук>>>

В момента Радина изживява своята мечта като обикаля света без особена конкретика в плановете. Издържа се предимно чрез своя travel дневник, който продава за 2 евро, но желаещите да заплатят повече за него са добре дошли. Създава и програма, с която помага на желаещите пътешественици да организират своите пътувания. А за самата нея промяната започва с ясни сигнали на тялото, че нещо трябва да се случи по различен начин.

"Познавам тялото си много добре и усещах, че съм изморена и изтощена от начина на живот, който водех. Не се чувствах добре, имах нужда от промяна. Исках да опознавам нови култури, да обиколя нови места и за мен това беше единственият начин да го направя. Единственият изход беше просто да тръгна."

Първите пътувания са организирани стъпка по стъпка и Радина на драго сърце споделя стъпките с всеки, който реши да се впусне в подобно приключение. За последното си пътуване, обаче, се оставя на авантюристичния си дух и нещата се случват в последния момент.

"Купих си билет два дни преди да тръгна. Вече месец и половина съм в странство. Бях в Бали един месец, мина почти половин месец, откакто съм във Виетнам. Не съм сигурна колко време ще продължи, надявам се да е колкото може повече. Това са едни от най-щастливите ми мигове.", категорична е Радина.

Разбира се, страхът от неизвестното е фактор, който трябва да се съобрази. Такъв не липсва и при Радина, но тя е убедена, че именно това неизвестно ѝ дава много повече, отколкото взима. Вероятно затова решава да съобщи на майка си, че няма да се върне в България в деня, в който трябва да излети обратно към дома.

"Първоначално трябваше да остана само десет дни в Бали и да се върна в България. Помня деня, в който трябваше да се връщам. Обадих се на майка си и просто казах, че не мога. До последно не бях решила дали да си тръгвам, защото не знаех дали дневникът ми ще се продава достатъчно, за да мога да се издържам. Но си казах, че вярвам в себе си и просто останах. Да кажеш подобно нещо на майка си, имайки предвид, че не знаеш какво може да се случи, е наистина голям шок. Особено за нея. Но след като прие този шок, ми се обади и каза, че ме подкрепя и е до мен. Тя винаги много ме е подкрепяла и винаги е била до мен.", разказва Радина.

Съвсем скоро Радина ще се отправи към Камбоджа, нарамила мечтите си и жадна за нови приключения. Ние ѝ пожелаваме страхотно изкарване, а на филана оставяме съвета й към всички авантюристи, които си мечтаят да станат "дауншифтъри", но все още борят страха си.

"Най-големият съвет, който мога да дам е просто да си купят билет. Това е. Там започва всичко. Всички страхове, които имаме са от неизвестното - не знаем какво ще се случи, въобразяваме си неща, които биха могли да се случат, а в 90% от времето не се случва нищо. През повечето време се случват толкова хубави неща, за които не сме и подозирали, че можем да изпитаме. Ако трябва да съм честна, в най-смелите си мечти не съм предполагала, че ще ми се случи това, което преживявам в момента. Ако просто се доверим на себе си, всичко ще бъде наред.", вярва Радина.

Не пропускайте новия епизод на "Матине", за да научите как една контузия и падане на улицата посред балийско село превръща Радина в местна звезда и какво е усещането да спиш в капсула.